Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Σε παραλλαγή νέο σκάνδαλο Κοσκωτά

Μετά το χτεσινό "ξήλωμά" του, ο προσωρινός επίτροπος, Κ. Καλυβιανάκης, απειλεί τώρα με αποκαλύψεις και δηλώνει ότι "χάθηκαν" οριστικά τουλάχιστον 20 δισ. δραχμές

Νέες διαστάσεις παίρνει το διαχρονικό πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της αμαρτωλής Τράπεζας Κρήτης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει το"ξήλωμα" του επιτρόπου (και πρωθυπουργικού φίλου) Κ. Καλυβιανάκη) και τη συνέχεια που έδωσε ο ίδιος με την κατάθεση δύο μηνυτήριων αναφορών.

Αμέσως με την απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει την αντικατάσταση του Κ. Καλυβιανάκη με τον Κ. Γεωργακόπουλο,ο μέχρι χτες επίτροπος στην Τράπεζα Κρήτης, κάλεσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τους δημοσιογράφους για να τους δώσει τις δυο μηνυτήριες αναφορές, που στρέφονται η πρώτη κατά παντός υπευθύνου και η δεύτερη κατά συγκεκριμένων στελεχών της αμαρτωλής τράπεζας. Διάχυτη, πάντως, ήταν η άποψη ότι ο πρώην προσωρινός επίτροπος χρησιμοποίησε το βήμα της συνέντευξης και τις δύο μηνυτήριες αναφορές, προκειμένου να στείλει προειδοποιητικές βολές προς πάσα κατεύθυνση.Οτι οι αποκαλύψεις αυτές, δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου, και ότι η ιστορία έχει πολύ βάθος.. το οποίο σήμερα παραμένει αθέατο.

Δεν πρέπει βέβαια να αποτελεί τυχαία σύμπτωση ότι, οι αντιθέσεις οξύνθηκαν εκ νέου, τη στιγμή που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, παρέδωσε χτες στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, το δικό του σχέδιο νόμου για την "εξυγίανση" της Τράπεζας Κρήτης, γεγονός το οποίο δείχνει να πυροδοτεί νέο κύκλο συγκρούσεων των αντιτιθέμενων πολιτικοοικονομικών μπλοκ που εποφθαλμιούν την πολύπαθη τράπεζα. Να θυμίσουμε ότι η υπόθεση "εξυγίανση" της Τράπεζας Κρήτης, ήταν αφορμή για την καρατόμηση του Γ. Μπούτου από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αφορμή για τις χτεσινές καταγγελίες Κ. Καλυβιανάκη, αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να τον "ξηλώσει" οριστικά με τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος με ημερομηνία 24/2/95 και τη "διευκρίνιση" ότι έχει παραδοθεί στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και το σχέδιο νόμου για τη "διάσωση" και "εξυγίανση" της Τράπεζας Κρήτης. Στην απόφαση για το "ξήλωμά" του, ο Κ. Καλυβιανάκης, αντέδρασε με έμμεσες απειλές με πολλαπλούς - απ' ό,τι δείχνουν τα γεγονότα - αποδέκτες. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι δύο μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθήνας, στις οποίες - εκτός των άλλων - αναφέρεται ότι την περίοδο Νοέμβρης 1988 - Δεκέμβρης 1993 χορηγήθηκαν επισφαλή δάνεια ύψους 43 δισ. δραχμών προς ιδιώτες και επιχειρηματίες, τους οποίους απέφυγε να κατονομάσει. Η μοναδική περίπτωση που κατονόμασε αφορά τον έμπορο αυτοκινήτων Β. Χασιώτη,στον οποίο χορηγήθηκε από το υποκατάστημα Ζωγράφου δάνειο ύψους 2,5 δισ. δραχμών. Καταλόγισε επίσης ευθύνες στους πρώην προσωρινούς επιτρόπους της Τ. Κ. και τις διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η αναφορά Καλυβιανάκη αναφέρει ότι από τις επισφαλείς απαιτήσεις των 43 δισ. δραχμών, τα 20 δισ. έχουν οριστικά χαθεί, με προοπτική το ποσό αυτό να ανέλθει στα 30 - 35 δισ. δραχμές.Επίσης με χτεσινή "εμπιστευτική" επιστολή του στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενημερώνει τον Λ. Παπαδήμο για τις μηνυτήριες αναφορές και την προβληματική συνεργασία που είχε με τις προηγούμενες διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι"παραδόξως η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι σήμερα επιδεικνύει ανεξήγητη αδράνεια σε βαθμό που να προκαλεί εύλογα ερωτηματικά".

Το πιο ενδιαφέρον βέβαια της επιστολής αποτελεί η επισήμανση ότι οι ενέργειές του έχουν τη σύμφωνη γνώμη και έγιναν μάλιστα καθ' υπόδειξη του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ