Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε τελική ευθεία η ολιγοπώληση των δημοσίων έργων

Ακόμη πιο προκλητικές έγιναν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τις κατασκευαστικές εταιρίες, το τελικό κείμενο του οποίου δημοσιοποίησε χτες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς. Το νομοσχέδιο αυτό, όπως είναι γνωστό, προωθεί τη μονοπώληση του πακτωλού των μεγάλων έργων από λιγότερους από 10 μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους που θα δημιουργηθούν, ενώ, παράλληλα, οδηγεί στο κλείσιμο ή την εξαγορά χιλιάδων μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων. Κι όλα αυτά συνοδεύονται από προκλητικές φοροαπαλλαγές και άλλα φορολογικά κίνητρα, που παρέχονται προς τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα συγχωνευτούν.

Η επιχείρηση, όπως τόνιζαν χτες κύκλοι των κατασκευαστών, θυμίζει λαίλαπα και επιδρομή των ορδών του Αττίλα πάνω στην κατασκευαστική βιομηχανία, η οποία γίνεται με μοναδικό σκοπό να ευνοηθούν κάποιοι μεγαλοεργολάβοι και να αποκτήσουν τη μερίδα του λέοντος από την τεράστια «πίτα» των δημοσίων έργων, που πρόκειται να γίνουν τα έξι επόμενα χρόνια (12 τρισ. δρχ.).

Ως μέσο για την επιχείρηση αυτή, η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις για την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων. Δημιουργεί, συγκεκριμένα, επτά νέες τάξεις πτυχίου, εκ των οποίων η 7η θα αποτελείται από ομίλους - κολοσσούς που θα δημιουργηθούν από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρίες. Με τον τρόπο αυτό - τόνιζαν οι ίδιες πηγές - το 0,15% του κλάδου θα μονοπωλήσει πάνω από το 60% του ετήσιου τζίρου των έργων. Αντίθετα, με βάση τη βίαιη αναδιάρθρωση του κλάδου που προωθείται, αναμένεται να κλείσουν ή να πωληθούν στους μεγαλοεργολάβους περίπου 6.500 μικρομεσαίες εργοληπτικές εταιρίες.

Σε σχέση με τις προτάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα για συζήτηση με τους φορείς το ΥΠΕΧΩΔΕ τον περασμένο Οκτώβρη, ελάχιστα πράγματα αλλάζουν, αλλά και αυτά προς το χειρότερο και προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των μεγάλων εταιριών να απορροφήσουν τις μικρότερες.

Στο νομοσχέδιο περιέχονται, επίσης, σκανδαλώδη φορολογικά κίνητρα, όπως: Δεκαετής απαλλαγή από καταβολή φόρου εισοδήματος μη διανεμομένων κερδών. Αύξηση της δωρεάν επιχορήγησης από 10 σε 15% επί των επενδύσεων. Απαλλαγή από κάθε καταβολή φόρου στις αγοραπωλησίες μεταξύ των εταιριών που πρόκειται να γίνουν (πρόκειται για αγοραπωλησίες δισεκατομμυρίων, τη στιγμή που ο κάθε πολίτης για αγορά διαμερίσματος 10 εκατ. δρχ. υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο 1 εκατ. δρχ.!).

Το νομοσχέδιο αυτό, που αν ψηφιστεί θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από την 1 - 1 - 2002, το ΥΠΕΧΩΔΕ υπολογίζει να φέρει στη Βουλή σε ένα μήνα, καθώς εκκρεμούν η συνυπογραφή του από τους συναρμόδιους υπουργούς και η γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ