ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι αντιθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Διανεμήθηκε, από τις ΗΠΑ, στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμα και μη μόνιμα, το σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει επιβολή ενός νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δύο μόλις 24ωρα μετά την επίτευξη συμφωνίας για ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου μεταξύ των Ιράν - Τουρκίας - Βραζιλίας. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, υποστήριξε ότι το νέο σχέδιο απόφασης δεν υποκαθιστά τις προσπάθειες διαλόγου, αλλά «τις ενισχύει, πιέζοντας την ιρανική ηγεσία να καθίσει πραγματικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συναινέσει σε μια συμφωνία χωρίς σκοτεινά ή αδιευκρίνιστα σημεία».

Τη συμφωνία τους με το σχέδιο απόφασης διατύπωσαν τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, δύο χώρες που αντιτίθενται στην επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά του Ιράν και, μέχρι τούδε, είχαν επιμείνει στην καθαρά διπλωματική οδό. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα στηρίζει το σχέδιο απόφασης, τονίζοντας ότι αφήνει περιθώριο περαιτέρω διαπραγμάτευσης, ενώ η Κινέζα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λι Μπαοντόνγκ, δήλωσε ότι η χώρα της δε θεωρεί πως το σχέδιο απόφασης έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Τεχεράνη από τις Βραζιλία και Τουρκία.

Αντίθετα, την έντονη δυσφορία της δεν έκρυβε η πρέσβειρα της Βραζιλίας, που στην παρούσα χρονική περίοδο είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι μίλησε για «αδιαφορία που επιδεικνύεται απέναντι σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε», συμπληρώνοντας ότι η Βραζιλία δε θα υποστηρίξει το συγκεκριμένο ψήφισμα.

Εξαιρετικά δυσαρεστημένη εμφανίζεται και η Τουρκία, που επίσης είναι, στην παρούσα φάση, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και η οποία με τις αλλεπάλληλες διαμεσολαβήσεις της φέρεται να είναι ο πρωτεργάτης της συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου. Το βέβαιο είναι ότι, ασχέτως των εξελίξεων, με τη συμφωνία αυτή Βραζιλία και Τουρκία αναδεικνύονται ιδιαίτερα αναβαθμισμένες ως προς το διεθνή και περιφερειακό τους ρόλο, και μπαίνουν δυναμικά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Εντονες ιρανικές αντιδράσεις

«Παράνομο» χαρακτήρισε η Τεχεράνη το σχέδιο ψηφίσματος, με τον υπουργό Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί να ισχυρίζεται ότι «δε θα έχει καμία τύχη, εφόσον υπάρχει πια συμφωνία» και να προκαταβάλλει τη μη υιοθέτησή του. Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, συμπλήρωνε ότι «οι κυρώσεις θα υποσκάψουν την όποια αξιοπιστία έχουν όσοι τις υποστηρίζουν» και τόνισε ότι «προφανώς οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να διασώσουν κάτι από το ρόλο τους, τώρα που η συμφωνία απέδειξε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και να επιλύουν προβλήματα, που οι μεγάλες δυνάμεις δεν κατάφεραν ν' αγγίξουν». Ο Σαλεχί ανακοίνωσε επισήμως ότι μέχρι τα τέλη της βδομάδας η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα έχει λάβει επιστολή με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Οπως και να έχει, οι πληροφορίες που διαρρέονται από διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι καταρχήν το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασαν οι ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τις «σκληρές κυρώσεις» που προανήγγειλαν, και αυτό προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση των Ρωσίας - Κίνας. Προβλέπει, όπως λέγεται, ενίσχυση των, ήδη, υπαρχουσών κυρώσεων, δηλαδή των ελέγχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, την απαγόρευση λειτουργίας σε σειρά επιχειρήσεις που ανήκουν στο σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης», την απαγόρευση εισαγωγής του οποιουδήποτε εξαρτήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή όπλων, και τη διενέργεια ελέγχων σε «ύποπτα» ιρανικά θαλάσσια φορτία. Επιπλέον, τόνιζαν δημοσιογραφικές πηγές, στο σχέδιο αφήνεται διάπλατη η «πόρτα» του διαλόγου, ακόμη και η πιθανότητα να μην εφαρμοστούν οι κυρώσεις στην περίπτωση που αρχίσει «ικανοποιητικός διάλογος».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέος γύρος έμμεσων επαφών με τον Μίτσελ

Παρά τις διαβουλεύσεις, το Ισραήλ επεκτείνει τους εποικισμούς
Παρά τις διαβουλεύσεις, το Ισραήλ επεκτείνει τους εποικισμούς
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ζητήματα που άπτονται του τελικού καθεστώτος στο οποίο θα μπορούσε να καταλήξει μια ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία συζήτησαν, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Οπως υποστήριξε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, οι Μίτσελ και Αμπάς, στη χθεσινή πρώτη, από μια σειρά άλλες που θα έχουν εντός των ημερών, συνάντησή τους, ασχολήθηκαν με τα ενδεχόμενα τελικά σύνορα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ερακάτ επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει να συζητηθούν τα κομβικά ζητήματα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης (καθεστώς της Ιερουσαλήμ, σύνορα, εδαφική συνέχεια, δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων) και να μην παραπεμφθούν στο απώτερο μέλλον, συμπληρώνοντας ότι για τους Παλαιστίνιους τα σύνορα δεν μπορεί παρά να είναι στα όρια του 1967. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι η επίτευξη μιας, τέτοιου περιεχομένου, συμφωνίας δεν αποκλείεται εντός των τεσσάρων μηνών που έχουν τεθεί ως χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη προόδου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, τόνιζε ότι είναι «έτοιμος για δύσκολες αποφάσεις», χωρίς, όμως, να διευκρινίζει τίποτε συγκεκριμένο και χωρίς, φυσικά, να έχει αλλάξει κάτι στις ισραηλινές θέσεις περί συνέχισης του εποικισμού, έστω και αν στην Ιερουσαλήμ παρατηρείται «πάγωμα» τουλάχιστον προς ώρας. Υπενθυμίζεται, δε, ότι το Τελ Αβίβ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συζητήσει για κανένα βασικό ζήτημα, αν οι συνομιλίες δε γίνουν άμεσα μεταξύ των δύο πλευρών. Το αίτημα αυτό, μέχρι στιγμής, απορρίπτεται από την παλαιστινιακή πλευρά, που ανταπαντά ότι οι συνομιλίες θα είναι έμμεσες, διά του Μίτσελ, όσο συνεχίζεται η εποικιστική δραστηριότητα.

  • Σημαντική διάκριση πέτυχαν τρία 14χρονα κορίτσια από προσφυγικό καταυλισμό έξω από την Νάμπλους, οι οποίες κέρδισαν βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Επιστήμης και Μηχανικής του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, για την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού ραβδιού για τυφλούς που στέλνει σήματα στον κάτοχό του για τα εμπόδια που πρόκειται να συναντήσει και για τα δεδομένα του δρόμου μπροστά του. Τα κορίτσια συμμετείχαν στο διαγωνισμό διά μέσου του ΟΗΕ.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Χτύπημα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Θεαματικό χτύπημα» πραγματοποίησαν «μαχητές των Ταλιμπάν» στη μεγαλύτερη βάση των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων της Μπαγκράμ. Σύμφωνα με τις αφγανικές και κατοχικές αρχές, δυνάμεις των «Ταλιμπάν» επιχείρησαν να εισβάλουν στη βάση με χειροβομβίδες και οπλοπολυβόλα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σφοδρή σύγκρουση, χωρίς να καταφέρουν τελικά να εισέλθουν σ' αυτήν. Κατά τις συγκρούσεις τουλάχιστον 10 «Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν και ακόμα επτά Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες τραυματίστηκαν. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις των «Ταλιμπάν» προσπάθησαν να δώσουν το στίγμα τους με ηχηρό τρόπο, προειδοποιώντας μετά και την επίθεση της Τρίτης στην Καμπούλ, ότι οι δυνάμεις τους είναι διάσπαρτες και εξαιρετικά δυνατές.

Την ίδια στιγμή, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον δαπάνες για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν, προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ κάποιων γερουσιαστών, που θεωρούν τον πόλεμο χαμένη υπόθεση και πιστεύουν ότι τα χρήματα μπορούν να διατεθούν με καλύτερο τρόπο, για κάλυψη άλλων αναγκών...

Οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικού στρατού και μαχητών των «Ταλιμπάν» συνεχίζονται και στο Πακιστάν. Οπως ανακοίνωσαν οι πακιστανικές αρχές, ισχυρές δυνάμεις «μαχητών των Ταλιμπάν» επιτέθηκαν σε κυβερνητικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα στις συγκρούσεις που ακολούθησαν να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 40 «ένοπλοι». Επιθέσεις που πραγματοποιούνται παράλληλα με την επίσκεψη στο Πακιστάν του συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζιμ Τζόουνς, και του διευθυντή της CIA, Λέον Πανέτα, με στόχο συνομιλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας της Ουάσιγκτον με την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ εναντίον των «Ταλιμπάν»...

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέο κύκλο βίας διαβλέπει Σέρβος στρατηγός

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ._ Τη «μεγαλύτερη απειλή για τη Σερβία» θέτει η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου παρατήρησε χτες ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Σερβίας, στρατηγός Μίλογε Μίλετιτς μιλώντας στην εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι».

Ο ίδιος προέβλεψε ότι εάν η επικείμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης βγει αρνητική για τα συμφέροντα της Πρίστινας σχετικά με το εάν ήταν παράνομη ή νόμιμη η μονομερής ανεξαρτησία του προτεκτοράτο, τότε οι Κοσσοβάροι Αλβανοί θα καταφύγουν στη βία. «Η βίαιη απειλή είναι ήδη δοκιμασμένη μέθοδος των Κοσσοβάρων Αλβανών προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στη διεθνή κοινότητα» είπε ο Σέρβος στρατηγός λέγοντας ότι κάθε άλλο παρά απίθανη είναι μία νέα κατάσταση αποσταθεροποίησης και βίας στην περιοχή. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο σερβικός στρατός «είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σενάριο και έχει αρκετή ικανότητα προκειμένου να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ