Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Προϋπολογισμός 2001
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Προσαρμογή στην αντι-ΕΣΥ μεταρρύθμιση

Τελικά η προπαγάνδα της κυβέρνησης για προτεραιότητα στους τομείς της υγείας - πρόνοιας εκφράστηκε με μια συνολική -συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων δαπανών - αύξηση κατά 7,6%. Ομως η αύξηση αυτή, όπως και η ανάλυση των στοιχείων αποτυπώνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αντι-ΕΣΥ μεταρρύθμισης που θα πλήξει τόσο τους χρήστες υπηρεσιών υγείας όσο και τους εργαζόμενους σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς.

Οι συνολικές δαπάνες για την υγεία - πρόνοια ανέρχονται σε 1,316 τρισ. δραχμές (εκ των οποίων 125 δισ. είναι οι δημόσιες επενδύσεις). Οι δαπάνες πρόνοιας είναι και πάλι καθηλωμένες καθώς αποτελούν μόλις το 22% των συνολικών δαπανών - χωρίς τις επενδύσεις.

Η κυβέρνηση ομολογεί καθαρά ότι προωθεί την «επιχειρηματική δραστηριότητα» των νοσοκομείων τόσο στο κεφάλαιο για την αξιολόγηση των δαπανών όσο και στο κεφάλαιο για την πολιτική των δαπανών όπου περιγράφονται τα κεντρικά σημεία της λεγόμενης «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ». Μάλιστα, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί ανόρθωσης του ΕΣΥ, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να προσδιορίζει αυτή την επιλογή.

Αντίθετα, αποτυπώνεται η ανορθολογική προσπάθεια να καλυφθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τους τρίτους την ίδια στιγμή που κλείνει τη στρόφιγγα των επιχορηγήσεων. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τους τρίτους ήταν 208 δισ. στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2000 - αλλά αυτή τη στιγμή έχουν προσεγγίσει τα 240 δισ. δραχμές.

Ο προϋπολογισμός - εκτός από την πολιτική λιτότητας στους μισθούς - αποκαλύπτει ότι θα είναι η ίδια μέχρι τώρα πολιτική και στον τομέα των προσλήψεων. Προβλέπονται λοιπόν 20,1 δισ. δραχμές για προσλήψεις συνολικά στο υπουργείο Υγείας Πρόνοιας. Αυτό σε αριθμούς προσωπικού μεταφράζεται μόλις σε 5.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών και αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των τρομακτικών ελλείψεων στα νοσοκομεία - είναι κενές τουλάχιστον 15.000 οργανικές θέσεις - και στα ιδρύματα πρόνοιας όπου οι ελλείψεις δεν έχουν τελειωμό.

Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει ότι το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων παραμένει στάσιμο στις 78.000 (εκ των οποίων οι 10.000 είναι γιατροί). Τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία ήταν κατά μέσο όρο περίπου 2.500 και απλώς ισοφάριζαν τις ισάριθμες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ