Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Καμία αμνηστία στους Αμερικανούς στρατιώτες

ΚΙΤΟ.-

Η απόφαση καθώς φαίνεται είναι οριστική: Το Εκουαδόρ δεν πρόκειται να υπογράψει τη διμερή με τις ΗΠΑ συμφωνία για την αμνηστία των Αμερικανών στρατιωτών αλλά και πολιτικών αξιωματούχων από κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου και την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πρόκειται για το περίφημο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του οποίου φυσικά δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία η Ουάσιγκτον και υπογράφει με τις χώρες διμερείς συμφωνίες για τη μη δίωξη των Αμερικανών στρατιωτών. Οσο για την περίπτωση του Εκουαδόρ είναι ακόμη πιο ειδική καθώς αφορά την αμερικανική βάση Μάντα, βάση κλειδί, «προκεχωρημένη επιχειρησιακή βάση» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή των Ανδεων ή καλύτερα για κεκαλυμμένη αμερικανική επέμβαση υπό το «Σχέδιο Κολομβία». Και η Ουάσιγκτον προσπάθησε να εκβιάσει των μόλις 60 ημερών Πρόεδρο Αλφρέντο Παλάσιο, ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή της διμερούς συμφωνίας. Εκβιασμός με τη μορφή «περικοπών της βοήθειας».

«Κανείς δεν πρόκειται να με εκφοβίσει» τόνισε ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ και συνέχισε, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Universo», «ούτε την κυβέρνηση, ούτε τον Αλφρέντο Παλάσιο ούτε το λαό του Εκουαδόρ».

«Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να αποστείλουν τη βοήθεια εάν δεν υπογράψουμε, λυπούμεθα»... τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Πάρα σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 6», προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες που έχουν έδρα τους στη βάση Μάντα ήδη καλύπτονται από διπλωματική ασυλία όπως προκύπτει από τη συμφωνία της Ρώμης. Και κατέληξε σημειώνοντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο εκδικάζει μόνο περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου, «εγκλήματα που διαπράττονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις... εκτός εάν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εισβάλουν στο Εκουαδόρ»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ