ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Δεκέμβρη 2004 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
H «απελευθέρωση» της κλωστοϋφαντουργίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα μεσάνυχτα της 31ης του Δεκέμβρη 2004 λήγει η ισχύς της λεγόμενης Πολυινικής Συμφωνίας για το διεθνές εμπόριο των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Από την 1η Ιανουαρίου 2005 τερματίζονται οι ποσοστώσεις που ίσχυαν επί δεκαετίες για τις εξαγωγές προϊόντων ένδυσης από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, η Ταϊλάνδη, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, κ.ά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, σε πρόσφατη έκθεσή του, εκτιμά ότι από την εξέλιξη αυτή κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους περίπου 27 εκατομμύρια εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως στις κλωστοϋφαντουργικές βιομηχανίες, αλλά και στη βαμβακοκαλλιέργεια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Στο ίδιο πνεύμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων θα προκαλέσει, μόνο κατά το 2005, μείωση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κατά 6,2% και των ειδών ιματισμού κατά 8%. Πίσω από τα ποσοστά αυτά κρύβονται πάνω από 100.000 κλωστοϋφαντουργίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη, με ετήσιο τζίρο περίπου 200 δισ. ευρώ και τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους που θα πληρώσουν και «τα σπασμένα».

Με άκρως υποκριτικό τρόπο, η ένωση των Ευρωπαίων βιομηχάνων της κλωστοϋφαντουργίας ζήτησε, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών για την προστασία των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, παρεμβάλλοντας εμπόδια στις εισαγωγές προϊόντων από τις προαναφερόμενες χώρες και κυρίως από την Κίνα. Ζητούν, μάλιστα, οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι και τη συμπαράσταση των εργαζομένων!

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων θα οδηγήσει, πράγματι, στον κατακλυσμό της αγοράς από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα κινεζικής, ινδικής, πακιστανικής παραγωγής, τα οποία πωλούνται πολύ φθηνότερα, εξαιτίας του χαμηλού κόστους εργασίας στις χώρες αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών αρχών το ημερομίσθιο σ' αυτή τη χώρα κυμαίνεται από ένα έως δύο δολάρια...

Ομως, τόσο η υπογραφή, όσο και η κατάργηση της Πολυινικής Συμφωνίας εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο αξιοποιεί τις «τέσσερις ελευθερίες» της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης (ελευθερία στην κίνηση κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού, προϊόντων, υπηρεσιών), για να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του και να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις αγορές.

Η Πολυινική Συμφωνία τέθηκε σε ισχύ το 1974 στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για τους δασμούς και το εμπόριο (GATT). Βασικός στόχος της ήταν: «Η επέκταση του εμπορίου, η άρση των εμποδίων στην ελεύθερη κίνηση των προϊόντων, η φιλελευθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα». Οι πολυεθνικές έβαζαν μπροστά τη μεταφορά των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων στις χώρες με το χαμηλότερο εργατικό κόστος. Για την τριακονταετία που θα μεσολαβούσε έως την πλήρη απελευθέρωση του εμπορίου όρισαν κάποιες ποσοστώσεις για τις εξαγωγές από τις χώρες αυτές, ώστε η προσαρμογή να γίνει σταδιακά χωρίς δυνατούς κραδασμούς. Στο διάστημα αυτό είτε μεταφέροντας τις μονάδες τους στις χώρες χαμηλού κόστους, είτε κάνοντας επενδύσεις σ' αυτές ενίσχυσαν τις θέσεις τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στην Κίνα, που έχει αναδειχτεί σε «υπερδύναμη» στην κλωστοϋφαντουργία, λειτουργούν πάνω από 110.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και τα πιο γνωστά και φανταχτερά ονόματα της παγκόσμιας μόδας...

Λεηλασία

Η υπόθεση του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού «Yukos» εξελίσσεται σε τεράστιο οικονομικό, πολιτικό σκάνδαλο με διεθνείς διαστάσεις. Η «Yukos» είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση της «διαχείρισης» του μεγάλου πλούτου, που άφησε πίσω της η Σοβιετική Ενωση και λεηλατείται τώρα από την άρχουσα τάξη της Ρωσίας.

Η εταιρία αυτή προέρχεται από τη μεγάλη σοβιετική πετρελαϊκή βιομηχανία και δημιουργήθηκε, όπως και άλλες, εν μία νυκτί, το 1991, για να περάσει, ελέω Γέλτσιν, στα χέρια της μαφίας του «μεγιστάνα» Χοντορκόφσκι.

Κράτος και μαφία, από κοινού, διαχειρίστηκαν τη «Yukos» μέχρι το 2001, οπότε η κυβέρνηση Πούτιν έδωσε τίτλους «ιδιοκτησίας» στον Χοντορκόφσκι, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα αναμειχθεί στις πολιτικές εξελίξεις. Η αποκάλυψη ότι η «Yukos» ενίσχυσε τους πολιτικούς αντιπάλους του Πούτιν οδήγησε στην αλλαγή της στάσης του Ρώσου Προέδρου.

Μέσα σε ελάχιστες μέρες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ανακαλύπτουν όργιο ατασθαλιών και απατών στα βιβλία της εταιρίας. Ο Χοντορκόφσκι συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Ετσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη «Yukos».

H ρωσική κυβέρνηση, με πρόσχημα τα μεγάλα χρέη της εταιρίας στο Δημόσιο, έβγαλε σε πλειστηριασμό τη βασική παραγωγική μονάδα της «Yukos», τη «Yugansk». Παρά την προσφυγή των «μετόχων» της «Yukos» στα αμερικανικά (!) δικαστήρια, ο πλειστηριασμός έγινε την περασμένη βδομάδα. «Νικητής» αναδείχτηκε η εταιρία «BaikalFinans», πίσω από την οποία κρύβονται ιαπωνικά συμφέροντα, αλλά και ρωσικά κρατικά συμφέροντα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το νέο αφεντικό της «Yugansk», και κατ' επέκταση της «Yukos», είναι ο ίδιος ο Πούτιν, αφού αυτός διαχειρίζεται πλέον την τύχη της. Οποιος θέλει να αγοράσει, σ' αυτόν πρέπει να απευθύνεται...

ΑΤΙΤΛΑ

H Microsoft έχασε την έφεση, την οποία είχε ασκήσει για να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά στη συμπεριφορά της σε επίπεδο ανταγωνισμού. Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο αμερικανικός κολοσσός θα πρέπει άμεσα να αλλάξει επιχειρηματικές πρακτικές, πρώτον, και, δεύτερον, να διαθέσει στην αγορά έκδοση των Windows άνευ του λογισμικού Windows Media Player, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μετάδοση μουσικής και εικόνων. Επιπροσθέτως, θα πρέπει η εταιρία του Μπιλ Γκέιτς να δημοσιοποιήσει ορισμένα εμπορικά μυστικά της στους ανταγωνιστές.

Ιδιωτικοποίηση Το ρωσικό Δημόσιο ρευστοποίησε την Τετάρτη και το τελευταίο μερίδιό του, της τάξεως του 23,8%, στη δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της χώρας, την OAO Magnitogorsky Metallurgichesky Kombinat, το οποίο διέθεσε στην τιμή των 790,2 εκατομμυρίων δολαρίων, σε επενδυτές «φιλικούς προς τη διοίκηση της εταιρίας». Αγοραστής είναι η επενδυτική εταιρία United Financial Group, η οποία εδρεύει στη Μόσχα και ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά παρότι στη δημοπρασία δήλωσαν το «παρών» τέσσερις ακόμη ενδιαφερόμενοι.

Boeing H αμερικανική αεροναυπηγική επιχείρηση Boeing Co. ενδέχεται να πουλήσει έως και 50 από τα νέα αεροσκάφη της τύπου 7E7 στις ιαπωνικές αερογραμμές JapaAirlines Corp. (JAL) βάσει συμφωνίας ύψους 6 δισ. δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε χτες στο Τόκιο. H JAL, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στην Ασία, μαζί με την ανταγωνίστριά της All NippoAirlines είναι οι πρώτες, οι οποίες αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν τους στόλους τους με το νέο αεροσκάφος τύπου 7E7, όταν το δημιούργημα αυτό της Boeing κάνει την εμφάνισή του το 2008.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ