Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ετεροχρονισμένος μετασεισμός στην Πάρνηθα

Ο Εγκέλαδος της Πάρνηθας εξακολουθεί να χτυπάει το Λεκανοπέδιο Αττικής, ενάμιση χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτέμβρη του 1999 και ενώ οι σεισμοπαθείς - ελέω της κυβερνητικής πολιτικής - δεν έχουν ακόμη αποκαταστήσει τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα, χτες στις 2.12` το μεσημέρι, σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, η οποία όμως έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλο το Λεκανοπέδιο, προκαλώντας εφιαλτικούς συνειρμούς και έντονη ανησυχία.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στον ίδιο εστιακό χώρο της Πάρνηθας. «Πρόκειται για συνηθισμένο μετασεισμό που δεν εμπνέει καμία ανησυχία», δήλωσε η σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ι. Πανοπούλου, η οποία εξήγησε πως ήταν αρκετά επιφανειακός και γι' αυτό έγινε τόσο αισθητός στο Λεκανοπέδιο.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γ. Σταυρακάκης επισήμανε, εξάλλου, ότι «πρακτικά η μετασεισμική δραστηριότητα έχει τελειώσει, ωστόσο είναι σύνηθες σε αραιά χρονικά διαστήματα να συμβαίνουν δονήσεις τέτοιου μεγέθους». «Είναι πολύ σημαντικό - κατέληξε - που η δόνηση προέρχεται από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο με το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999».

Αναγκαία η ενίσχυση παλιών κτιρίων

Ο προσεισμικός έλεγχος και στη συνέχεια η ενίσχυση των παλαιότερων κτιρίων έναντι των σεισμών είναι μια ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση, άρα πρόκειται για μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση για κάθε χώρα, μια απόφαση, ωστόσο, περίπου αναπόφευκτη, αν θέλουμε να περιοριστούν οι απώλειες σε ανθρώπους και να περιοριστεί η έκταση των καταστροφών στις κατασκευές.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα των Ελλήνων, Τούρκων και Αμερικανών ειδικών μηχανικών, που μετά την Αθήνα συνέχισαν να συζητούν το μέγα θέμα της αντισεισμικής θωράκισης στην Κωνσταντινούπολη.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Γ. Πενέλης, έπειτα μάλιστα από ειδική μελέτη, προσδιόρισε το κόστος εκτίμησης της αντισεισμικής κατάστασης ενός υφισταμένου κτιρίου σε 0,5 - 1% του αρχικού και συνολικού κόστους κατασκευής του, ενώ το κόστος των εργασιών ενίσχυσης που θα απαιτηθούν το προσδιόρισε σε 10% του αρχικού και συνολικού κόστους κατασκευής, επίσης.

Ο καθηγητής Θ. Τάσιος τόνισε ότι δε θα δίσταζε να εντάξει τις απαιτήσεις για αντισεισμική θωράκιση των οικισμών στο ευρύτερο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι οι επιστήμονες οφείλουν να προτείνουν και οι πολιτικοί να πάρουν τις αποφάσεις. «Οι αποφάσεις αυτές - τόνισε - δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ