Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ενοχλεί τους γαιοκτήμονες η Μπολιβαριανή Επανάσταση

Δολοφονική επίθεση εναντίον ηγέτη του αγροτικού κινήματος

Η Μπολιβαριανή Επανάσταση στη Βενεζουέλα, που επιχειρεί να αλλάξει την κοινωνική κατάσταση, βρίσκει συχνά πυκνά την αντίδραση της πρώην κυρίαρχης τάξης που έχει αρχίσει να χάνει τα προνόμιά της. Συχνά αποκαλύπτονται και σχέδια δολοφονίας του Προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες, ενώ στελέχη της έρχονται αντιμέτωπα με απειλές ή ακόμα και δολοφονικές επιθέσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του ηγέτη του αγροτικού κινήματος Μπραούλιο Αλβαρεζ. Ο Μπρ. Αλβαρεζ τραυματίστηκε σοβαρά προχτές, μετά από δολοφονική επίθεση από πληρωμένους δολοφόνους που τον πυροβόλησαν, ενώ συμμετείχε σε συγκέντρωση αγροτών στο πλαίσιο ενημέρωσης για την αγροτική μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη και δίνει γη σε χιλιάδες ακτήμονες, πράγμα που ενοχλεί τους μεγαλογαιοκτήμονες.

Ο Αλβαρεζ είναι στέλεχος του Αγροτικού Μετώπου «Εζεκιέλ Σαμόρα» (σ.σ. το όνομα προέρχεται από τον αγρότη συνδικαλιστή που αγωνίστηκε ενάντια στους γαιοκτήμονες τον 18 αι.) και όπως ενημερώνει το Εθνικό Ραδιόφωνο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην επαρχία Γιαρακούι, δέχτηκε τα δολοφονικά πυρά δύο αντρών που βγήκαν αιφνιδιαστικά από ένα αυτοκίνητο, τον πυροβόλησαν με δύο σφαίρες στον ώμο και στα πόδια και μετά εξαφανίστηκαν.

Το Αγροτικό Μέτωπο συσπειρώνει αγρότες από όλες τις περιοχές της χώρας που αγωνίζονται για να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος για τη γη που έφερε η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες και μέχρι στιγμής συναντά σημαντικές αντιδράσεις από τους μεγαλογαιοκτήμονες. Είναι χαρακτηριστικό, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, ότι από το 2001, πάνω από 100 συνάδελφοί τους έχουν δολοφονηθεί ακριβώς γιατί μπήκαν στο μάτι των γαιοκτημόνων. Η εφαρμογή του νόμου που η πλειοψηφία του λαού στηρίζει προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση που επικρατεί στους απέραντους κάμπους της χώρας, όπου το 5% του πληθυσμού κατέχει το 75% της γης και μάλιστα μεγάλο μέρος της οποίας είναι μη καλλιεργήσιμο, μη εκμεταλλεύσιμο, όταν η Βενεζουέλα αναγκάζεται να εισάγει το 70% των τροφίμων, που καταναλώνει.

Το πρόγραμμα αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει δώσει γη (κάμποσα εκατομμύρια εκτάρια) σε πάνω από 250 χιλιάδες οικογένειες και έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, αδύναμα βλέπει η λαϊκή κυβέρνηση τη λειτουργία της αγροτικής οικονομίας με σχεδιασμένο τρόπο μέσω της ενίσχυσης παραγωγικών συνεταιρισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ