ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο προεκλογικό παζάρι και η κρίση στα Ιμια
  • Ο Μ. Εβερτ, από τη Θεσσαλονίκη, κάλεσε τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Αμυνας να παραιτηθούν, λόγω του χειρισμού της κρίσης στα Ιμια
  • Νέος γύρος ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης

Αποφασισμένος να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση, για το θέμα των χειρισμών της κρίσης στα Ιμια εμφανίστηκε χτες ο Μ. Εβερτ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Ετσι τροφοδότησε έναν νέο κύκλο δικομματικής αντιπαράθεσης γύρω από το θέμα, καθώς στη ΝΔ εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση πάνω στο θέμα ευνοεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω των χειρισμών που έκανε η κυβέρνηση στη διάρκεια της κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στη δήλωση Σημίτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις το βράδυ της κρίσης δεν υπάκουσαν σε εντολές της κυβέρνησης και την αντίστοιχη του Γερ. Αρσένη ότι οι ένοπλες δυνάμεις εκτέλεσαν πλήρως το καθήκον τους, είπε ότι ένας από τους δύο λέει ψέματα και κάλεσε "έναν από τους δύο εδώ και τώρα να παραιτηθεί".

Ο Μ. Εβερτ επανέλαβε την κατηγορία ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις στο εξωτερικό για τα εθνικά θέματα, αλλά ομολόγησε ότι με το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές, λέγοντας: "Με το ΠΑΣΟΚ στις στρατηγικές επιλογές για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές".Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση "διαφοροποιήσεις υπάρχουν ως προς τις τακτικές κινήσεις", αλλά ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποδεχτεί την Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι βασική προϋπόθεση για την έναρξη ενός διαλόγου είναι ο σεβασμός στην ακεραιότητα και τα εθνικά δικαιώματα της Ελλάδας και ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδέχτηκε την τακτική του διαλόγου "βήμα προς βήμα" την ίδια στιγμή, που η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 100 βραχονησίδες του Αιγαίου. Ο Μ. Εβερτ απέφυγε να πάρει θέση στην υπόθεση της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, λέγοντας ότι σε μία διαπραγμάτευση δεν ανοίγεις εκ των προτέρων τα χαρτιά σου.

Οσον αφορά τους μετανάστες που δουλεύουν παράνομα στη χώρα μας, αφού ισχυρίστηκε ότι, λόγω των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν "κάνουν εγκλήματα", είπε ότι θα πρέπει "οργανωμένα να τους δοθεί μία κάρτα εργασίας και να ασφαλιστούν".

Ο Μ. Εβερτ προσπάθησε να "στρογγυλέψει" τη θέση της ΝΔ, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι στις προθέσεις της ΝΔ είναι να έρθουν στη χώρα μας αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, που δε θα είναι σε καμία περίπτωση "κερδοσκοπικά ή ιδιωτικά πανεπιστήμια".

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα ήδη εξαγγελθέντα προεκλογικά "θα" για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους και ξαναϋποσχέθηκε ότι θα μειώσει στο μισό την τιμή του ρεύματος της ΔΕΗ στις κοινότητες πουέχουν κάτω από 500 κατοίκους. Μάλιστα, χτες ξεπέρασε κάθε όριο μη διστάζοντας να υποσχεθεί ότι η ΝΔ μελετά το ενδεχόμενο να καταργήσει το εισιτήριο στα λεωφορεία των Αστικών Συγκοινωνιών.

Αναφερόμενος στα "διαπλεκόμενα συμφέροντα" ισχυρίστηκε ότι δε θα ανεχτεί παρέμβασή τους στο έργο τους και κατήγγειλε ότι η εφημερίδα "ΤΟ ΕΘΝΟΣ" τις παραμονές του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ "πήρε επιχορήγηση από το κράτος, από τράπεζα 500 εκατομμύρια και ενάμισι δισεκατομμύριο δάνειο".

Παραγνωρίζοντας την απόλυτη συμφωνία της ΝΔ με την πολιτική, τόσο των Αμερικανών, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ουσιαστικά υπαγορεύουν την ακολουθούμενη πολιτική στη χώρα μας, είπε "οι ξένοι δε θα μας υπαγορεύουν πολιτική".

Τέλος, κατηγόρησε τον Θ. Πάγκαλο ότι λέει ψέματα, αναφερόμενος στη δήλωση του τελευταίου ότι ο Μ. Εβερτ κοιμόταν το βράδυ της κρίσης στα Ιμια και δεν μπορούσε η κυβέρνηση να τον βρει.

Αντιδρώντας στα όσα είπε ο Μ. Εβερτ για παραίτηση ή του πρωθυπουργού ή του υπουργού Αμυνας ο Γερ. Αρσένης σε δήλωσή του κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να αφήσει "τις ένοπλες δυνάμεις έξω από τις μικροκομματικές εκμεταλλεύσεις". Για το ίδιο θέμα σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό συμβούλιο Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών τονίζει ότι "είναι ανεπίτρεπτο ο πρωθυπουργός να εμπλέκει στην προεκλογική διαμάχη τις Ενοπλες Δυνάμεις και να εξαπολύει τη βαρύτατη κατηγορία ότι δεν εκτελέστηκαν εντολές του".

Η συνέντευξη πυροδότησε νέο κύκλο δικομματικής αντιπαράθεσης με ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτήρισε τον Μ. Εβερτ ανεύθυνο, και του Θ. Πάγκαλου που δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ διακατέχεται από προσωπικό μένος εναντίον του.

ΣΥΝ
Ζητάει την αναγνώριση του ΠΑΣΟΚ

Αναγνώριση από το ΠΑΣΟΚ για τα όσα έχει προσφέρει στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων και εμμέσως πλην σαφώς τη βοήθειά του για να επιβιώσει, ζητάει ο ΣΥΝ. Συγκεκριμένα με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Αυγή" ο Λ. Κύρκος θύμισε ότι ο πολιτικός του χώρος λειτούργησε - και συνεχίζει να λειτουργεί - ως πηγή έμπνευσης και παραγωγός ιδεών, που το κυβερνητικό κόμμα αξιοποίησε για τον εγκλωβισμό και την καθυπόταξη των λαϊκών μαζών. Ακόμη ανέλαβε να δικαιώσει και να δώσει προοδευτικό άλλοθι στις συντηρητικές επιλογές της οικονομικοπολιτικής ολιγαρχίας του τόπου και δε δίστασε να επαναλάβει ότι η σύγκλιση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ είναι στην ημερήσια διάταξη της ιστορίας σημειώνοντας ότι σ' αυτή τη σύγκλιση θα πάρουν μέρος και δυνάμεις της ΝΔ.

Να εκβιάζει ...αλλά τους άλλους

Παίρνοντας αφορμή από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ λανσάρει το σύνθημα "όποιος δεν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη Δεξιά", ο Λ. Κύρκος σημείωσε: "Θέλω να πιστεύω ότι αποδέκτης αυτής της φράσης δεν είναι ο Συνασπισμός, όμως η γενικότητα της έκφρασης μέσα στη γενική εξόρμηση για αρπαγή ψήφων περιλαμβάνει και τον ΣΥΝ"... Ξεχνώντας δε ότι το κόμμα του στα λόγια ισχυρίζεται πως επιθυμεί να μπουν όλα τα μικρά κόμματα στη Βουλή για να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός, ο Λ. Κύρκος δε δίστασε να προτείνει στο ΠΑΣΟΚ - με απερίγραπτο μάλιστα κυνισμό - ότι το παραπάνω σύνθημα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί, τουλάχιστον, εις βάρος του κόμματος του Τσοβόλα: "Καταλαβαίνω - λέει - π. χ. το άγχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΔΗΚΚΙ, που είναι τμήμα του κόμματος που αποσπάστηκε και που σήμερα καλεί τούτο το ΠΑΣΟΚ να πληρώσει τις αμαρτίες του χτεσινού ΠΑΣΟΚ... επομένως ας μιλά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα για το ΔΗΚΚΙ, που κατά το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί τον κίνδυνο παρεμπόδισής του προς την εξουσία ".

Κι ενώ αναγνώρισε δικαίωμα στο ΠΑΣΟΚ να εκβιάζει τα άλλα κόμματα, για το δικό του κόμμα ο Λ. Κύρκος ζήτησε εξαίρεση: "Ο ΣΥΝ - είπε - δεν μπορεί να μπαίνει κάτω από την ίδια "ομπρέλα", γιατί ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς με άκρα συνέπεια μάχεται στην έπαλξη ορισμένων ιδεών, οι οποίες τώρα με μέγιστη ευκολία λεηλατούνται".Χωρίς βέβαια να προβληματιστεί καθόλου που οι ιδέες του κόμματός του γίνονται με τόση ευκολία αποδεκτές από το ΠΑΣΟΚ - λεηλατούνται λέει ο ίδιος - αρκέστηκε να τις καταγράψει και να ζητήσει την αναγνώριση του κυβερνητικού κόμματος: "οτιδήποτε προοδευτικό - σημειώνει - προχωρημένο ή ριζοσπαστικό ακούγεται σήμερα στην πολιτική σκηνή έχει από κάτω μιαν υπογραφή: ανανεωτική Αριστερά. Θες εκσυγχρονισμός να ' ναι αυτός, θες ευρωπαϊκός προσανατολισμός, διεύρυνση δημοκρατίας, τα πάντα. ".Και συμπλήρωσε: "δε θα 'πρεπε για παράδειγμα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να πει σήμερα ότι απέναντι στον κόσμο της Αριστεράς έχει μια μεγάλη οφειλή; "!!!

Σύγκλιση και με δυνάμεις της ΝΔ

Αναφερόμενος, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, στο ζήτημα της σύγκλισης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, ο Λ. Κύρκος σημείωσε ότι το θέμα είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη της ιστορίας και πρόσθεσε ότι "είναι αδύνατο να προχωρήσει η Ευρώπη" και να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως της ανεργίας, της ανάπτυξης, του εκδημοκρατισμού, του περιβάλλοντος, "αν δε συνευρεθούν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις".Διευκρινίζοντας δε ακόμη περισσότερο τις σκέψεις του για το θέμα ξεκαθάρισε ότι σ' αυτή τη... συνεύρεση και δυνάμεις της ΝΔ που δεν ταυτίζονται "με το προφίλ, τις πολιτικές ιδέες και τις πρακτικές του κ. Εβερτ"!!! μπορεί να υπάρξει. Τέλος αναφερόμενος σε άλλο σημείο στην "Ενωμένη Ευρώπη", δίνοντας προοδευτικό άλλοθι στα μααστριχτικά κόμματα σημειώνει: "Το να μην υπερασπίζεται και να μάχεται κάποιος το όραμα της ενωμένης Ευρώπης είναι μια δεξιά συντηρητική πολιτική"!!!

ΠΑΣΟΚ
Ενταση της ιδεολογικής τρομοκρατίας

Ιδιαίτερο βάρος στις προσωπικές επαφές με τους δυσαρεστημένους ρίχνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υφαρπάσει την ψήφο τους

Με ένταση της προπαγάνδας των διλημμάτων, της "χαμένης ψήφου", των εκβιασμών και της ιδεολογικής - και όχι μόνο - τρομοκρατίας, ιδιαίτερα όσων δυσαρεστημένων γυρίζουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνει την προεκλογική του εκστρατεία το κυβερνών κόμμα την τελευταία βδομάδα.

Το γεγονός ότι η μέχρι τώρα προπαγάνδα τους δε φαίνεται να αγγίζει και αφήνει παγερά αδιάφορο ένα "κρίσιμο" τμήμα πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με το γενικότερο κλίμα πόλωσης που δημιουργεί, να ρίξει το βάρος στις "προσωπικές επαφές" με αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων, όπου οι υποσχέσεις και τα ρουσφέτια παίζουν το πρώτο ρόλο, προκειμένου να τους υφαρπάσουν την ψήφο τους.

Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης, στις ομιλίες του, μαζί με το δίλημμα "ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά", προβάλλει το προσωπείο του υπεύθυνου ηγέτη, σε αντίθεση με τον λαϊκιστή Μ. Εβερτ. "Ας αφήσουμε τον χοντρό (!) να λέει ό,τι θέλει", είπε σε κάποια αποστροφή της ομιλίας του στη Λιβαδειά, κάνοντας επίδειξη "εκσυγχρονιστικού" λόγου και προάγοντας τον "πολιτικό πολιτισμό"...

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χτες ο Κ. Σημίτης, μιλώντας στη Λιβαδειά και στη Χαλκίδα, σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Εντυπωσιακή ήταν η ευκολία με την οποία... εξαφάνισε την ανεργία και τη φτώχεια από αυτούς τους δύο νομούς, που κατ' εξοχήν πλήττονται από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δε δίστασε, μάλιστα, κατά τρόπο ξεδιάντροπο, να συμπεριλάβει στα προεκλογικά διλήμματα και το πρόβλημα της ανεργίας, λέγοντας "περηφάνια και αξιοπρέπεια ή πισωγύρισμα στο μαρασμό, την ανεργία, την υστέρηση"!

Ομως, επειδή ο πρωθυπουργός δεν είχε να παρουσιάσει τίποτα αξιόλογο στους κατοίκους των δύο αυτών νομών, επιχείρησε να δικαιολογηθεί με τα γνωστά "επιχειρήματα" του τύπου "δεν είμαστε θαυματοποιοί", "δεν έχουμε μαγικές λύσεις στο τσεπάκι μας".

Ταυτόχρονα, απαριθμώντας διάφορα έργα - μέχρι και σε επίπεδο χωριού, προφανώς για να δείξει "έργο" - που θα γίνουν στις δύο περιοχές, υποσχέθηκε ένα "ευτυχισμένο μέλλον" (!). "Ο τόπος σας θα ξαναβρεί την προκοπή και εσείς, οι άνθρωποί του, θα ξαναβρείτε το χαμόγελό σας", είπε στη Χαλκίδα.

ΔΗΚΚΙ
Και λαϊκισμός και "νέο ΠΑΣΟΚ"

Την πολιτική της λιτότητας του '87 πρότεινε ως "λύση" ο Δ. Τσοβόλας, στη χτεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση

Ενα σκηνικό που θύμιζε έντονα τις παλιότερες συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ, με αντίστοιχα συνθήματα και ύφος, λαϊκισμό και αόριστες προτάσεις από τον ομιλητή, επέλεξε χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, προκειμένου να πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι. Το "ντεκόρ" συμπλήρωνε η παρουσία του Μ. Γλέζου, που χαρακτήρισε τους συγκεντρωμένους "ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ, του νέου ΠΑΣΟΚ"! Η μόνη ίσως αναντιστοιχία ήταν... το μέγεθος της συγκέντρωσης.

Στην ομιλία του ο Δ. Τσοβόλας σημείωσε ότι το ΔΗΚΚΙ επιθυμεί να καταστεί "καταλύτης των εξελίξεων" μετεκλογικά, να μπει στη Βουλή, για "να ανατρέψει τα αντιλαϊκά σενάρια", χωρίς βέβαια να μπει στον κόπο να ξεκαθαρίσει τη θέση του, στο ποιες πολιτικές θα στηρίξει και ποια κόμματα, πώς, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ που σήμερα χαρακτηρίζει "αντιλαϊκό" θα γίνει πρόθυμο να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική στις 23 Σεπτέμβρη. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του στηρίζει σήμερα ένα "πρόγραμμα σύγκλισης", προσθέτοντας τον αόριστο προσδιορισμό του "προγράμματος με κέντρο τον άνθρωπο". Ασκησε εντονότατη κριτική στον ηγετικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι "αυτοί κληρονόμησαν τη σφραγίδα, κι εμείς τον αγώνα" από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας συμπαιγνία με τη Δεξιά εναντίον του...

Το δρόμο του λαϊκισμού ακολούθησε ο Δ. Τσοβόλας και στο πεδίο της οικονομίας, μιλώντας γενικώς για "αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος", για "ταξικές πολιτικές" που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προτείνοντας ως λύση την επαναφορά του φορολογικού συστήματος που είχε ο ίδιος συστήσει το 1987 κι είχε απορρίψει ως αντιλαϊκό το συνδικαλιστικό κίνημα. Σημείωσε δε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική θα "προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις επικίνδυνες για τη δημοκρατία". Δεν απέρριψε, τέλος, τη λογική των θυσιών του ελληνικού λαού, με την προϋπόθεση, όμως, να γίνουν από το ιδιωτικό κεφάλαιο παραγωγικές επενδύσεις. "Τα πήραν άδικα από την εθνική οικονομία", είπε χαρακτηριστικά. Δεν έλειψαν παράλληλα και οι άκρως λαϊκίστικες θέσεις, όπως η ελεύθερη είσοδος στα πανεπιστήμια με την παράλληλη θέσπιση προπαρασκευαστικού έτους σπουδών (ξεκαθάρισμα) στο πρώτο πανεπιστημιακό έτος. Πρόταση την οποία στο παρελθόν έχει εισηγηθεί και η Νέα Δημοκρατία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
"Ανάπτυξη" στην ασφυξία του Μάαστριχτ

Ανάπτυξη χωρίς λιτότητα, αλλά μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των ευρωσυγκλίσεων και του Μάαστριχτ (!), υποσχέθηκε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χτες το βράδυ σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του στη Λάρισα.

Ο Αντ. Σαμαράς επιτέθηκε ξανά φραστικά κατά των Σημίτη και Εβερτ, ενώ δεν απέφυγε τις κορόνες και κατά των "διαπλεκομένων συμφερόντων" και προσωπικά κατά του μεγαλοεκδότη Χρ. Λαμπράκη, τα οποία, σε αντίθεση με το 1993, δείχνουν να έχουν αποσύρει - προσωρινά - τη στήριξή τους από το κόμμα του και το πρόσωπό του.

Ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ., παρότι επέκρινε την τακτική των προεκλογικών παροχών των δύο "μονομάχων" του δικομματισμού, μιλώντας στη Λάρισα, δεν απέφυγε τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για φοροαπαλλαγές και στήριξη των αγροτών και των μικρομεσαίων, προσπαθώντας να ανακτήσει τις διαρροές που έχει το κόμμα του στα τμήματα αυτά του πληθυσμού.

Γαλλικό "ενδιαφέρον" για τα ελληνοτουρκικά

Τις "ίσες αποστάσεις" που κρατά η γαλλική διπλωματία μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, περιέγραψε σαφέστατα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Α. Ζιπέ, που βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα

Κρατώντας "ίσες αποστάσεις" μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας το περασμένο Σαββατοκύριακο, κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να "αποφύγουν μονομερείς πρωτοβουλίες" οι οποίες είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη ένταση στην περιοχή.

Τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας της έκανε το περασμένο Σάββατο ενώπιον του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Α. Ζιπέ, διαπίστωσε την "ύπαρξη πνεύματος φιλίας και συνεργασίας" μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, επισήμανε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην υπόθεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας τις πάγιες θέσεις της ΕΕ "Η Γαλλία, είπε ο Α. Ζιπέ, είναι σταθερά προσηλωμένη στην τήρηση και το σεβασμό του Δ. Δ. και όταν υπάρχει διαφορά ερμηνείας των Διεθνών Συνθηκών, υπάρχουν διάφορες διαδικασίες οι οποίες μπορούν να ακολουθηθούν, όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ή άλλες διαδικασίες μέσα στο ίδιο πνεύμα".

Ο Α. Ζιπέ, βρέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή το γιορτασμό των 150 χρόνων λειτουργίας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρίας, και εκτός από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, συνάντησε χτες και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μ. Εβερτ.

Ψηφίζουν και 581 κρατούμενοι

Για πρώτη φορά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές της 22ης Σεπτέμβρη 581 κρατούμενοι από τους 5.270 συνολικά φυλακισμένους όλης της χώρας, ενώ τη μέρα των εκλογών θα επιτραπεί στα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν την εκλογική διαδικασία.

Πάντως, ο αριθμός των κρατουμένων που θα ψηφίσουν είναι αρκετά μικρός, γεγονός που παραδέχτηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ανάργυρος Φατούρος,ο οποίος επισήμανε πως οι αρμόδιοι φορείς και κυρίως το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να φροντίσουν, ώστε να βελτιωθεί στο μέλλον το θέμα της μεγαλύτερης συμμετοχής κρατουμένων στην εκλογική διαδικασία.

Συνολικά θα στηθούν 25 εκλογικά τμήματα σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και οι κρατούμενοι θα ψηφίσουν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στείλει σχετική εγκύκλιο στους διευθυντές των φυλακών, στους δικαστικούς αντιπροσώπους και στους προέδρους των εφορευτικών επιτροπών για τη διαδικασία διεξαγωγής της ψηφοφορίας των κρατουμένων, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει:

  • Προκειμένου να διαφυλαχτεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας των κρατουμένων, στο ίδιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσει και το σωφρονιστικό προσωπικό, καθώς και οι άνδρες της εξωτερικής φρουράς. Οταν, όμως, ο συνολικός αριθμός των τριών αυτών κατηγοριών είναι μικρότερος των 60 ατόμων, τότε θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα των σωφρονιστικών καταστημάτων με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους αστυνομικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.
  • Οι κρατούμενοι θα προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα για ψηφοφορία χωρίς συνοδεία, ενώ όταν είναι να ψηφίζουν πάνω από 30 άτομα ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής μπορεί από την προηγούμενη μέρα να προσδιορίζει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα προσέλθει ο κάθε κρατούμενος στις κάλπες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ