ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ενοχλεί τους γαιοκτήμονες η Μπολιβαριανή Επανάσταση

Δολοφονική επίθεση εναντίον ηγέτη του αγροτικού κινήματος

Η Μπολιβαριανή Επανάσταση στη Βενεζουέλα, που επιχειρεί να αλλάξει την κοινωνική κατάσταση, βρίσκει συχνά πυκνά την αντίδραση της πρώην κυρίαρχης τάξης που έχει αρχίσει να χάνει τα προνόμιά της. Συχνά αποκαλύπτονται και σχέδια δολοφονίας του Προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες, ενώ στελέχη της έρχονται αντιμέτωπα με απειλές ή ακόμα και δολοφονικές επιθέσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του ηγέτη του αγροτικού κινήματος Μπραούλιο Αλβαρεζ. Ο Μπρ. Αλβαρεζ τραυματίστηκε σοβαρά προχτές, μετά από δολοφονική επίθεση από πληρωμένους δολοφόνους που τον πυροβόλησαν, ενώ συμμετείχε σε συγκέντρωση αγροτών στο πλαίσιο ενημέρωσης για την αγροτική μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη και δίνει γη σε χιλιάδες ακτήμονες, πράγμα που ενοχλεί τους μεγαλογαιοκτήμονες.

Ο Αλβαρεζ είναι στέλεχος του Αγροτικού Μετώπου «Εζεκιέλ Σαμόρα» (σ.σ. το όνομα προέρχεται από τον αγρότη συνδικαλιστή που αγωνίστηκε ενάντια στους γαιοκτήμονες τον 18 αι.) και όπως ενημερώνει το Εθνικό Ραδιόφωνο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην επαρχία Γιαρακούι, δέχτηκε τα δολοφονικά πυρά δύο αντρών που βγήκαν αιφνιδιαστικά από ένα αυτοκίνητο, τον πυροβόλησαν με δύο σφαίρες στον ώμο και στα πόδια και μετά εξαφανίστηκαν.

Το Αγροτικό Μέτωπο συσπειρώνει αγρότες από όλες τις περιοχές της χώρας που αγωνίζονται για να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος για τη γη που έφερε η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες και μέχρι στιγμής συναντά σημαντικές αντιδράσεις από τους μεγαλογαιοκτήμονες. Είναι χαρακτηριστικό, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, ότι από το 2001, πάνω από 100 συνάδελφοί τους έχουν δολοφονηθεί ακριβώς γιατί μπήκαν στο μάτι των γαιοκτημόνων. Η εφαρμογή του νόμου που η πλειοψηφία του λαού στηρίζει προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση που επικρατεί στους απέραντους κάμπους της χώρας, όπου το 5% του πληθυσμού κατέχει το 75% της γης και μάλιστα μεγάλο μέρος της οποίας είναι μη καλλιεργήσιμο, μη εκμεταλλεύσιμο, όταν η Βενεζουέλα αναγκάζεται να εισάγει το 70% των τροφίμων, που καταναλώνει.

Το πρόγραμμα αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει δώσει γη (κάμποσα εκατομμύρια εκτάρια) σε πάνω από 250 χιλιάδες οικογένειες και έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, αδύναμα βλέπει η λαϊκή κυβέρνηση τη λειτουργία της αγροτικής οικονομίας με σχεδιασμένο τρόπο μέσω της ενίσχυσης παραγωγικών συνεταιρισμών.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Τζ. Χάουι

Η κηδεία μετατράπηκε σε κόκκινο «ανθρώπινο ποτάμι»

Associated Press

Η κηδεία μετατράπηκε σε κόκκινο «ανθρώπινο ποτάμι»
ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Χιλιάδες μέλη και φίλοι του Λιβανέζικου ΚΚ, αλλά και άλλοι πολίτες, ανταποκρίθηκαν, χθες, στην έκκληση για μετατροπή της κηδείας του πρώην ΓΓ του ΚΚ, Τζορτζ Χάουι, σε διαδήλωση, κατακλύζοντας τους δρόμους της πρωτεύουσας. Το πλήθος, κρατώντας κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο, αλλά και με τη μορφή του Τσε, περπάτησε αρκετά χιλιόμετρα μέσα στη ζέστη από το αμερικανικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο μέχρι τον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, συνοδεύοντας τη σορό του Χάουι.

Κύριο και επαναλαμβανόμενο σύνθημα ήταν το «Κομμουνιστής», ενώ στη νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά και στην πορεία συμμετείχαν και οι ηγέτες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και άλλες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας. Θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα αποχαιρέτησε τη σορό του Χάουι, όταν εξήλθε από το ναό για να μεταφερθεί στη γενέτειρά του, στην περιοχή Μπτενγκχράιν, στα βουνά του κεντρικού Λιβάνου, όπου και τάφηκε.

ΙΡΑΝ
Μαζική συμμετοχή και στον δεύτερο κρίσιμο γύρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Μετά από αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, όπως έγινε και την προηγούμενη Παρασκευή, οι κάλπες των προεδρικών εκλογών έκλεισαν στο Ιράν μετά από συνολική παράταση περίπου 4 ωρών. Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς ουρές ψηφοφόρων περίμεναν μέχρι αργά το απόγευμα έξω από τα χιλιάδες εκλογικά τμήματα.

Η ένταση κυριάρχησε και στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας είχε ανακοινώσει, νωρίς το μεσημέρι, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκλογική διαδικασία σε αρκετά εκλογικά τμήματα μετά από σωρεία καταγγελιών για μεγάλες παρατυπίες και «μηχανορραφίες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση, τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Τεχεράνη, ενώ δεν έλειψαν και αψιμαχίες που οδήγησαν σε συλλήψεις.

Ηδη μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι σημειώθηκαν εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας, «φωτογραφίζοντας» ως ενόχους μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ματζιλίς, που πρόσκεινται στον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο Χαμενεΐ φέρεται να στηρίζει την «έκπληξη» του πρώτου γύρου, τον «σκληροπυρηνικό» πρώην δήμαρχο της Τεχεράνης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία σε υποσχέσεις για «αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των φτωχών και κοινωνικές παροχές υπέρ των γυναικών».

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, συνεργάτες και των δύο υποψηφίων, του Αχμαντινετζάντ και του πρώην Προέδρου, Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, δήλωναν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα. Η μάχη, πάντως, κρίνεται εξαιρετικά αμφίρροπη, λόγω της πόλωσης και της έντασης που κυριαρχεί εντός του Ιράν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν τους δύο υποψηφίους να έχουν ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το απόγευμα.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Απελάσεις 29 «τρομοκρατών»

ΜΠΙΣΚΕΚ - ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Η κυβέρνηση της Κιργιζίας θα «απελάσει» 29 Ουζμπέκους που έχουν αιτηθεί χορήγηση πολιτικού ασύλου, ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα Αζίμπεκ Μπενκαζάροφ. Ανάμεσα στους 29, υποστήριξε, υπάρχουν «τρομοκράτες και ισλαμιστές εξτρεμιστές». Ανταπαντώντας στις αιτιάσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων περί άρνησης ασύλου, ο Μπενκαζάροφ είπε ότι «θα έπρεπε να διαχωρίζουν τους εγκληματίες από τους πρόσφυγες». Ο Μάνφρεντ Νόβακ, ειδικός επιτετραμμένος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εξέφρασε ανησυχία για την τύχη των ανθρώπων αυτών υπό το φως «κατηγοριών για βασανιστήρια, κακομεταχείριση, και κράτηση δίχως απαγγελία κατηγοριών» στο Ουζμπεκιστάν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα κλιμάκωση της έντασης

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Παλαιστίνιοι μαχητές άνοιξαν πυρ κατά νεαρών Ισραηλινών που έκαναν οτοστόπ, κοντά στον εποικισμό Μπέιτ Χαγκάτ, νοτίως της Χεβρώνα, νωρίς χτες το πρωί. Από την επίθεση, για την οποία δεν είχε γίνει μέχρι χτες βράδυ καμία ανάληψη ευθύνης, σκοτώθηκε ένας έφηβος Ισραηλινός και τραυματίστηκαν άλλοι 2, ο ένας σοβαρά. Ελαφρότερα τραυματίστηκαν και οι δύο επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο που είχε σταματήσει για να τους πάρει.

Το γεγονός προκάλεσε, αμέσως, την αντίδραση της ισραηλινής πλευράς που για άλλη μια φορά κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι δεν μπορεί «να ελέγξει τους τρομοκράτες», γι' αυτό ο ισραηλινός στρατός θα «ξαναχρησιμοποιήσει την τακτική των δολοφονιών ακριβείας εφόσον κριθεί απαραίτητο». Από την άλλη, η ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ» πραγματοποίησε χτες μαζική διαδήλωση στην πόλη της Γάζας διαμαρτυρόμενη για τις επιχειρήσεις που εξαπέλυσε εναντίον των μελών της ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη και προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστούν, τότε «θα αποσυρθεί από την εκεχειρία».

Την ίδια ώρα, η ενδοπαλαιστινιακή ένταση φαίνεται να κορυφώνεται ακόμη περισσότερο. Στην πόλη της Τζενίν χτες Παλαιστίνιοι αστυνομικοί συγκρούστηκαν για αρκετή ώρα και αντάλλαξαν πυρά με ενόπλους μετά τη δολοφονία από τους τελευταίους ενός αξιωματικού της αστυνομίας την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, συνελήφθησαν τουλάχιστον 10 ένοπλοι. Αρχικώς είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι μέλη της οργάνωσης «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» ευθύνονται για τη δολοφονία του αστυνομικού. Εντούτοις, ο τοπικός ηγέτης της οργάνωσης, που είναι και ο γνωστότερος στη Δυτική Οχθη, Ζακαρία Ζουμπάιντι, προσφέρθηκε να βοηθήσει τους Παλαιστινίους αστυνομικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ