Εναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό που αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση και χαρατσώνει τους δημότες, ενέκρινε χτες η υπό τον Δ. Αβραμόπουλο πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου
Αντιλαϊκό και φορομπηχτικό προϋπολογισμό θέλει να εφαρμόσει και για το 1996 η δημοτική αρχή της Αθήνας. Στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, η παράταξη της πλειοψηφίας παρουσίασε και ψήφισε μόνη της έναν προϋπολογισμό, που μεταθέτει όλα τα οικονομικά βάρη στους δημότες, προβλέπει ελάχιστη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δε διεκδικεί τα χρήματα που οφείλει στο δήμο η κεντρική εξουσία και ανοίγει το δρόμο για νέο υπέρογκο δανεισμό, που θα υποθηκεύσει ακόμα περισσότερο το μέλλον του δήμου. Η πλειοψηφία ψήφισε επίσης ένα τεχνικό πρόγραμμα, που δίνει ελάχιστα κονδύλια για έργα που έχουν άμεση ανάγκη οι δημότες και προβλέπει τεράστιες δαπάνες για έργα εντυπωσιασμού. Χαρακτηριστική για το πού πηγαίνουν τα πράγματα, είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού εσόδων του 1995. Η δημοτική αρχή κρίνει πολύ ικανοποιητικό το ότι κατάφερε να τον εκτελέσει κατά 67,3%!
Για το 1996 ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι έσοδα και έξοδα θα είναι ισοσκελισμένα και ότι θα ανέλθουν σε 107 δισ. Τα έσοδα του δήμου θα βασιστούν κατά κύριο λόγο στα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, τα οποία θα φτάσουν τα 26,5 δισ. Από την άλλη πλευρά η οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προβλέπεται να είναι μόνο 13,3 δισ.
Η πλειοψηφία δε δίστασε, στην προσπάθειά της να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, να εντάξει στον τομέα των εσόδων ποσά από δάνεια, που σκοπεύει να συνάψει και τα οποία θα φτάνουν τα 17,5 δισ. Και αυτό ενώ ο δήμος βαρύνεται και θα συνεχίσει να βαρύνεται μέχρι το 2013, όπως αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος Ν. Γιατράκος,από υποχρεώσεις ύψους 29 δισ. από παλαιότερα δάνεια. Μόνο φέτος άλλωστε, ο δήμος θα αναγκαστεί να πληρώσει 7,8 δισ. για τοκοχρεολύσια. Οπως τόνισαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, ένα νέο δάνειο θα υποθηκεύσει το μέλλον της Αθήνας.
Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 1996 ανέρχεται σε 22 δισ. και προβλέπει μείωση κατά 50,9% των κονδυλίων που θα διατεθούν για την κηποτεχνία και το πράσινο, ενώ η αύξηση στα κονδύλια για τα σχολικά κτίρια είναι μόλις 10,1%.
Ο δήμαρχος, στην εισήγησή του στο ΔΣ για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, επιδόθηκε σε μία σειρά από ευχές και αισιόδοξες εξαγγελίες για την πόλη. Φρόντισε να αναφερθεί με "ενθουσιασμό" στο ότι η Αθήνα θα αποκτήσει "συμφωνική ορχήστρα, νέα φιλαρμονική υψηλού επιπέδου, δημοτική χορωδία, συμφωνική μαντολινάτα και μπαλέτο", δείχνοντας τις "προτεραιότητες" που θέτει για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της πρωτεύουσας.
Στην εισήγηση του δημάρχου αντέδρασε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,που τόνισε ότι ο δήμος συνεχίζει να μη διεκδικεί τα ποσά που η κεντρική εξουσία όφειλε να του αποδώσει και έχει παρακρατήσει. Σημείωσε μάλιστα ότι η κρατική επιχορήγηση είναι ελάχιστη και ότι το 68,3% των εσόδων του δήμου (63 από τα 107 δισ. ) προέρχεται από τη δημοτική φορολογία. Επεσήμανε ακόμα ότι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δήμου, καθυστερεί αδικαιολόγητα και ότι γίνονται αλόγιστες σπατάλες.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι το 43% των προβλεπόμενων δαπανών θα πάει για τα λειτουργικά έξοδα και τα τοκοχρεολύσια που πρέπει να πληρώσει ο δήμος. Ο ίδιος εξέφρασε το φόβο ότι το τεχνικό πρόγραμμα δε θα εφαρμοστεί, επειδή περιέχει απλές εξαγγελίες και ελάχιστα κονδύλια. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι δίνεται έμφαση για έργα εντυπωσιασμού, ενώ παραβλέπονται οι πραγματικές ανάγκες των δημοτών και δίνονται ελάχιστα ποσά για έργα κοινωνικού περιεχομένου. Χαρακτηριστικό είναι το ότι για την εγκατάσταση 3 ηλεκτρονικών πινακίδων πληροφόρησης, ο δήμος θα δαπανήσει φέτος 100 εκατομμύρια ενώ για μελέτες και έρευνες έργων υποδομής αποχέτευσης στις περιοχές Ακαδημίας Πλάτωνος, Μαρκόνι, Ελαιώνας και Βοτανικός σκοπεύει να δώσει μόλις 25 εκατομμύρια.
Κύμα κακοκαιρίας πλήττει από χτες ολόκληρη τη χώρα. Χαρακτηριστικό της είναι οι χιονοπτώσεις, οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις βοριάδες. Ιδιαίτερα έχει πληγεί η βόρεια Ελλάδα, ενώ σε πολλές επαρχιακές οδούς, αλλά και σε τμήματα των εθνικών οδών η συγκοινωνία γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στα πελάγη, τα πλοία έμειναν δεμένα στα μουράγια και επιτράπηκαν οι πλόες μόνο μέσω των πορθμείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο σχεδόν το Αιγαίο οι άνεμοι έπνεαν με ένταση 8 - 9 και τοπικά 10 μποφόρ.
Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνονταν χτες η συγκοινωνία από το 20ό - 28ο χιλιόμετρο του δρόμου Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου, από το 15ο - 20ό της εθνικής οδού Καστοριάς - Φλώρινας, από το 22ο - 35ο του επαρχιακού δρόμου Καστοριάς - Αμυνταίου, 9ο - 26ο της εθνικής οδού Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας, στην παλιά εθνική Φλώρινας - Εδεσσας μέσω Κέλλης. Στη Φθιώτιδα η κυκλοφορία των οχημάτων στα χωριά Λύχνος, Καστανιά, Μεσοχώρι, Λουτρά Υπάτης, Περιστέρι, Πύργος, γινόταν με δυσχέρειες, όπως και στους δρόμους Λαμίας - Αμφισσας, Λαμίας - Καρπενησίου και Λαμίας - Δομοκού. Με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν η συγκοινωνία στην εθνική οδό Χαλκίδας - Αιδηψού από το 30ό χιλιόμετρο, Τρικάλων - Ιωαννίνων, Τρικάλων - Αρτας, Πύλης - Μεσοχώρας, στην Κορινθία, στο δρόμο Κιάτου - Γκούρας, Ξυλοκάστρου - Τρικάλων (26ο - 35ο χιλιόμετρο), στην εθνική οδό Τρίπολης - Λεβιδίου (42ο - 45ο) και από το 22ο χιλιόμετρο του δρόμου προς Πάρνηθα. Στην Αττική, αργά χτες το βράδυ έκλεισε ο δρόμος από την πλατεία Πεντέλης στον Αγ. Πέτρο, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν η συγκοινωνία στο δρόμο Αθήνας - Θήβας μέσω Κάζας και στο Κατσιμίδι.
Για σήμερα, η ΕΜΥ προβλέπει χαμηλές θερμοκρασίες για ολόκληρη τη χώρα, ενώ θυελλώδεις βοριάδες 10 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο. Στην ανατολική χώρα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις. Στην Αττική, ο υδράργυρος θα πέσει στο μηδέν, αλλά στα βόρεια προάστια η θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη.
Εκατοντάδες εκατομμύρια θα σπαταλήσει αλόγιστα η δημοτική αρχή της Αθήνας, για σκοπούς που καμία σχέση φαίνεται ότι έχουν με την τραγική οικονομική κατάσταση του δήμου. Ο προϋπολογισμός του 1996 προβλέπει υπέρογκες δαπάνες για τρόφιμα, ποτά, αναψυκτικά, δεξιώσεις, φωτογραφήσεις, μετακινήσεις και έξοδα παράστασης των "δημοτικών αρχόντων". Δαπάνες που δημιουργούν την εντύπωση ότι ο δήμος "ανθεί" οικονομικά και δε χρωστά δραχμή. Δαπάνες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα 7,8 δισ., που είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ο δήμος φέτος για δάνεια που πήρε τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδικότερα, η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας, παραβλέποντας το οξύ οικονομικό πρόβλημα του δήμου, το ότι αναγκάζεται κάθε χρόνο να πληρώνει δισεκατομμύρια για τοκοχρεολύσια παλαιοτέρων δανείων και το ότι "για να κάνει αναπτυξιακό έργο" έχει ξεκινήσει διερεύνηση για τη σύναψη νέου δανείου ύψους 25 δισ., δε διστάζει να εντάσσει στον τομέα εξόδων του προϋπολογισμού "δαπάνες αιρετών αρχόντων" ύψους 460 εκατομ., και 193 εκατομ. για "μετακινήσεις".
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της δημοτικής αρχής για τα έξοδα των διοικητικών υπηρεσιών, τα έξοδα παράστασης του δημάρχου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των αντιδημάρχων ανέρχονται σε 60 εκατομ. Για τις δημόσιες σχέσεις, δηλαδή, τελετές, γιορτές, συνέδρια, δεξιώσεις, φωτογραφίες και άλλα συναφή ο δήμαρχος σκοπεύει να δαπανήσει 115 εκατομ., ενώ άλλα 120 εκατομ. θα ξοδέψει για διαφημίσεις και δημοσιεύσεις. Εξάλλου, στα πλαίσια εξυπηρέτησης των αναγκών, που έχουν οι διοικητικές υπηρεσίες του δήμου, θα δαπανηθούν 184,5 εκατομ. για τρόφιμα, ποτά, αναψυκτικά, είδη ζαχαροπλαστικής και τρόφιμα!
Από την πλευρά τους, οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου θα ξοδέψουν 45 εκατομ. για την "προμήθεια γραφικής ύλης και μικροϋλικών γραφείου". Οι τεχνικές υπηρεσίες θα δαπανήσουν, σύμφωνα πάντα με τον προϋπολογισμό, 160 εκατομ. για τηλεφωνικά, τηλεγραφικά και τηλετυπικά τέλη. Επιπλέον, θα ξοδέψουν και 2,3 εκατομ. για φωτογραφήσεις. Οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, τέλος, θα χρειαστούν 80 εκατομ. για "είδη ευπρεπισμού" και άλλα 70 για ηλεκτρικούς λαμπτήρες.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-
Σε αγωνιστική και δικαστική διεκδίκηση των 560 δισ. δραχμών που παρακράτησαν από τους ΟΤΑ οι κυβερνήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, καλεί ηΔημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Αμπελοκήπων, τους δήμους, τις κοινότητες και την ΤΕΔΚ του Νομού Θεσσαλονίκης.
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη σημειώνει ότι, το παραπάνω ποσό σήμερα - αποπληθωρισμένο - φτάνει τα 750 δισ. δραχμές. Γεγονός που σημαίνει πως μόνο ο Δήμος Αμπελοκήπων που έχει 40.000 κατοίκους θα πρέπει να πάρει 3 δισ. δραχμές. Μιλώντας στο "Ρ" ο πρώην δήμαρχος Αμπελοκήπων και νυν δημοτικός σύμβουλος Κώστας Σαπρανίδης, σημείωσε πως οι δήμοι και οι κοινότητες πρέπει να σταματήσουν την ανάλγητη φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζουν σε βάρος των δημοτών τους προκειμένου να αυξήσουν τους πόρους τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε: "Πρέπει να διεκδικήσουν αγωνιστικά και μέσα από τη δικαστική οδό τους παρακρατημένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που δεν τους αποδόθηκαν από το '89 με την ισχύ του νόμου 1828 μέχρι και σήμερα. Να απαιτήσουν λοιπόν, τα χρήματα από την κυβέρνηση και όχι να προσπαθούν να αναπληρώσουν τα παρακρατούμενα, φοροεπιτιθέμενοι στους πολίτες με ένα δεύτερο χέρι φορολόγησης, όπως το ΤΑΠ, το 5% στα καταστήματα επί του τζίρου, τη δυνητική ανταποδοτική φορολογία κλπ.".