ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΟΤΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Κορυφώνεται η ενδοαστική κόντρα

ΓΛΑΣΚΟΒΗ.--

Αύριο στήνονται οι κάλπες στη Σκοτία για το δημοψήφισμα για ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο (που συναποτελούν η Αγγλία, η Ουαλία, η Σκοτία και η Β. Ιρλανδία), μια διαδικασία που έχει εγκλωβίσει το λαό σε μια ενδοαστική διαμάχη, η οποία εκπορεύεται από τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου, που θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες και επιλογή συμμαχιών. Το διακύβευμα για το κεφάλαιο είναι ο πλούτος της Σκοτίας, που παράγουν οι εργαζόμενοι, η Ενέργεια, αφού κατέχει το 95% των αποθεμάτων συνολικά του Ηνωμένου Βασιλείου και η πρόσβαση στη Βόρεια Θάλασσα με τα νέα ενεργειακά αποθέματα. Ωστόσο, η μια ή η άλλη έκβαση του δημοψηφίσματος δε θα αλλάξει ουσιαστικά τη θέση των εργαζομένων με δεδομένο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Οι δημοσκοπήσεις, τις τελευταίες μέρες, είναι διφορούμενες και δίνουν πότε προβάδισμα στο «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση και πότε στο «όχι». Ταυτόχρονα, το ζήτημα της πιθανής απόσχισης της Σκοτίας προκαλεί ανησυχία στην ΕΕ, καθώς και σε άλλες χώρες υπάρχουν διαθέσεις από μερίδες του κεφαλαίου για αποσχίσεις.

Οι δυνάμεις που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας είναι το κυβερνών Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα, που καλλιεργεί τον εθνικισμό και προβάλλει σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, οι Πράσινοι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (τροτσκιστές) και μια πολύ μικρή ομάδα από το Εργατικό Κόμμα και ένα τμήμα της αστικής τάξης με φορέα τους τις «Επιχειρήσεις για τη Σκοτία».

Οι δυνάμεις που είναι κατά είναι το Εργατικό Κόμμα, οι Συντηρητικοί, οι Φιλελεύθεροι, ενώ η πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων εναντιώνεται στην ανεξαρτησία. Τις τελευταίες μέρες τόσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συντηρητικός, Ντέιβιντ Κάμερον, με επισκέψεις του σε πόλεις της Σκοτίας όσο και ο πρώην πρωθυπουργός εργατικός Γκόρντον Μπράουν προσπαθούν να ενισχύσουν την καμπάνια για τη διατήρηση της ενότητας με το Ηνωμένο Βασίλειο, μιλώντας σε έντονα συναισθηματικούς τόνους για απόφαση που θα κρίνει το μέλλον, ενώ μέχρι και αύριο τα αστικά στρατόπεδα δίνουν «μάχη» να κερδίσουν τους αναποφάσιστους που υπολογίζεται ότι είναι γύρω στο 10%.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επίσκεψη Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερογλου, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο Αχμέντ Νταβούτογλου επέλεξε τη χτεσινή μέρα για να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ως Τούρκος πρωθυπουργός, λίγες μόνο ώρες το επίσημο γεύμα που επρόκειτο να παραθέσει το απόγευμα ο νέος ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Αϊντε για τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σήμερα, είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο νέος διορισμός ειδικού συμβούλου μπορεί «να δώσει μια νέα δυναμική στην προσπάθεια που καταβάλλεται», ωστόσο «από μόνος του δεν μπορεί να προσφέρει διέξοδο σε κάποιες δυσκολίες οι οποίες παρατηρούνται». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «δημιουργούνται ερωτηματικά για το γεγονός ότι ο κ. Νταβούτογλου επισκέπτεται παράνομα την Κύπρο την ημέρα που γίνεται το δείπνο ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τον νέο Ειδικό Σύμβουλο, ενώ ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την Κύπρο μια μέρα πριν από την πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο του νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ».

Την ίδια στιγμή, «λάδι στη φωτιά» ρίχνουν και οι νέες δηλώσεις που έκανε ο Ερογλου από την Αττάλεια της Τουρκίας, τονίζοντας πως «στην πραγματικότητα, αυτός που έχει καταλάβει την Κύπρο και αυτήν τη στιγμή είναι υπό την κατοχή του, είναι οι Ελληνοκύπριοι». Ο ίδιος συνέχισε ισχυριζόμενος ότι για την επιστροφή στην κατάσταση πριν το 1974 οι Ελληνοκύπριοι «λένε ψέματα» εδώ και 40 χρόνια. «Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κατάσταση πριν το 1974. Θα συνεχιστεί η αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας. Εάν μπορέσουμε να ιδρύσουμε ένα νέο κοινό κράτος, όλοι οι πολίτες, που πήραν "υπηκοότητα", θα είναι πολίτες του κράτους εκείνου. Αυτές είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές», συμπλήρωσε.

Νταβούτογλου: Υπάρχουν και «εναλλακτικές λύσεις»

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε από τα Κατεχόμενα ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί «όχι την επόμενη χρονιά αλλά αυτή τη χρονιά, όχι την επόμενη βδομάδα αλλά αυτή την βδομάδα» και πρόσθεσε όλο νόημα: «Ας βρούμε λύση μαζί αλλιώς ας αρθεί το "εμπάργκο" και ας σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις».

Πριν αναχωρήσει χτες από την Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου είχε σημειώσει ότι η επίσκεψή του έρχεται να επισημάνει ότι «στηρίζουμε πολιτικά και οικονομικά τη Βόρεια Κύπρο». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο σχέδιο της Αγκυρας να τροφοδοτήσει τα Κατεχόμενα με νερό από τις ανατολικές επαρχίες της (από όπου πηγάζουν ποταμοί όπως οι Τίγρης και Ευφράτης) με έναν αγωγό μήκους μεγαλύτερου των 60 χιλιομέτρων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο διάστημα με τις προσπάθειες του ΟΗΕ και τη στήριξη της Τουρκίας οι διαπραγματεύσεις έχουν λάβει νέα ώθηση όπως και ότι τα Κατεχόμενα κατάφεραν να φτάσουν σε δημοκρατικά επίπεδα παρά τις πιέσεις, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ... η κρίση στο Κυπριακό πηγάζει από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, σημείωσε: «Η Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου στηρίζει την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου» (σ.σ. αυτού που ενισχύει την επιθετικότητα της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς). Καταλήγοντας επισήμανε: «Στην Τουρκία εναπόκειται να συμβάλει στην επίτευξη λύσης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, το μη σεβασμό, από πλευράς της, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά στις δικοινοτικές συνομιλίες».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ.-- «Δεν υπάρχει καμία ομοιότητα ανάμεσα στο δημοψήφισμα στη Σκοτία και στο δημοψήφισμα, με το οποίο απειλεί ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ», δήλωσε χτες ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη χώρα, Πάντι Ανσταουν, ισχυριζόμενος τάχα ότι το σκοτσέζικο δημοψήφισμα είναι «εναρμονισμένο με το σύνταγμα σε συμφωνία με τη βρετανική βουλή και το λαό».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Μία ηλικιωμένη γυναίκα πνίγηκε χτες από τις πλημμύρες που σαρώνουν τις τελευταίες μέρες την ανατολική σερβική πόλη Κλάντοβο, ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές. Σοβαρές ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους προκλήθηκαν στον υδροηλεκτρικό σταθμό Τζέρνταπ 1. Οι σερβικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους δήμους Κλάντοβο, Νέγκοτιν και Μάιντανπεκ, που πλήττονται από πρωτοφανή κακοκαιρία, καθώς οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, έχουν αυξήσει τη ροή του ποταμού Δούναβη, φθάνοντας πλέον τα 8.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Πάνω από 100 σπίτια έγιναν χτες παρανάλωμα πυρός στην καλιφορνέζικη κωμόπολη Γουίντ, κοντά στο Ορεγκον, εξαιτίας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που φούντωσε από τους θυελλώδεις ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή. Νωρίτερα, οι αρχές είχαν δώσει εντολή για την απομάκρυνση 1.500 κατοίκων. Το ίδιο 24ωρο, εκατοντάδες πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση πυρκαγιάς κοντά στο Πάρκο Γιοσέμιτι της Καλιφόρνια.

ΚΑΪΡΟ.-- Ισχυρή έκρηξη βόμβας κοντά σε αστυνομικό φυλάκιο της αιγυπτιακής μεθορίου, κοντά στην πόλη Ράφα, προκάλεσε χτες το νωρίς το πρωί το θάνατο πέντε αστυνομικών. Παράλληλα, περίπου 200 Χριστιανοί Κόπτες συγκρούστηκαν το μεσημέρι με αστυνομικούς, στη διάρκεια διαδήλωσης στη νότια πόλη Σαμαλούτ, απαιτώντας από τις αρχές να εντείνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό 37χρονης χριστιανής νοικοκυράς που αγνοείται εδώ και δύο βδομάδες. Κατά τις συγκρούσεις, τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και συνελήφθησαν 33 διαδηλωτές.

ΜΠΙΣΑΟΥ.-- Ο Πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής Γουινέα - Μπισάου «καρατόμησε» χτες τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατηγό Αντόνιο Ιντζάι δίχως να αιτιολογήσει την απόφασή του. Ωστόσο, πέρσι οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει τον στρατηγό ότι εμπλέκεται σε διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίου κοκαΐνης και όπλων.

ΤΟΚΙΟ.-- Σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το μεσημέρι (τοπική ώρα) βόρεια της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ωστόσο οι αρχές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι. Οι εταιρείες «Japan Atomic Power Co» και «Tokyo Electric Power Co» (Tepco) ανέφεραν πως δεν υπάρχουν προβλήματα στους τρεις πυρηνικούς σταθμούς τους στην ανατολική Ιαπωνία.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων διέταξε την εκκένωση περιοχής 12.000 ανθρώπων που βρίσκεται στους πρόποδες του ενεργού ηφαιστείου Μαγιόν (μεταφέρονται σε προσωρινά καταφύγια), καθώς αυτό φαίνεται πως πρόκειται να εκραγεί, σύμφωνα με το «Ρόιτερς». Πρόσφατοι σεισμοί που έχουν καταγραφεί καθώς και κατολισθήσεις υποδεικνύουν μια πιθανή έκρηξη μέσα στις επόμενες βδομάδες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η νοτιοκορεατική εταιρεία «Μιτσουμπίσι» ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 600 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή νέου εργοστασίου στην Ινδονησία, στο πλαίσιο σχεδίων να αυξήσει την παραγωγικότητα στη συγκεκριμένη χώρα από 160.000 σε 240.000 οχήματα το χρόνο. Εκτιμάται ότι 80.000 οχήματα είναι αυτά που θα εξάγονται κάθε χρόνο σε Φιλιππίνες, Ταϋλάνδη, Βιετνάμ κ.τλ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση «Ταλιμπάν» σε ΝΑΤΟικό κομβόι

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Βομβιστική επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής της ιμπεριαλιστικής διεθνούς δύναμης «αρωγής» (ISAF) σημειώθηκε χτες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών στρατιωτών του ΝΑΤΟ και τον τραυματισμό τουλάχιστον 15 αμάχων. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταλιμπάν».

Η επίθεση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής (8 π.μ.) κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, το αεροδρόμιο αλλά και τις έδρες διπλωματικών αποστολών άλλων χωρών.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία Ασράφ Γάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά είχαν νέα συνάντηση, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και του Χαμίντ Καρζάι, που παραμένει αρχηγός του κράτους. Από τον Απρίλη, οι δύο αντίπαλοι ανταλλάσσουν κατηγορίες για νοθεία και μπλοκάρουν διαρκώς την ανακοίνωση οριστικού αποτελέσματος, παρά τις κατά καιρούς «συμφωνίες» τους για συνεργασία αλλά και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Την ολοκλήρωση των επαφών αναμένουν διεθνώς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αφού η «ασφάλεια» και η «σταθερότητα» στο Αφγανιστάν ενδιαφέρει, εκτός από το ΝΑΤΟ, και δυνάμεις όπως η Ρωσία αλλά και η Κίνα. Η θέση και ο πλούτος της συγκεκριμένης χώρας έχουν ανοίξει την όρεξη των μονοπωλίων εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας αναρίθμητα βάσανα για τον αφγανικό λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ