ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Και η Σλοβενία ανακοινώνει σχέδια σύσφιξης σχέσεων με την Ταϊβάν

Ενα ακόμα κομμάτι στο «παζλ» της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΕΕ με την Κίνα

Μετά τη Λιθουανία, που συμφώνησε στη λειτουργία διπλωματικής αποστολής της Ταϊβάν στο Βίλνιους και συνεχίζει - με τις ευλογίες των ΗΠΑ - σειρά πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση της σχέσης της απευθείας με την Ταϊπέι, τη σκυτάλη παίρνει τώρα στην ίδια κατεύθυνση και η Σλοβενία, με φόντο την εντεινόμενη αντιπαράθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γ. Γιάνσα χαρακτήρισε την Ταϊβάν «δημοκρατική χώρα» και είπε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τις ταϊβανέζικες αρχές για να εγκαινιάσει η μία «εμπορική αντιπροσωπεία» στην πρωτεύουσα της άλλης. Αν και ισχυρίστηκε ότι «αυτό δεν θα γίνει σε επίπεδο πρεσβειών, αλλά στο ίδιο επίπεδο που το έχουν κάνει και άλλα μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει σε «ισχυρότερες συμμαχίες» και θα έχει «αμοιβαίο όφελος». Είπε ακόμα ότι «η Κίνα διαμαρτυρόταν κάθε φορά που κάποιες ευρωπαϊκές χώρες άνοιγαν τέτοια γραφεία (σ.σ. εγκαθίδρυσης σχέσεων με την Ταϊπέι), αλλά ποτέ δεν έφτασε στο σημείο που έφτασε σήμερα. Είναι τρομακτική η προσπάθεια απομόνωσης μιας μικρής χώρας, που επίσης πάλεψε για την ανεξαρτησία της πριν από 30 χρόνια».

Συνεχίζοντας ο Γιάνσα χαρακτήρισε «ατυχές» το ότι το Πεκίνο αντιτάχθηκε στη συμμετοχή της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να καταλήξει υπογραμμίζοντας: «Αν οι Ταϊβανέζοι θέλουν να ενωθούν με την Κίνα, αν αυτό αποτελέσει τη δική τους ελεύθερη βούληση, χωρίς πίεση, χωρίς κάποια στρατιωτική επέμβαση και χωρίς κάποιον εκβιασμό, χωρίς στρατηγική εξαπάτηση όπως συμβαίνει με το Χονγκ Κονγκ τώρα, τότε θα τους στηρίξουμε (...) Αλλά αν ο ταϊβανέζικος λαός θέλει να ζήσει ανεξάρτητος, επίσης είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτήν τη θέση».

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Κίνας, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν να δηλώνει ότι το Πεκίνο είναι «σοκαρισμένο» και «αντιτίθεται έντονα» στις δηλώσεις Γιάνσα, τις οποίες χαρακτήρισε «επικίνδυνες», καθώς «προκαλεί ανοιχτά την αρχή της "μίας Κίνας" και στηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», την οποία το Πεκίνο θεωρεί τμήμα του κινεζικού κράτους.

Σημειωτέον, οι δηλώσεις Γιάνσα έγιναν στη διάρκεια συνέντευξής του στο ινδικό δίκτυο «Doordarshan», όπου επέλεξε να υπογραμμίσει γενικά την αξία που έχει η σχέση ΕΕ - Ινδίας για τη γεωπολιτική κατάσταση διεθνώς.

«Ασκηση έλξης στην Ινδία» συνιστά και ο Σταυρίδης

Αυτά ενώ σε άρθρο του στο αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg», ο Αμερικανός ναύαρχος ε.α. και πρώην ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης, σχολιάζοντας την ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας, ανέφερε ότι για να «απαντήσουν» οι ΗΠΑ«πρέπει να ωθήσουν τις δημοκρατίες παγκοσμίως προς την ενότητα του σκοπού της αντιμετώπισης της ευθυγραμμισμένης δράσης Μόσχας και Πεκίνου».

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχώρισε την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ινδία.

«Τα βασικά στοιχεία μιας τέτοιας στρατηγικής» - ανέφερε - «θα πρέπει να περιλαμβάνουν την άσκηση έλξης στην Ινδία ώστε να κινηθεί προς την κατεύθυνση της Δύσης μέσω του εμπορίου και της στρατιωτικής συνεργασίας, την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας μεταξύ των "τεχνοδημοκρατιών", την οικοδόμηση νέων οργανισμών ελεύθερου εμπορίου (πού είναι η Συνεργασία των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού - TPP τώρα που τη χρειαζόμαστε;) και, τέλος, την ενίσχυση της ασφάλειας και των πολυμερών θεσμών όπως το ΝΑΤΟ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ».

ΗΠΑ
Συνέντευξη Μπάιντεν για τον πρώτο χρόνο θητείας

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου στην Προεδρία των ΗΠΑ, παραχώρησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη (ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ανέφερε ότι ο Μπάιντεν θα εστίαζε «περισσότερο στις επιτυχίες» που σημειώθηκαν μετά την ορκωμοσία του στις 20 Γενάρη πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, πίσω από διάφορες αναλύσεις περί «διάψευσης προσδοκιών» και «ανέμου που τελικά κόπασε» στη διάρκεια του ενός χρόνου διακυβέρνησης Μπάιντεν, πέρα από την προφανή επιβεβαίωση συνέχισης της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, αποτυπώνονται οι εντεινόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις που διαπερνούν και τους κόλπους των Δημοκρατικών, με τα σχετικά παζάρια για τη μοιρασιά να καθυστερούν την προώθηση κομβικών «μεταρρυθμίσεων» και πακέτων για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα κληθεί να εκφωνήσει την 1η Μάρτη ομιλία για την «Κατάσταση της Ενωσης» ενώπιον του Κογκρέσου, με το βλέμμα και στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό των «επιτευγμάτων» της κυβέρνησης, ο Λευκός Οίκος ανάρτησε το τελευταίο 48ωρο στο Twitter πίνακες με νούμερα «πριν και μετά» την κυβέρνηση Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για σημαντική «πρόοδο» στον τομέα της απασχόλησης (ενώ θεριεύουν ακόμα περισσότερο οι άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβής), στον τομέα της πανδημίας και του εμβολιασμού (ενώ τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλειών στις ΗΠΑ σπάνε το ένα μετά το άλλο). Διαφημίζονται επίσης τα μεγάλα πακέτα, 1,9 τρισ. δολαρίων, για τη στήριξη της ανάκαμψης και 1,2 τρισ. για τις υποδομές, η μερίδα του λέοντος από τα οποία καταλήγει σε μονοπωλιακούς κολοσσούς...

ΗΠΑ
Ανατροπές σε αεροπορικά δρομολόγια λόγω 5G

Ανατροπές στα σχέδια προγραμματισμένων πτήσεων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών στις ΗΠΑ προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, σε συνεργασία με τα τηλεπικοινωνιακά μονοπώλια AT&T και «Verizon», να προχωρήσουν στην εγκατάσταση ασύρματου τηλεπικοινωνιακού δικτύου πέμπτης γενιάς (5G) σε μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Μεγάλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν από το περασμένο 24ωρο να σχεδιάσουν ή να ματαιώσουν πτήσεις στις ΗΠΑ πριν από την ανάπτυξη δικτύων 5G, η οποία έχει δημιουργήσει ανησυχίες για την ασφάλεια, μολονότι οι δύο μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι θα καθυστερήσουν τμήματα αυτής της ανάπτυξης σε μεγάλα αεροδρόμια.

Η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενες παρεμβολές από τα δίκτυα 5G θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ραδιοενδείκτη υψομέτρου, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσγειώσεις με κακοκαιρία σε ορισμένα αεριωθούμενα, και αεροπορικές εταιρείες λένε πως το «Boeing 777» είναι μεταξύ των μοντέλων στα οποία επικεντρώθηκε αρχικά η προσοχή. Παρά την ανακοίνωση από τις AT&T και «Verizon» ότι θα αναστείλουν την ανάπτυξη δικτύων 5G κοντά σε αεροδρόμια, αρκετές αεροπορικές εταιρείες προχώρησαν στην ακύρωση πτήσεων ή άλλαξαν το μοντέλο των αεροσκαφών που χρησιμοποιούν στις πτήσεις αυτές.

Ηδη από το βράδυ της Τρίτης η FAA επικαιροποίησε τις οδηγίες της για το ποια αεροδρόμια και ποια μοντέλα αεροσκαφών θα επηρεαστούν, σε μια κίνηση που αναμένεται ότι θα μειώσει δραματικά τον αντίκτυπο των σχεδόν 1.500 ειδοποιήσεων για περιορισμούς εξαιτίας της 5G οι οποίες έχουν εκδοθεί από τη ρυθμιστική αρχή. Η αεροπορική εταιρεία που έχει τα περισσότερα «Boeing 777», η «Emirates» του Ντουμπάι, είναι μία από αυτές που ανακοίνωσαν την αναστολή πτήσεων σε εννέα προορισμούς στις ΗΠΑ από χτες 19 Γενάρη, ημερομηνία κατά την οποία είχε προγραμματιστεί η ανάπτυξη ασύρματων υπηρεσιών 5G.

Αλλες δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας («All Nipon Airways» και «Japan Airlines») ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν τις πτήσεις των «Boeing 777».

Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε ότι ματαίωσε μία πτήση από τη Φρανκφούρτη στο Μαϊάμι και ότι αλλάζει τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί σε μερικές πτήσεις στις ΗΠΑ, από «Boeing 747-8» σε «Boeing 747-400». Η δε «Austrian Airlines», θυγατρική της «Lufthansa», θα αντικαταστήσει το «Boeing 777», που χρησιμοποιεί στο δρομολόγιο προς Νιούαρκ, με ένα «Boeing 767».

Αντίστοιχες ανακοινώσεις αντικατάστασης αεροσκαφών και επαναπρογραμματισμού πτήσεων έκαναν επίσης, μεταξύ άλλων, η «Korean Airlines», η ταϊβανέζικη «China Airlines» και η «Cathay Pacific Airways» του Χονγκ Κονγκ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επαφές Ταλιμπάν για τον αγωγό ΤΑPI

Ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Αμίρ Καν Μουτάκι, βρέθηκε στις αρχές της βδομάδας στο Ασκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, όπου συζήτησε με τον ομόλογό του, Ρ. Μερέντοφ, για «μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια», όπως μετέδωσε το αφγανικό δίκτυο «Tolo News».

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία της τουρκμενικής κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων ο Μερέντοφ εξέφρασε ελπίδα πως «πριν από την επανέναρξη των εργασιών για τον αγωγό αερίου TAPI, θα αρχίσει και το έργο για το δίκτυο (μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος) ΤΑΡ, πιθανώς τον Μάη».

Ο αγωγός TAPI σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από το Τουρκμενιστάν σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν διάφορα ζητήματα των διμερών οικονομικών σχέσεων, μεταξύ άλλων και στον τομέα των Μεταφορών - Υποδομών.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Μ. Χ. Αχούντ, ζήτησε «από όλες τις κυβερνήσεις, κυρίως των ισλαμικών χωρών, να αρχίσουν τη διαδικασία της αναγνώρισης» της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι «στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να αναπτυχθούμε γρήγορα». Επανέφερε δε και το αίτημα για χαλάρωση των περιορισμών στην είσοδο χρημάτων στη χώρα, σχολιάζοντας ότι «η βραχυπρόθεσμη βοήθεια δεν αποτελεί λύση, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι στην Καμπούλ αναμενόταν ένας ακόμα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Πακιστάν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μ. Γιουσούφ, που σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ επρόκειτο να συζητήσει «ζητήματα οικονομικά, εμπορικά αλλά και διμερή πολιτικά, όπως και το θέμα των Αφγανών προσφύγων που φτάνουν στο Πακιστάν, καθώς και ορισμένες μικρές διαφωνίες που πρόσφατα σημειώθηκαν», αναφερόμενος σε κάποια περιστατικά στη μεθόριο.

ΙΤΑΛΙΑ
Θολό το σκηνικό για την Προεδρία

Ασαφής και περίπλοκη παραμένει η πολιτική κατάσταση σχετικά με τις υποψηφιότητες για την διαδοχή του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αντικατοπτρίζοντας την ευρύτερη πολιτική «κρίση» και αβεβαιότητα που πολλά επιτελεία επισημαίνουν ότι θα προκύψει σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, αναλάβει τη θέση του.

Σε ένα τέτοιο φόντο, αδιευκρίνιστο παραμένει αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παραμείνει υποψήφιος για την Προεδρία στην ψηφοφορία που ξεκινάει τη Δευτέρα, καθώς ο βουλευτής και στενός συνεργάτης του, Β. Σγκάρμπι, δήλωσε ότι ο επικεφαλής της «Φόρτσα Ιτάλια» σκέφτεται να αποσυρθεί από την κούρσα για την Προεδρία και να υποδείξει ως υποψήφιο ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί ακόμη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, πριν ανακοινώσει επίσημα την παραίτησή του από τη συγκεκριμένη προσπάθεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ