ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αυξάνονται ο αυταρχισμός και η λαϊκή κινητοποίηση

Από την κινητοποίηση στις 24/5/17 έξω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια
Από την κινητοποίηση στις 24/5/17 έξω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια
Μεγάλες αντιδράσεις δημιουργεί σε λαϊκές οργανώσεις της Βραζιλίας η απόφαση του Προέδρου της χώρας, Μισέλ Τέμερ, να ζητήσει με διάταγμα να βγει ο στρατός στους δρόμους «για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας» έως τουλάχιστον τις 31 Μάη. Ως πρόσχημα για την ενίσχυση του αυταρχισμού παρουσιάζονται οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις της Τετάρτης στην πρωτεύουσα Μπραζίλια και άλλες πόλεις ενάντια στις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης σε Εργασιακά και συνταξιοδοτικό που απαίτησαν την παραίτηση του Τέμερ. Στην Μπραζίλια, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές με κλομπ, σφαίρες καουτσούκ και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα 49 να τραυματιστούν.

Θυμίζουμε ότι ο Τέμερ με το νεοφιλελεύθερο κόμμα Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB) ήταν αντιπρόεδρος της Ντίλμα Ρουσέφ του Κόμματος Εργατών, έως πέρσι το Μάη, και σταθερός σύμμαχος από το 2010 μαζί με άλλα αστικά κόμματα. Στη συνέχεια, απέσυρε την υποστήριξή του και ανέτρεψε κοινοβουλευτικά την Ρουσέφ για ζητήματα διαφθοράς. Τώρα, μετά από πρόσφατες αποκαλύψεις και ο Τέμερ ερευνάται για υπόθεση διαφθοράς. Την ίδια ώρα, οξύνεται η καπιταλιστική κρίση, η κυβέρνηση Τέμερ συνεχίζει πιο επιθετικά την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί που την άφησε η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Λούλα - Ρουσέφ και επιδεινώνεται η ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Την καταστολή και την παρουσία του στρατού στους δρόμους καταγγέλλει το Βραζιλιάνικο ΚΚ, που κράτησε κριτική στάση απέναντι στις σοσιαλδημοκρατικές «αριστερές» κυβερνήσεις του PT, και καλεί τον λαό να δυναμώσει την οργανωμένη παρέμβασή του με κάθε μορφή για την ανατροπή του Τέμερ. Επίσης, προειδοποιεί ότι ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσουν οι μηχανορραφίες άλλων αστικών δυνάμεων και του πρώην κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών για νέο «συμβόλαιο» με το κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα οι κομμουνιστές καλούν να ενισχυθεί η ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων με επικεφαλής την εργατική τάξη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στην προοπτική του σοσιαλισμού.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απόφαση για συγκρότηση Λαϊκού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου

Πανεθνική αντιιμπεριαλιστική - αντιφασιστική διάσκεψη διοργάνωσαν προχτές το ΚΚ Βενεζουέλας, το κόμμα «Patria para Todos» (Πατρίδα για όλους), το κόμμα REDES (Δίκτυα), το PRT (Επαναστατικό Κόμμα Εργασίας), οι οργανώσεις «Γκαγιόνες», «Γενναίος Νότος» (Βravo Sur), «Αντιιμπεριαλιστικές Φωνές» και αποφάσισαν τη δημιουργία του Λαϊκού Αντιφασιστικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου. Οπως διευκρίνισαν, είναι «μια πρωτοβουλία που δηλώνει τη δέσμευση στην ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων μπροστά στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Βενεζουέλα, που ταυτόχρονα δίνουν και την ευκαιρία να δοθεί επαναστατική απάντηση στην κρίση του καπιταλισμού, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια οικοδόμησης του επιστημονικού σοσιαλισμού».

Οπως σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, «είναι μια πρόταση που θέλει να υπερασπιστεί τις κοινωνικές κατακτήσεις και την εμβάθυνση της επαναστατικής διαδικασίας, έχει κριτικό χαρακτήρα, που επιδιώκει τη συσπείρωση των εργατών, των αγροτών και των εκμεταλλευόμενων στρωμάτων για την ήττα της αντίδρασης, των φιλοϊμπεριαλιστικών δυνάμεων, για το δυνάμωμα της κοινωνικής πάλης, καταγγέλλοντας τα φαινόμενα διαφθοράς και συμβιβασμού που υπάρχουν και σε τομείς της κυβέρνησης του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος».

Ολες οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο Μέτωπο αυτό, το χαρακτηρίζουν ως εργαλείο πάλης που θα αξιοποιηθεί την περίοδο αυτή που ξεκινάει η διαδικασία για τη σύσταση της Συντακτικής Συνέλευσης, που πρότεινε η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ώστε να αναδειχτεί ο ταξικός χαρακτήρας των διεκδικήσεων των εκμεταλλευομένων από την καπιταλιστική ιδιοκτησία, ώστε η Συνέλευση να πάρει επαναστατικό περιεχόμενο και να προωθηθούν τα συμφέροντα εργατών και αγροτών, η προοπτική της λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Οι κυβερνήσεις σε Αίγυπτο και Μπαχρέιν απαγόρευσαν χτες τις εκπομπές του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι φερόμενες «δηλώσεις» του Εμίρη του Κατάρ σε εκδήλωση νεοσύλλεκτων του στρατού πριν δύο μέρες, όπου χαρακτήρισε το Ιράν «ισλαμική δύναμη», τις σχέσεις της χώρας του με την κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ «ταραγμένες» και εκτίμησε ως «καλές» τις σχέσεις με την παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση «Χαμάς» και το Ισραήλ. Ωστόσο, αργότερα, οι δηλώσεις του Εμίρη αποδόθηκαν σε «επίθεση κυβερνο-πειρατείας» στο καταριανό πρακτορείο ειδήσεων.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν χτες 1%, εν αναμονή της διάσκεψης του ΟΠΕΚ, στην οποία αναμένεται να εγκριθεί η παράταση της μείωσης παραγωγής πετρελαίου για άλλους εννιά μήνες. Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent κυμάνθηκαν στα 54,51 δολάρια το βαρέλι (αυξημένες κατά 55 σεντς από την τελευταία συνεδρίαση). Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 51 σεντς ή 1% στα 51,87 δολάρια το βαρέλι.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Βρετανικής Κολομβίας κέρδισε στις γενικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη δυτικότερη επαρχία του Καναδά στις αρχές του μήνα, παρά το γεγονός ότι απώλεσε την πλειοψηφία του. Ειδικότερα, οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν 43 έδρες από τις 87, ενώ το κεντροαριστερό «Νεοδημοκρατικό Κόμμα» πήρε 41 έδρες και το Κόμμα των Πρασίνων μόλις 3 έδρες.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε τέσσερις Κοσσοβάρους Αλβανούς ως ύποπτους για σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες σε πέντε περιοχές του προτεκτοράτου, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας, Πρίστινα. Κατά τις εφόδους στα σπίτια των υπόπτων, κατασχέθηκαν όπλα, υπολογιστές, κινητά και φορητοί υπολογιστές. Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου έχουν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 70 Κοσσοβάροι Αλβανοί δρουν ως μισθοφόροι τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκρηξη σε καναδέζικη βιομηχανία φυσικού αερίου στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ σημειώθηκε χτες το απόγευμα, από αδιευκρίνιστη αιτία, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο εργατών και τον τραυματισμό άλλου ενός.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Η Κίνα καταγγέλλει είσοδο αμερικανικού πλοίου στα χωρικά της ύδατα

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οτι η Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) παραμένει πεδίο έντονων γεωπολιτικών ανταγωνισμών επιβεβαιώνει το νέο «επεισόδιο» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό πλοίο «USS Dewey» μπήκε στα χωρικά ύδατα της χώρας «χωρίς άδεια», όταν πλησίασε τις ακτές του ύφαλου Μιστσίφ (σ.σ. ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλι, του οποίου η Κίνα διεκδικεί την κυριότητα).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό «αναγνώρισε το αμερικανικό πλοίο (...) και του ζήτησε να αποχωρήσει», ενώ ο ίδιος επισήμανε ότι η κυριαρχία της Κίνας στα νησιά Σπράτλι και τα γύρω ύδατα είναι «αδιαμφισβήτητη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι τέτοιες περιπολίες «είναι πιθανόν να προκαλέσουν απροσδόκητα ατυχήματα σε θάλασσα και αέρα».

Το ζήτημα έθιξε σε δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ρεν Γκουακιάνγκ, που είπε ότι η Κίνα διαμαρτυρήθηκε στις ΗΠΑ αλλά και ότι τέτοιες κινήσεις δε συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Ο Ρεν υπογράμμισε, επίσης, ότι «οι καταχρηστικές συμπεριφορές της αμερικανικής πλευράς προκάλεσαν ζημιά στη βελτιωνόμενη κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».

Η εμφάνιση του «USS Dewey» συνδέεται με την πρόθεση που ανοιχτά έχουν διακηρύξει οι ΗΠΑ για περιπολίες και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στο όνομα της διασφάλισης της ελεύθερης κυκλοφορίας σε θάλασσα και αέρα. Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «επιχειρούμε στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένης και της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Επιχειρούμε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

Σημειώνουμε ότι η ΝΚΘ αποτελεί πεδίο έντονων εδαφικών διαφορών, ανάμεσα στην Κίνα και χώρες όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία κ.ά. Ωστόσο, παρά τις διαφορές, διαμορφώνονται διάφοροι δίαυλοι συνεργασιών και κάθε πλευρά εκτιμά τις αντιθέσεις σε συνάρτηση με ευρύτερες διεργασίες στις ενδοϊμπεριαλιστικές σχέσεις.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
«Κόλλησαν» οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία (οι εκλογές έγιναν στις 15 Μάρτη) μετά την αποχώρηση της «Πράσινης Αριστεράς» από τις συζητήσεις με το «Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του σημερινού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, τη «Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση» (CDA) και τους «Δημοκράτες 66» (D66).

Προχτές, οι D66 αρνήθηκαν τη συμμετοχή της «Χριστιανικής Ενωσης» (CU) στις διαπραγματεύσεις, στη θέση της «Πράσινης Αριστεράς», καθώς οι αρχηγοί των δύο κομμάτων εμφανίζονται να διαφωνούν σε «ηθικά ζητήματα» (π.χ. ευθανασία) αλλά και θέματα όπως η νομιμοποίηση των λεγόμενων «μαλακών ναρκωτικών» και η πολιτική «οικογενειακού εισοδήματος».

Η συντονίστρια των διαπραγματεύσεων και πρώην υπουργός Υγείας, Εντιθ Σίπερς, δήλωσε στις αρχές της βδομάδας ότι ο συνδυασμός αυτών των τεσσάρων κομμάτων είναι η μόνη επιλογή για μια πλειοψηφική κυβέρνηση. Τόσο το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) όσο και το Εργατικό Κόμμα (σ.σ. το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ) έχουν δηλώσει ότι δεν συμμετέχουν στο σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ όλα τα κόμματα αρνούνται μια συνεργασία με το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, που ήρθε δεύτερο στις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ