Η χρεοκοπία της τράπεζας "Μπάρινγκς" - μιας από τις μεγαλύτερες αγγλικές τράπεζες - κάνει επιτακτική την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα στην Ελλάδα ο θεσμός της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, που καθυστερεί αδικαιολόγητα
Η αγγλική τράπεζα "Μπάρινγκς", μία από τις παλαιότερες και σεβαστότερες - κατά τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - που κηρύχτηκε χτες σε πτώχευση, μετά τη σχετική ανακοίνωση της κεντρικής αγγλικής τράπεζας, ότι "ο τραπεζικός οίκος Μπάρινγκς δεν μπορεί να κάνει συναλλαγές και πρέπει να τεθεί υπό διορισμένη διοίκηση". Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγγλική τράπεζα βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, μετά τις "ατυχείς" τοποθετήσεις τεράστιων χρηματικών ποσών, τις οποίες έκανε στη Σιγκαπούρη το εκεί υποκατάστημά της.
Η χρεοκοπία τις παραπάνω αγγλικής τράπεζας επαναφέρει με οξύτητα το πρόβλημα της προστασίας των Ελλήνων καταθετών, σε περίπτωση που συμβεί και στη χώρα μας παρόμοιο γεγονός. Η Ελλάδα είναι σήμερα η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία - αν και έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος - καθυστερεί αδικαιολόγητα η εφαρμογή του για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, με συνέπεια - αν κάποια από τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα χρεοκοπήσει - οι καταθέτες της θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.
Για τη μη εφαρμογή του συστήματος εγγύησης καταθέσεων, την αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια, καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εμπορικές τράπεζες. Ετσι, ενώ ο νόμος 2.114 για το "Σύστημα εγγύησης των καταθέσεων" έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 28/1/93, η υλοποίησή του βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα επειδή δεν έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα από τη νόμο Προεδρικά Διατάγματα.Τα ΠΔ - σύμφωνα με το άρθρο 2 του ίδιου νόμου - έπρεπε να είχαν εκδοθεί το αργότερο στο διάστημα ενός έτους από τη δημοσίευσή του.
Αυτό σημαίνει ότι τα 11 τρισ. καταθέσεις που είναι τοποθετημένα σήμερα στις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, είναι ανασφάλιστα. Αν και τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει διά της Τράπεζας της Ελλάδος ότι σύντομα θα προωθηθεί η εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων για την εγγύηση των καταθέσεων, στη συνέχεια "πάγωσε" μετά τις αντιρρήσεις των εμπορικών τραπεζών να συνεισφέρουν τα αναγκαία ποσά για τη συγκρότηση και σύσταση του ταμείου εγγύησης των καταθέσεων. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπό σύσταση ταμείο θα είχε αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 3 δισ. δραχμές και στην κάλυψή του θα συμμετείχε τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και οι εμπορικές τράπεζες. Η λύση της νομικής αυτής εκκρεμότητας δεν έχει μόνο θεωρητικό χαρακτήρα, αν σκεφτούμε ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μία σειρά ιδιωτικές και κρατικές τράπεζες - με πρώτη και καλύτερη την Τράπεζα Κρήτης - είτε χρεοκόπησαν (Τ. Κ. Ελληνοαραβική), είτε βρέθηκαν σε δεινή οικονομική θέση (ΕΤΒΑ, Κτηματική, Αγροτική).
Την... έναρξη νέας φάσης του "πολέμου" μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών τραπεζών για την απόσπαση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς σηματοδοτεί η απόφαση της ιδιωτικής τράπεζας "ALFA Τράπεζας Πίστεως" να μειώσει από 1 Μάρτη το επιτόκιο χορηγήσεων κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες μέσο όρο. Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,απέφυγε να προδιαγράψει τη στάση των κρατικών τραπεζών στο θέμα των επιτοκίων, αφού περιορίστηκε να δηλώσει ότι η πτωτική πορεία των επιτοκίων είναι προδιαγεγραμμένη και συναρτάται από τη μείωση του πληθωρισμού.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε χτες από τη διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής ιδιωτικής τράπεζας παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 1994. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν: Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 27% έναντι του 1993, τα κέρδη προς διάθεση αυξήθηκαν κατά 36%, τα ίδια κεφάλαια κατά 69%, οι καταθέσεις και τα ρέπος κατά 18% και το σύνολο του ενεργητικού κατά 21%.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πίστεως ανακοίνωσε ότι ορίζεται ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο 19,5% με ανώτατο περιθώριο προσαύξησης τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή το ανώτατο επιτόκιο θα είναι 23%. Το περιθώριο θα καθορίζεται ανάλογα με την "κατάσταση" του πελάτη. Ητοι, οι "καλοί" πελάτες, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο. Για τα στεγαστικά δάνεια το τελικό επιτόκιο μειώνεται σε 19,5% (σ. σ. όσο είναι σήμερα το επιτόκιο της Εθνικής Στεγαστικής).
Η απόφαση αυτή της Τράπεζας Πίστεως την οποία αναμένεται ν' ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες θα οξύνει τα προβλήματα των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών στο βαθμό που αυτές συνεχίζουν την πολιτική του ακριβού χρήματος και της χορήγησης δανείων με βάση "πελατειακές σχέσεις" και "κριτήρια"...
Αλλωστε, η διοίκηση της Τράπεζας Πίστεως ευθέως κάνει λόγο για "αποφασιστικό βήμα σε μια κρίσιμη για την οικονομία καμπή" και απευθύνεται "σε ένα δυνάμει ευρύτερο πελατολόγιο, προσδοκώντας βάσιμα επέκταση των εργασιών της με ενίσχυση του μεριδίου της αγοράς που κατέχει". Υποστηρίζει ότι η απώλεια εσόδων από τη μείωση των επιτοκίων θα αντισταθμιστεί από την ουσιαστική αύξηση της ζήτησης κεφαλαίων, ενώ "έχει πετύχει αξιοζήλευτους δείκτες παραγωγικότητας και λειτουργικού κόστους".
Αντίθετα, η Xiosbank ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει μέχρι 5 Μάρτη αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης. Η δε Citibank διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια χορηγήσεων (23,5% έως 31%), ενώ μειώνει μερικά από τα επιτόκια καταθέσεων των λογαριασμών "Plus".
Ευνοϊκότερους όρους ζητούν οι ΕΒΕ με έγγραφό τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας προκειμένου να μπορέουν να αντεπεξέλθουν στιε απαιτήσεις της πρόσφατης τροποποίησης του κανονισμού χρηματοδότησής τους από τον ΕΟΜΜΕΧ
ΧΡΕΗ ΕΟΜΜΕΧ: Παράταση τεσσάρων μηνών στην ημερομηνία έναρξης της ισχύος της ρύθμισης των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τον ΕΟΜΜΕΧ, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ρύθμισης, ζητά από την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Συγκεκριμένα, ζητούν η καταβολή της πρώτης δόσης να γίνει στις 31 Ιούλη 1995, να αυξηθεί ο αριθμός των τοκοχρεολυτικών δόσεων σε 60 από 36 που ορίζονται σήμερα χωρίς παράλληλη αύξηση της προκαταβολής πάνω από 10% να μειωθούν οι βεβαιωθέντες τόκοι υπερημερίας κατά 50%. Υπόμνημα για το ίδιο θέμα έστειλε την περασμένη Παρασκευή και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Τόσο η ΟΒΣΑ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνουν ότι η εφαρμογή της απόφασης για τη ρύθμιση των οφειλών των ΜΜΕ αιφνιδίασε τους οφειλέτες σε μια εποχή που η αγορά μαστίζεται από οικονομική κρίση. Για την οικονομική καθίζηση της χώρας, επισημαίνεται, υπεύθυνες δεν είναι οι ΜΜΕ, αλλά εκείνοι που με τις ευλογίες του κράτους χρωστάνε δισεκατομμύρια. Και ενώ για όσους ευθύνονται για την κατάσταση αυτή τα κέρδη συνεχώς αυξάνονται, η αγορά με τη συνεχή μείωση του τζίρου έχει νεκρώσει.
ΑΓΩΝΕΣ ΕΒΕ: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αθηνών ενέκρινε την οικονομική ενίσχυση στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΜΜΕ σε πρώτη δόση το ποσό των 200.000 δρχ. Στα πλαίσια των πανελλαδικών αγώνων των ΕΒΕ, η ΟΕΒΑ καλεί κάθε επαγγελματία, βιοτέχνη έμπορο να δραστηριοποιηθεί για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα.
ΟΜΟΛΟΓΑ: Με 17,10% καθαρό επιτόκιο (ο φόρος πληρώνεται από την τράπεζα) θα διατίθενται τα ετήσια ομόλογα έκδοσης Φεβρουαρίου, από την ΕΤΒΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας που συμπληρώνει ότι οι εγγραφές θα διαρκέσουν 2 μέρες από 28.2.1995 έως και 1.3.1995.
ΙΟΝΙΚΗ: Με αφορμή την άδεια λειτουργίας για την ίδρυση υποκαταστήματος της Ιονικής Τράπεζας στη Σόφια, ιδρύεται από την Ιονική, Γραφείο Βαλκανικών Υποθέσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη και σκοπό την πολύπλευρη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων και ενίσχυση των πρωτοβουλιών και που παράλληλα θα παρακολουθεί την οικονομική θέση των Βαλκανικών αγορών και τις προοπτικές τους.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Αυξημένο ενδιαφέρον Ιταλών τουριστών για τη χώρα μας διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΕΟΤ Γ. Στεφανίδης, κατά την επίσκεψή του στη διεθνή τουριστική έκθεση ΒΙΤ '95 στο Μιλάνο από τις 22 έως τις 26 Φλεβάρη, στην οποία συμμετείχε και φέτος ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού με δικό του περίπτερο.
Αρση των "αντικινήτρων" για μεγαλύτερα κέρδη, ζητούν και οι εξαγωγείς
Θετικά αποτελέσματα για τους βιομήχανους είχε η εφαρμογή της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας τα τρία τελευταία χρόνια: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής "αντικινήτρων", που παρουσιάστηκε χτες στο Συμβούλιο Εξαγωγών, "τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειωθεί βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 7,5% περίπου". Σύμφωνα με την επιτροπή, η "βελτίωση" ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των πραγματικών μισθών των εργαζομένων, καθώς οι "αυξήσεις" ήταν κάτω από το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι "η βελτίωση αυτή στην ανταγωνιστικότητα οφείλεται, κυρίως, στη σημαντική μείωση του ρυθμού αύξησης του κατά μονάδα κόστους εργασίας στην ελληνική βιομηχανία (από 20% ετησίως σε 8% ετησίως)". Και η επιτροπή καταλήγει με το πολύ σημαντικό συμπέρασμα ότι "δεν είναι σωστό επομένως να μιλάμε σήμερα για συνεχή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας"...
Για την... περαιτέρω αύξηση των κερδών τους (αν και το 1993 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 15% και διαμορφώθηκαν σε 8,4 δισ. δολάρια από 9,9 δισ. δολάρια το 1992) οι μεγαλοεξαγωγείς αξιώνουν την άρση των "αντικινήτρων", μεταξύ των οποίων κατατάσσουν τις "διάφορες χρηματικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται από κρατικούς φορείς" στις εξαγωγές. Αξιώνουν "φθηνότερο" χρήμα και εντατικοποίηση της πολιτικής της περιορισμένης διολίσθησης της δραχμής.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου έδωσε διαβεβαιώσεις στους μεγαλοεξαγωγείς ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τους στηρίξει και ότι θα συνεχιστεί "με την ίδια συνέπεια" η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας.