ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβαίνουν ξανά βενζίνες και πετρέλαια

«Λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού» η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου

Προς τα πάνω αναμένεται να συμπαρασύρει και τις τιμές των υγρών καυσίμων στα ελληνικά διυλιστήρια η μεγάλη αύξηση, που έχει σημειώσει η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας η τιμή του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά άγγιξε τα 29 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή, εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα μέχρι χτες δεδομένα, εκτιμούνταν ότι η επίδραση της μεγάλης αύξησης στην τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά θα οδηγούσε σε αύξηση των καυσίμων στην Ελλάδα κατά 3 δραχμές στις βενζίνες, σούπερ και αμόλυβδη, κατά 4 δρχ. στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 7 δρχ. στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να αλλάξουν μέχρι αύριο που ανακοινώνονται οι τιμές της βδομάδας από το υπουργείο Ανάπτυξης. Και φυσικά θα αλλάξουν, στο βαθμό που αλλάξουν και οι διεθνείς τιμές. Παράγοντες από τα Ελληνικά Πετρέλαια εξέφραζαν χτες την εκτίμηση ότι οι διεθνείς τιμές θα κινηθούν πτωτικά.

Πάντως, εάν δεν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για πτωτική κίνηση των διεθνών τιμών και επιβληθούν οι παραπάνω αυξήσεις, τότε η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεπεράσει τις 100 δρχ. το λίτρο.

ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 1999
Αυξήθηκαν με ρυθμό 5πλάσιο του πληθωρισμού

Ενώ ο πληθωρισμός έτρεχε το 1999 με ρυθμό 2,6%, τα έσοδα του κράτους από φόρο εισοδήματος - που πληρώνουν κυρίως τα πλατιά λαϊκά στρώματα - αυξήθηκαν κατά 12,5%

Στέναξαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια του 1999. Το βεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία τα οποία διαψεύδουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι δήθεν πέρσι έγινε «δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα, τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος (ο οποίος στηρίζεται κατά βάση από τις παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων) αυξήθηκαν το 1999 με ρυθμούς σχεδόν πενταπλάσιους σε σχέση με το μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους. Από τα ίδια στοιχεία (εκτέλεσης των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους) προκύπτει ότι η υπέρβαση των εσόδων (δηλαδή τα επιπλέον έσοδα που εισπράχθηκαν σε σχέση με τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης) προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τα «συνήθη» υποζύγια του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, το δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 1999 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10.440 δισ. δρχ. έναντι 9.438 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1998. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 10,6% έναντι 6% που ήταν ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού. Η παραπάνω εξέλιξη δημιούργησε υπέρβαση από τον προγραμματισμένο στόχο των εσόδων κατά 483 δισ. δρχ. Οπως προκύπτει πάντως από τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 12,5%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός το Δεκέμβρη έτρεχε σε μέσα επίπεδα με ρυθμό 2,6%!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά το 12μηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 1999:

  • Τα έσοδα των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) - δηλαδή τα φορολογικά έσοδα - ανήλθαν στο ποσό των 7.068,2 δισ. δρχ. έναντι 6.310,5 δισ. δρχ. το 1998, σημειώνοντας αύξηση 12%. Από αυτό, ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε με ρυθμό 12,5% και διαμορφώθηκε στα 3.185,7 δισ. δρχ. έναντι 2.833 δισ. δρχ. το 1998. Ο φόρος εισοδήματος παρελθόντων οικονομικών ετών αυξήθηκε με ρυθμό 34,7% και ανήλθε στα 119 δισ. δρχ. έναντι 88 δισ. δρχ. το 1998.
  • Τα έσοδα των τελωνείων παρουσίασαν αύξηση 10,3% και ανήλθαν σε 2.668,6 δισ. δρχ. έναντι 2.568,6 δισ. δρχ. το 1998.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2.099,3 δισ. δρχ. έναντι 1.904 δισ. δρχ. το 1998, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,3%.
  • Τέλος, τα έσοδα υπόλογου συμψηφισμών παρουσίασαν αύξηση 25,9% και ανήλθαν σε 703,7 δισ. δρχ. έναντι 558,8 δισ. δρχ.
Επανεξετάζονται τα έξοδα κίνησης δημοσίων υπαλλήλων

Εγκύκλιος με σχετικές οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

«Μαχαίρι» στα ποσά που λαμβάνουν ως έξοδα κίνησης συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που μετακινούνται για να εκτελέσουν εργασίες των υπηρεσιών τους, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, με το επιχείρημα της ανεξέλεγκτης καταβολής τους. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για ποσά που - πέραν των πραγματικών αναγκών που εξυπηρετούν - λειτουργούν τις περισσότερες φορές ως ενίσχυση στους ιδιαίτερα συμπιεσμένους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, λόγω της εφαρμοζόμενης «σφιχτής» εισοδηματικής πολιτικής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το ζήτημα αυτό θίγεται σε σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) με θέμα «Εξοδα κίνησης», η οποία απευθύνεται στους προϊσταμένους όλων των κεντρικών υπηρεσιών του ΓΛΚ. Η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έξοδα κίνησης δικαιούνται όλοι οι δημοσιονομικοί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που μετακινούνται για συγκεκριμένη εκτέλεση εργασιών ή ελέγχων για τις οποίες (μετακινήσεις) δε δικαιολογείται από τις ισχύουσες διατάξεις περί των δαπανών κίνησης, ημερήσια αποζημίωση. Τονίζεται ακόμη ότι τα έξοδα αυτά αποτελούν πραγματικές δαπάνες κίνησης και δε δικαιολογείται η καταβολή τους σε περίπτωση απουσίας του υπαλλήλου για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. λόγω αδικαιολόγητης απουσίας, άδειας άνευ αποδοχών, άδειας κανονικής, αναρρωτικής, κύησης, γονικής κλπ.).

Με το επιχείρημα ότι έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν φαινόμενα μη περικοπής της σχετικής αποζημίωσης σε περίπτωση απουσίας υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους, καλούνται (αρχής γενομένης από το προσεχές τρίμηνο) όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποστέλλουν τις σχετικές καταστάσεις αποζημίωσης - αφού συνταχθούν και υπογραφούν από τους προϊσταμένους τους - στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οποίες θα τις ελέγχουν και θα τις προωθούν κατάλληλα.

Στην εγκύκλιο εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των αρμοδίων προϊσταμένων, καθώς τονίζεται ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη σωστή σύνταξη των καταστάσεων αποζημίωσης και για την έγκαιρη διαβίβασή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Λουκέτο στη χρηματιστηριακή «Νικηφόρος»

Λουκέτο μπαίνει στη χρηματιστηριακή εταιρία «Νικηφόρος ΑΧΕ», καθώς έχασε τη δικαστική μάχη με το δημόσιο. Το Δ` Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας «Νικηφόρος ΑΧΕ» που στρεφόταν κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από έκθεση ορκωτού λογιστή ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της χρηματιστηριακής εταιρίας «Νικηφόρος», για «σοβαρές και επανειλημμένες παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που καθιστούν τη λειτουργία της επικίνδυνη για τους επενδυτές».

Η εταιρία «Νικηφόρος» συμμετείχε σε συναλλαγές ομάδας επενδυτών που επιχείρησαν τη στρέβλωση της αγοράς σε μετοχές των εταιριών «Παρνασσός» και «Αφοί Μαγρίζου», παρέχοντας πολύ σημαντικές πιστωτικές διευκολύνσεις σε μέλη των ομάδων. Επίσης, επέτρεψε τη σύναψη μεγάλου αριθμού προσημειωμένων συναλλαγών, με σκοπό τη στρέβλωση της αγοράς. Τέλος, της καταλογίζεται έλλειψη αποτελεσματικού εσωτερικού ελέγχου και επαρκούς συστήματος λογιστικής καταχώρισης των πράξεων που διενεργούσαν τα όργανα της εταιρίας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 276/2000 απόφασή του απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της χρηματιστηριακής «Νικηφόρος» και έκρινε ότι δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επενδυτών.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ 10ΕΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Ανέβηκε στο 6,6% το μεσοσταθμικό επιτόκιο

«Τσίμπησε» το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων κατά τη χθεσινή προγραμματισμένη δημοπρασία ύψους 200 δισ. δραχμών που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη χθεσινή δημοπρασία, η μέση σταθμική τιμή των 10ετών ομολόγων συμπιέστηκε στις 97,969 μονάδες έναντι 99,282 μονάδων που ήταν στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία της 9ης Νοέμβρη 1999. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μεσοσταθμικό επιτόκιο (μέση σταθμική απόδοση) να διαμορφωθεί στο 6,6% έναντι 6,3% κατά την προηγούμενη δημοπρασία.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων, καθώς στην παραπάνω χρονική περίοδο (9 Νοέμβρη 1999 μέχρι σήμερα) η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 67 μονάδες βάσης έναντι των 21 μονάδων βάσης του ελληνικού.

Στη χθεσινή δημοπρασία υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 633 δισ. δρχ. που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (200 δισ. δρχ.) κατά 3,17 φορές. Το συνολικό ποσό που έγινε αποδεκτό ανήλθε σε 229 δισ. δρχ. έναντι 170 δισ. δρχ. την προηγούμενη φορά. Η χθεσινή δημοπρασία πραγματοποιήθηκε με άνοιγμα (re-opening) της αρχικής έκδοσης 29 - 1 - 99, σταθερού επιτοκίου 6,3%. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 28 Γενάρη 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ