Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Μαζική συμμετοχή και στον δεύτερο κρίσιμο γύρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Μετά από αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, όπως έγινε και την προηγούμενη Παρασκευή, οι κάλπες των προεδρικών εκλογών έκλεισαν στο Ιράν μετά από συνολική παράταση περίπου 4 ωρών. Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς ουρές ψηφοφόρων περίμεναν μέχρι αργά το απόγευμα έξω από τα χιλιάδες εκλογικά τμήματα.

Η ένταση κυριάρχησε και στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας είχε ανακοινώσει, νωρίς το μεσημέρι, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκλογική διαδικασία σε αρκετά εκλογικά τμήματα μετά από σωρεία καταγγελιών για μεγάλες παρατυπίες και «μηχανορραφίες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση, τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Τεχεράνη, ενώ δεν έλειψαν και αψιμαχίες που οδήγησαν σε συλλήψεις.

Ηδη μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι σημειώθηκαν εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας, «φωτογραφίζοντας» ως ενόχους μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ματζιλίς, που πρόσκεινται στον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο Χαμενεΐ φέρεται να στηρίζει την «έκπληξη» του πρώτου γύρου, τον «σκληροπυρηνικό» πρώην δήμαρχο της Τεχεράνης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία σε υποσχέσεις για «αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των φτωχών και κοινωνικές παροχές υπέρ των γυναικών».

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, συνεργάτες και των δύο υποψηφίων, του Αχμαντινετζάντ και του πρώην Προέδρου, Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, δήλωναν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα. Η μάχη, πάντως, κρίνεται εξαιρετικά αμφίρροπη, λόγω της πόλωσης και της έντασης που κυριαρχεί εντός του Ιράν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν τους δύο υποψηφίους να έχουν ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ