Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Θετική" η λιτότητα για τους βιομήχανους

Αρση των "αντικινήτρων" για μεγαλύτερα κέρδη, ζητούν και οι εξαγωγείς

Θετικά αποτελέσματα για τους βιομήχανους είχε η εφαρμογή της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας τα τρία τελευταία χρόνια: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής "αντικινήτρων", που παρουσιάστηκε χτες στο Συμβούλιο Εξαγωγών, "τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειωθεί βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 7,5% περίπου". Σύμφωνα με την επιτροπή, η "βελτίωση" ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των πραγματικών μισθών των εργαζομένων, καθώς οι "αυξήσεις" ήταν κάτω από το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι "η βελτίωση αυτή στην ανταγωνιστικότητα οφείλεται, κυρίως, στη σημαντική μείωση του ρυθμού αύξησης του κατά μονάδα κόστους εργασίας στην ελληνική βιομηχανία (από 20% ετησίως σε 8% ετησίως)". Και η επιτροπή καταλήγει με το πολύ σημαντικό συμπέρασμα ότι "δεν είναι σωστό επομένως να μιλάμε σήμερα για συνεχή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας"...

Για την... περαιτέρω αύξηση των κερδών τους (αν και το 1993 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 15% και διαμορφώθηκαν σε 8,4 δισ. δολάρια από 9,9 δισ. δολάρια το 1992) οι μεγαλοεξαγωγείς αξιώνουν την άρση των "αντικινήτρων", μεταξύ των οποίων κατατάσσουν τις "διάφορες χρηματικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται από κρατικούς φορείς" στις εξαγωγές. Αξιώνουν "φθηνότερο" χρήμα και εντατικοποίηση της πολιτικής της περιορισμένης διολίσθησης της δραχμής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου έδωσε διαβεβαιώσεις στους μεγαλοεξαγωγείς ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τους στηρίξει και ότι θα συνεχιστεί "με την ίδια συνέπεια" η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ