ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2015 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
Η στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας κλιμακώνει την επέμβαση στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης Π. Καμμένος με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πτέραρχο Φίλιπ Μπρίντλοβ
Ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης Π. Καμμένος με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πτέραρχο Φίλιπ Μπρίντλοβ
Η ενεργοποίηση της στρατιωτικής ενίσχυσης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ σηματοδοτεί μια νέα ποσοτική και ποιοτική φάση στην εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας στην επέμβαση στη Μέση Ανατολή. Η περιοχή ήδη έχει μετατραπεί σε μια τεράστια μπαρουταποθήκη, όπου συγκεντρώνουν οπλικά συστήματα και στρατό τα Αμερικανο-ευρωενωσιακά κράτη, ισχυρά κράτη της περιοχής όπως η Τουρκία, οι πετρελαιομοναρχίες του Περσικού Κόλπου, που όλοι μαζί φούντωσαν, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τους τζιχαντιστές (και τώρα υποτίθεται τους πολεμάνε), η Ρωσία, το Ιράν. Ολα αυτά τα κράτη, βεβαίως, πέρα από προσχήματα, υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων σε μια πλούσια ενεργειακά και με μεγάλη σημασία γεωστρατηγική περιοχή. Εκεί αποσκοπεί και η κίνηση του ΝΑΤΟ, του στρατιωτικού βραχίονα του κεφαλαίου.

Η τελευταία δήλωση του Γενς Στόλτενμπεργκ, γγ της λυκοσυμμαχίας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» στις 19 Δεκέμβρη επιβεβαίωσε ουσιαστικά την ειλημμένη απόφαση του ΝΑΤΟ πλήρους κάλυψης της Τουρκίας μετά την κατάρριψη από τουρκικό μαχητικό του ρωσικού βομβαρδιστικού στις 24 Νοέμβρη, που επιχειρούσε στη Συρία. Η κάλυψη αυτή φέρει και την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ δικαιολογήθηκε ως υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας, που εμφανίστηκε ως το «θύμα επίθεσης». Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης την εκθέτει πλήρως, αφού επωμίζεται βαριές ευθύνες γιατί συμμετέχει και συμβάλλει στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με κίνδυνο να σύρει τον ελληνικό λαό στην αιματοχυσία, που εξελίσσεται στη φαγωμάρα των μονοπωλίων για τη μοιρασιά των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς τους, των μεριδίων των αγορών. Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση, δηλαδή ο πολιτικός διαχειριστής της εξουσίας της αστικής τάξης, που παραβιάζει καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο, που προχωράει σε προκλήσεις στα νησιά του Αιγαίου, ενθαρρύνεται στους σχεδιασμούς της, που είναι ωστόσο ενταγμένοι στο γενικότερο αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο για τη συγκυριαρχία στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, η επαναπροσέγγιση όπως φαίνεται της Τουρκίας με το Ισραήλ, αλλά και η ενίσχυση στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας του άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Παρά τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση ή τα περί «ενεργειακού κόμβου» που δήθεν θα φέρει οφέλη στη χώρα, κάθε άλλο παρά πρέπει να καθησυχάζουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και σε επαγρύπνηση για να μη δεχτούν να γίνουν «κρέας» στα κανόνια των ιμπεριαλιστών για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους.

Τι προβλέπει η ΝΑΤΟική κάλυψη

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει συμφωνηθεί «ένα πακέτο μέτρων διασφάλισης για την Τουρκία ενόψει της ασταθούς κατάστασης στην περιοχή», που υποτίθεται «θα μειώσει τον κίνδυνο επανάληψης ενός περιστατικού όμοιου με την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία». Η ενίσχυση, λοιπόν, περιλαμβάνει πολεμικά πλοία που προέρχονται από τη Γερμανία και τη Δανία, και ήδη πραγματοποιούν ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αεροσκάφη επιτήρησης AWACS από τη Βρετανία, για τη λεγόμενη «ενισχυμένη αεροπορική αστυνόμευση και αύξηση της ναυτικής παρουσίας, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας». Μάλιστα, δηλώνεται ότι θα εφαρμοστεί το λεγόμενο «μοντέλο της Βαλτικής», δηλαδή ο τρόπος αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ που ισχύει κοντά στην επικράτεια της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας επισήμανε ακόμα ότι η συμφωνία αυτή «θα μας δώσει μια καλύτερη επίγνωση της κατάστασης, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη προβλεψιμότητα και θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και επίσης θα μειώσει τις εντάσεις». Επίσης, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία για παραμονή των συστημάτων «patriot» με πυραύλους εδάφους - αέρος κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας, που έχουν τη δυνατότητα να καταστρέφουν πυραύλους που προέρχονται από το έδαφος της Συρίας, ένα αντίστοιχο σύστημα με τους πυραύλους εδάφους - αέρος «S-400», που εγκατάστησε η Ρωσία στο έδαφος και με πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το περιστατικό της κατάρριψης, κίνηση που ουσιαστικά της δίνει τη δυνατότητα να «κλειδώνει» το συριακό εναέριο χώρο και να μην αφήνει να πλησιάσει πυραυλική απειλή ή αεροσκάφος σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.

Πάντως, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ εξέφρασε και παράπονα, απαιτώντας και άλλες χώρες να συμβάλουν στη ΝΑΤΟική εμπλοκή στην επέμβαση στη Μέση Ανατολή. Περιττό, βεβαίως, είναι να πούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την ...παράδοση των διευκολύνσεων και της χρήσης των βάσεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη χώρα για τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.


Δ. Κ.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Προς αναθέρμανση σχέσεων με φόντο την Ενέργεια

Κεντρικό ρόλο στις διεργασίες για αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ παίζει ο Τούρκος διπλωμάτης καριέρας Φεριντούν Σινιρλίογλου, που θεωρείται «αρχιτέκτονας» της άνοιξης στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του '90 έως το 2008...
Κεντρικό ρόλο στις διεργασίες για αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ παίζει ο Τούρκος διπλωμάτης καριέρας Φεριντούν Σινιρλίογλου, που θεωρείται «αρχιτέκτονας» της άνοιξης στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του '90 έως το 2008...
Ενδιαφέρουσες αλλαγές στον γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου φαίνεται πως προκαλεί η επιδείνωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων. Αφορμή για τέτοιες σκέψεις δίνουν οι πληροφορίες που εμφανίστηκαν στο τέλος της περασμένης βδομάδας, σχετικά με την έναρξη διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, με σκοπό την αναθέρμανση των μεταξύ τους σχέσεων. Αναθέρμανση, περίπου μία πενταετία μετά τη φονική επιδρομή, το Μάη του 2010, Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», με αποτέλεσμα το θάνατο 10 Τούρκων αμάχων στο πλαίσιο κινητοποίησης ενάντια στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες ισραηλινών και τουρκικών μέσων φέρνουν ως πρωταγωνιστές αυτής της διαπραγμάτευσης, που έγινε την προπερασμένη βδομάδα στη Γενεύη, τρία άτομα: Τον Τούρκο διπλωμάτη καριέρας και νυν υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου (πρώην - και για πολλά χρόνια - πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ). Τον νέο αρχηγό της Μοσάντ Γιόσι Κοέν (που είχε πολύ στενές σχέσεις με τον Σινιρλίογλου, από τον καιρό που ήταν πρέσβης στο Ισραήλ). Τον Τζόζεφ Σιτσανόβερ, (επί πέντε χρόνια ειδικό απεσταλμένο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αγκυρα, και επικεφαλής ισραηλινού «Επενδυτικού Ταμείου»). Οι τρεις αξιωματούχοι, που γνωρίζονται καλά από παλιά, ήταν μάλλον οι μόνοι που θα μπορούσαν να ξεμπλέξουν το κουβάρι των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων και να «σπρώξουν» τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των μονοπωλίων αμφοτέρων χωρών.

Οι όροι της προκαταρκτικής «συμφωνίας»

Μολονότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, φαίνεται πως οι τρεις συμφώνησαν στα ακόλουθα: Πρώτον, το Ισραήλ προθυμοποιείται να δημιουργήσει ταμείο αποζημίωσης συγγενών των Τούρκων πολιτών που σκοτώθηκαν στο «Μαβί Μαρμαρά» με 20 εκατομμύρια δολάρια. Δεύτερον, η Τουρκία προτίθεται αφενός να αποσύρει όλες τις μηνύσεις κατά των Ισραηλινών αξιωματούχων και ειδικών δυνάμεων που έκαναν επιδρομή στο «Μαβί Μαρμαρά» και αφετέρου να απελάσει και να απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της του ηγετικού στελέχους της «Χαμάς», Σάλεχ αλ Αρούρι, που κατηγορείται από το Ισραήλ ότι ενορχηστρώνει επιθέσεις κατά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη. Τρίτον, οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν πρεσβευτές, αποκαθιστώντας και επίσημα τη λειτουργία της τουρκικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ και της ισραηλινής στην Αγκυρα.

Το τουρκο-ισραηλινό παζάρι για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων δεν καταγράφηκε μόνο σε δημοσιεύματα του Τύπου και των δύο χωρών, αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως μία τέτοια εξέλιξη θα είχε «θετικές επιπτώσεις για τις δύο χώρες, τα παλαιστινιακά εδάφη και όλη την περιοχή». Ομως ο Ερντογάν πρόσθεσε και το ακόλουθο «αλλά» επιστρέφοντας από το Τουρκμενιστάν: Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρείται δυνατή μόνο αν οι πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία αποζημίωσης για τα θύματα της επιδρομής, και αν το Ισραήλ άρει τον αποκλεισμό εναντίον των Παλαιστινίων.

Η τάση του Τούρκου ηγέτη να υποδύεται τον κηδεμόνα του λεγόμενου «πολιτικού Ισλάμ» προς όφελος των τουρκικών μονοπωλίων είναι έκδηλη. Δεν είναι όμως «άκαμπτη», καθώς θα μπορούσε να χαλαρώσει σταδιακά προκειμένου να αυξήσει μεσοπρόθεσμα τις πηγές Ενέργειας που προμηθεύεται η χώρα του, και από το Ισραήλ, ώστε να απεξαρτηθεί, όσο μπορέσει αργότερα στο μέλλον, από τη Ρωσία.

Ισραηλινές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων θα μπορούσε να επιταχυνθεί, εφόσον η Τουρκία εγκαταλείψει τις απαιτήσεις περί άρσης του ισραηλινού εμπάργκο στη Γάζα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το Ισραήλ θα μπορούσε να χαλαρώσει ή και να άρει, υπό προϋποθέσεις, το εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας «ανεξάρτητα ωστόσο από τις απαιτήσεις της Αγκυρας»...

Επίσης η αναθέρμανση των σχέσεων Αγκυρας - Τελ Αβιβ συμπίπτει με το «πράσινο φως» που άναψε προ ημερών η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ισραηλινών κοιτασμάτων Λεβιάθαν και Ταμάρ από την αμερικανική εταιρία Noble και τον ισραηλινό όμιλο Delec Group.

Ρωσο-τουρκικές ενεργειακές εξαρτήσεις

Ωστόσο, μέχρις ότου φτάσει η Τουρκία στη θέση να πολλαπλασιάσει τις πηγές Ενέργειας, ώστε να απεξαρτηθεί με ασφάλεια από τη Ρωσία, θα περάσουν χρόνια.

Η Τουρκία, ως γνωστόν, προμηθεύεται το 60% του ετήσιου φυσικού αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία (κάπου 27 δισεκατομμύρια κ.μ.), μέσω συμφωνιών πολυετούς διάρκειας που έχει συνάψει με ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια, όπως η GAZPROM. Οπως λένε ειδικοί αναλυτές περί τα ενεργειακά, θα χρειαστεί να περάσουν το λιγότερο άλλα 10 με 15 χρόνια, μέχρις ότου λυθούν τα συμβόλαια με τη Ρωσία, τα οποία προστατεύονται από πολύ αυστηρές ρήτρες (π.χ. τεράστια πρόστιμα για όποια πλευρά επιλέξει να υπαναχωρήσει). Πάντως ήδη η τουρκική ηγεσία αναζητά νέους ενεργειακούς εταίρους, πέρα από τις κινήσεις που κάνουν τα τουρκικά κρατικά και ιδιωτικά μονοπώλια, προκειμένου να αυξήσουν το μερίδιό τους σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. Αζερμπαϊτζάν, νότιο Καύκασο) και στη δημιουργία κονσόρτσιουμ για την κατασκευή μελλοντικών ενεργειακών αγωγών που θα περνούν, μεταξύ άλλων, και από την Τουρκία.

Αποστολές σε Κατάρ και Αζερμπαϊτζάν

Στις 3 Δεκέμβρη για παράδειγμα, ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη στο Κατάρ και συναντήθηκε με τον εμίρη Ταμίν μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Εκεί ο Ερντογάν εκτόξευσε νέες κορώνες περί της στενής συνεργασίας με το Κατάρ, που θα μπορούσε να καλύψει τάχα όσες ελλείψεις προκύψουν από την πλευρά της Ρωσίας. Ωστόσο καμία από τις τουλάχιστον 15 διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε δεν αφορούσε την πώληση (του ακριβότερου σε σχέση με το ρωσικό) καταριανού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μεταξύ άλλων γιατί: Α) Οι τουρκικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι περιορισμένες ώστε να αντισταθμίσουν τυχόν ελλείψεις από τη Ρωσία. Β) Οι αυστηρές ρήτρες και τα πρόστιμα από τυχόν παραβίαση των συμβολαίων με τα ρωσικά μονοπώλια είναι απαγορευτικές ώστε να επιτρέψουν αυτή την περίοδο εναλλακτικούς εισαγωγείς φυσικού αερίου.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μετέβη στο Αζερμπαϊτζάν, υπογράφοντας συμφωνία για την επιτάχυνση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Anatolian Pipeline (TANAP), ει δυνατόν πριν το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ολοκλήρωσή του το 2018.

Μέσα σε όλα αυτά η Τουρκία απλώνει στο τραπέζι διάφορα, γνωστά φιλόδοξα σχέδια προκειμένου να μετατραπεί σε βασική «αρτηρία» διέλευσης αγωγών Ενέργειας με τελικό προορισμό την Ευρώπη, παρά τις διαφορές που εξακολουθεί να έχει με γείτονές της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, με δεδομένο το νέο τεράστιο υποθαλάσσιο κοίτασμα υδρογονανθράκων, Αλ Ζορ, που διεκδικούν διάφορες χώρες. Οι εξελίξεις αυτές θα οξύνουν τον ανταγωνισμό, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τους λαούς της περιοχής.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζεται η κόντρα

Η αντιπαράθεση Τουρκίας - Ρωσίας που ξεκίνησε με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, αλλά εκφράζει αντικρουόμενα συμφέροντα σ' ένα ευρύτερο πεδίο, από τη Μέση Ανατολή έως τη Βόρεια Αφρική και μέχρι τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, συνεχίστηκε και αυτή τη βδομάδα. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερης σημασίας είναι και η επίσκεψη του Κούρδου αστού πολιτικού από την Τουρκία Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροέδρου του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στη Ρωσία και η συνάντηση με το Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Καταρχάς, δεν έμειναν αναπάντητες οι αιχμηρές παρατηρήσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρόσφατη συνέντευξή του, για τη στάση της τουρκικής ηγεσίας με την κατάρριψη του αεροσκάφους και το θάνατο του πιλότου. Ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την πράξη αυτή «εχθρική και εγκληματική» και είχε προκαλέσει την οργή της τουρκικής ηγεσίας όταν είχε ...ρητορικά ρωτήσει: «Δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα και δεν ξέρουμε αν είναι σωστό ή λάθος, αν κάποιοι στην τουρκική ηγεσία αποφάσισαν να γλείψουν τους Αμερικανούς σ' ένα συγκεκριμένο σημείο. Δεν ξέρω αν το χρειάζονταν και οι Αμερικανοί. Ισως, πάντως, υπήρξε κάποια συμφωνία σ' ένα ορισμένο επίπεδο, ότι θα "καταρρίψουμε ένα ρωσικό αεροπλάνο και κάντε τα στραβά μάτια σε αυτό" ή "ας μπούμε στο Ιράκ και ας καταλάβουμε ένα μέρος του"». Επίσης, όταν είχε πει ότι «η σημερινή τουρκική ηγεσία σέρνεται στην ισλαμοποίηση, κάτι που θα έκανε τον Ατατούρκ να στριφογυρίζει στον τάφο του» και είχε καταλήξει ότι πλέον κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει το συριακό εναέριο χώρο, γιατί η Ρωσία τον καλύπτει με τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «S-400».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, απάντησε στον Πρόεδρο της Ρωσίας ότι «δε θα της επιτρέψουμε να υπαγορεύσει την πολιτική μας» και έκανε λόγο για «σοβιετική προπαγάνδα», ενώ ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οι βομβαρδισμοί της δεν έχουν στόχο τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά τη συριακή αντιπολίτευση και τους Τουρκομάνους που ζουν στις παραμεθόριες περιοχές.

Βεβαίως, τμήματα του κεφαλαίου της Τουρκίας που πλήττονται από την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών λόγω των κυρώσεων σε τομείς όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, οι Κατασκευές, η αγροτική οικονομία, θέλουν να επανέλθουν στο προηγούμενο επίπεδο και αυτό φαίνεται πως εκφράζει ανάμεσα σε άλλα και το ταξίδι την Τετάρτη στη Μόσχα του Σ. Ντεμιρτάς. Ο Κούρδος αυτός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στηρίζεται και από τμήμα της αστικής τάξης και το κόμμα του χειραγωγεί λαϊκά στρώματα στην Τουρκία, ανεξαρτήτως καταγωγής, «παίζοντας το χαρτί» της «εναλλακτικής» στον αυταρχισμό της ισλαμοποίησης του κυβερνώντος ΑΚΡ. Ετσι, στη συνάντηση με τον Σ. Λαβρόφ, άσκησε κριτική στην τουρκική ηγεσία για την κατάρριψη του αεροσκάφους και επέμεινε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος διεξόδου από την παρούσα κατάσταση. Από τη συνάντηση έγιναν γνωστά σχετικά λίγα, όπως και η αναφορά στη σύγκρουση στη Συρία. Ωστόσο, και μόνο η κίνηση της επίσκεψης που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην κυβερνητική παράταξη και άλλα αστικά κόμματα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του σοσιαλδημοκρατικού ρεπουμπλικανικού και του εθνικιστικού, αναδεικνύει ένα επιπλέον ζήτημα. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ρωσία κρατάει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τα αστικά κόμματα στην Τουρκία που αντιπολιτεύονται τον Ερντογάν και τους ισλαμιστές, ενώ «παίζει» και με το κουρδικό στοιχείο, που επίσης επιδιώκουν να οικειοποιηθούν και οι ανταγωνιστές αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Οι κουρδικοί πληθυσμοί και αστικές ηγεσίες τους στην Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και τα σχέδια για κουρδικό κράτος αξιοποιούνται για να διευκολύνουν τη δράση μονοπωλιακών ομίλων που θέλουν να ελέγχουν τον πλούτο της περιοχής. Στο ίδιο, εξάλλου, πλαίσιο αξιοποιείται και το «πολυεργαλείο» που λέγεται τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».


Δ. Κ.

ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές ζυμώσεις και ανταγωνισμός

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνιστά ένα νέο προσωρινό συμβιβασμό

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τη Συρία στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη...
Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τη Συρία στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη...
Εντείνονται οι πολύπλοκες και πολυμερείς διεργασίες με φόντο τον κλιμακούμενο πόλεμο στη Συρία και τις προσπάθειες διαφόρων ιμπεριαλιστικών και αναδυόμενων δυνάμεων να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στο όνομα της «ειρήνης». Οι εξελίξεις δείχνουν πως τα πράγματα, τουλάχιστον σε επίπεδο διπλωματικών παζαριών, έχουν πάρει το δρόμο τους, έπειτα και από τις πρόσφατες αποφάσεις 2253 και 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για τη Συρία, σε σχέση αφενός με την «ελαχιστοποίηση» των πόρων πλουτισμού των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), αφετέρου σε σχέση με τη συνέχιση μίας διπλωματικής διαδικασίας που θα εγγυάται (στα λόγια τουλάχιστον...) την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Συρίας με τη σημερινή μορφή.

Ειδικότερα, στο κείμενο της απόφασης 2254 του ΣΑ σημειώνονται (προφανώς υπό ρωσικές πιέσεις) πως «ο συριακός λαός θα καθορίσει το μέλλον της Συρίας» και το αίτημα του γγ του ΟΗΕ και του απεσταλμένου του Οργανισμού στη χώρα, Στάφαν ντε Μιστούρα, για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε «επείγουσα βάση». Εκφράζεται, επίσης, η υποστήριξη των 15 μελών στη θέσπιση «αξιόπιστης συριακής κυβέρνησης» μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και ορίζεται χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία σύνταξης «νέου Συντάγματος». Στο κείμενο αποφεύγεται κάθε αναφορά εναντίον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, παρ' όλα αυτά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους φρόντισαν να επαναλαμβάνουν με κάθε αφορμή την απαίτησή τους για «αποχώρηση» του Ασαντ από την εξουσία, στο όνομα της «ειρήνης»...

Κινεζική πρόσκληση

Αίσθηση, για παράδειγμα, προκάλεσε στις αρχές της βδομάδας η πρόταση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, να φιλοξενήσει στο Πεκίνο συναντήσεις ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και «μετριοπαθείς» οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο τη διευκόλυνση της πολιτικής διαδικασίας. Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόσκληση ήταν ο Σύρος ομόλογός του, Ουαλίντ Αλ Μοάλεμ, που επέλεξε να κάνει Χριστούγεννα στο Πεκίνο, όπου μετέβη χτες προκειμένου μέχρι τις 26 του μήνα να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με Κινέζους διπλωμάτες. Ασχετα από την τύχη και την τελική έκβαση του ταξιδιού του Μοάλεμ στο Πεκίνο, είναι πασιφανής η προσπάθεια της Κίνας να εντείνει το ρόλο της στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εκμεταλλευόμενη (όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ κ.ά.) την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα τεράστια ενεργειακά συμφέροντα (και ανάγκες...) που έχει ευρύτερα. Είναι δηλαδή έκδηλο πως η Κίνα, αντίθετα με ό,τι μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν, κάνει φανερά τις δικές της κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα με δεδομένη την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλίων για τις ενεργειακές οδούς και πηγές.

Το ίδιο διάστημα, ο διευθυντής του ΟΗΕ στη Γενεύη, Μίκαελ Μόλερ, ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση διπλωματών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στην ελβετική πόλη, εντός του Γενάρη (πιθανώς προς το τέλος του μήνα). Αυτό, ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ, που επικαλέστηκε το αραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», διέδιδαν πως μελετώνται διάφορες προτάσεις για μηχανισμούς τήρησης εκεχειρίας στη Συρία, όποτε τεθούν αυτές σε ισχύ. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο ΟΗΕ μελετά την αποστολή αξιωματούχων με πολιτική αμφίεση και τη συνεργασία τους με «αξιόπιστους πληρεξούσιους» επί του συριακού εδάφους, πιθανώς από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Συμφωνία ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας

Με φόντο τη συνέχιση και ένταση των παζαριών σε διάφορα επίπεδα, οι ηγέτες Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συμφώνησαν στο συντονισμό των επιχειρήσεών τους στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» στη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία ανακοινώθηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών, ενώ το Ισραήλ είχε προχωρήσει σε παράνομη αεροπορική επιδρομή στη Συρία, βομβαρδίζοντας με πυραύλους συγκρότημα πολυκατοικιών σε προάστιο της Δαμασκού και σκοτώνοντας, μεταξύ άλλων, τον Σαμίρ Καντάρ, «βετεράνο» της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», με την οποία συνεργάζονται η Ρωσία και το Ιράν στο πλευρό του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, έναντι των τζιχαντιστών αλλά που προβάλλει για το Ισραήλ σαν «κόκκινο πανί»...


Δ. Ο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ