Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Προϋπολογισμός 2001
Εγκαταλείπουν τους σεισμοπαθείς!

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει η κυβέρνηση το περιβόητο έργο της αποκατάστασης των σεισμοπαθών, αν αναλογιστεί κανείς τις τεράστιες περικοπές δαπανών που προβλέπει για το έργο αυτό ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2001. Κι όλα αυτά όταν τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων προχωράει με βήματα πιο αργά από αυτά της χελώνας...

Συγκεκριμένα, οι δαπάνες που προβλέπονται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση αναγκών των σεισμοπαθών ανέρχονται στο ποσό των 20 δισ. δρχ., δηλαδή είναι μειωμένες δραστικά κατά 50% από αυτές που προβλέπονταν για το 2000 (40 δισ. δρχ.)!

Μετά από αυτήν την εξέλιξη κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφιβάλει ότι με τους ρυθμούς αυτούς η αποκατάσταση των σεισμοπαθών - τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων περιοχών της χώρας - θα διαρκέσει τουλάχιστον για μια δεκαετία ή - όπως προφανώς επιδιώκει η κυβέρνηση - αυτοί θα στραφούν για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους στις ιδιωτικές και κρατικές τράπεζες, πληρώνοντας τα υπέρογκα επιτόκια...

Οικισμός - περιβάλλον σημειώσατε μείον...

Δραστική περικοπή κατά 36% επέρχεται και στον τομέα οικισμού και περιβάλλοντος, γεγονός που σημαίνει ότι θα δεχτούν νέο πλήγμα καθυστερήσεων τόσο το πρόγραμμα κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου - που με τόση αυταρέσκεια ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης το έχει χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα» - αλλά και τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά και οικιστικά έργα, όπως της διαχείρισης των οικοτόπων και των αναπλάσεων υποβαθμισμένων περιοχών. Πιο συγκεκριμένα για έργα οικισμού - περιβάλλοντος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπει για το 2001 κονδύλια ύψους 50 δισ. δρχ., έναντι 77,8 δισ. δρχ. που προβλέπονταν για το 2000.

Αρκετά μειωμένο σε σχέση με το 2000 θα είναι το μερίδιο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ για έργα ύδρευσης - αποχέτευσης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται το 2001 να διατεθούν στον τομέα αυτό πιστώσεις ύψους 21 δισ. δρχ., έναντι 25,6 δισ. δρχ. που διατέθηκαν φέτος.

Και κάποια τραγελαφικά:

  • Το υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων θα χορηγήσει το 2001 για ενοίκια, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του, πάνω από 800 εκατ. δρχ., ενώ για την επιμόρφωση, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του προσωπικού του ίδιου - και τόσο εξειδικευμένου - υπουργείου θα διατεθούν μόνο 25,2 εκατ. δρχ.!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ