Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ.-- «Δεν υπάρχει καμία ομοιότητα ανάμεσα στο δημοψήφισμα στη Σκοτία και στο δημοψήφισμα, με το οποίο απειλεί ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ», δήλωσε χτες ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη χώρα, Πάντι Ανσταουν, ισχυριζόμενος τάχα ότι το σκοτσέζικο δημοψήφισμα είναι «εναρμονισμένο με το σύνταγμα σε συμφωνία με τη βρετανική βουλή και το λαό».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Μία ηλικιωμένη γυναίκα πνίγηκε χτες από τις πλημμύρες που σαρώνουν τις τελευταίες μέρες την ανατολική σερβική πόλη Κλάντοβο, ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές. Σοβαρές ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους προκλήθηκαν στον υδροηλεκτρικό σταθμό Τζέρνταπ 1. Οι σερβικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους δήμους Κλάντοβο, Νέγκοτιν και Μάιντανπεκ, που πλήττονται από πρωτοφανή κακοκαιρία, καθώς οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, έχουν αυξήσει τη ροή του ποταμού Δούναβη, φθάνοντας πλέον τα 8.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Πάνω από 100 σπίτια έγιναν χτες παρανάλωμα πυρός στην καλιφορνέζικη κωμόπολη Γουίντ, κοντά στο Ορεγκον, εξαιτίας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που φούντωσε από τους θυελλώδεις ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή. Νωρίτερα, οι αρχές είχαν δώσει εντολή για την απομάκρυνση 1.500 κατοίκων. Το ίδιο 24ωρο, εκατοντάδες πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση πυρκαγιάς κοντά στο Πάρκο Γιοσέμιτι της Καλιφόρνια.

ΚΑΪΡΟ.-- Ισχυρή έκρηξη βόμβας κοντά σε αστυνομικό φυλάκιο της αιγυπτιακής μεθορίου, κοντά στην πόλη Ράφα, προκάλεσε χτες το νωρίς το πρωί το θάνατο πέντε αστυνομικών. Παράλληλα, περίπου 200 Χριστιανοί Κόπτες συγκρούστηκαν το μεσημέρι με αστυνομικούς, στη διάρκεια διαδήλωσης στη νότια πόλη Σαμαλούτ, απαιτώντας από τις αρχές να εντείνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό 37χρονης χριστιανής νοικοκυράς που αγνοείται εδώ και δύο βδομάδες. Κατά τις συγκρούσεις, τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και συνελήφθησαν 33 διαδηλωτές.

ΜΠΙΣΑΟΥ.-- Ο Πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής Γουινέα - Μπισάου «καρατόμησε» χτες τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατηγό Αντόνιο Ιντζάι δίχως να αιτιολογήσει την απόφασή του. Ωστόσο, πέρσι οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει τον στρατηγό ότι εμπλέκεται σε διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίου κοκαΐνης και όπλων.

ΤΟΚΙΟ.-- Σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το μεσημέρι (τοπική ώρα) βόρεια της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ωστόσο οι αρχές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι. Οι εταιρείες «Japan Atomic Power Co» και «Tokyo Electric Power Co» (Tepco) ανέφεραν πως δεν υπάρχουν προβλήματα στους τρεις πυρηνικούς σταθμούς τους στην ανατολική Ιαπωνία.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων διέταξε την εκκένωση περιοχής 12.000 ανθρώπων που βρίσκεται στους πρόποδες του ενεργού ηφαιστείου Μαγιόν (μεταφέρονται σε προσωρινά καταφύγια), καθώς αυτό φαίνεται πως πρόκειται να εκραγεί, σύμφωνα με το «Ρόιτερς». Πρόσφατοι σεισμοί που έχουν καταγραφεί καθώς και κατολισθήσεις υποδεικνύουν μια πιθανή έκρηξη μέσα στις επόμενες βδομάδες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η νοτιοκορεατική εταιρεία «Μιτσουμπίσι» ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 600 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή νέου εργοστασίου στην Ινδονησία, στο πλαίσιο σχεδίων να αυξήσει την παραγωγικότητα στη συγκεκριμένη χώρα από 160.000 σε 240.000 οχήματα το χρόνο. Εκτιμάται ότι 80.000 οχήματα είναι αυτά που θα εξάγονται κάθε χρόνο σε Φιλιππίνες, Ταϋλάνδη, Βιετνάμ κ.τλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ