Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξαφνικές αλλαγές στα "αντικειμενικά" κριτήρια

Στο "παρά πέντε" το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε νέα εγκύκλιο με αλλαγές περιορισμένης εμβέλειας στο ισχύον σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων

Οριακές αλλαγές, στο σύστημα "αντικειμενικών" κριτηρίων για τη φορολογία των εισοδημάτων ελεύθερων επαγγελματικών και ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποφάσισε "στο παρά πέντε" της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών. Χτες - και ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν ήδη υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις - εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών εγκύκλιος, με βάση την οποία εξαιρούνται ή γίνονται αλλαγές οριακής σημασίας στο σύστημα "αντικειμενικών" κριτηρίων, που αφορούν καταστήματα που βρίσκονται σε "τουριστικές" περιοχές και σε εθνικές οδούς και ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους και οδοντογιατρούς).

Και ενώ το αλαλούμ που έχει προκαλέσει η εφαρμογή των "αντικειμενικών" κριτηρίων, βρίσκεται στο "ζενίθ" - αδιάψευστος μάρτυρας οι αλλαγές που αποφασίστηκαν ξαφνικά με την κοινοποίηση της παραπάνω εγκυκλίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται διχασμένη στο αν πρέπει να δοθεί ή όχι παράταση στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, ενώ χτες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος δήλωνε πως "δεν πρόκειται να δοθεί παράταση" και διαβεβαίωνε ότι το υπουργείο "είναι αποφασισμένο να προχωρήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση", που θεσπίστηκε με τα "αντικειμενικά κριτήρια", λίγες ώρες αργότερα ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό, άφηνε ανοιχτό το θέμα παράτασης, αν χρειαστεί.

Την ανάγκη να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 30 Μάρτη,ζήτησε χτες και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δ. Καψάλης.

Οι εξαιρέσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν υπάγονται στα αντικειμενικά" κριτήρια - σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι χτες - οι παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων:

  • Οσες επιχειρήσεις είναι εγκαταστημένες κατά μήκος της των εθνικών οδών (Νέα εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης, Αθηνών - Πάτρας, Κορίνθου - Τρίπολης και Καστελλίου - Χανίων - Ρεθύμνου, Ηρακλείου - Αγ. Νικολάου - Σητείας Κρήτης), εφόσον βρίσκονται στο τμήμα της εθνικής οδού που διέρχεται εντός των ορίων πόλης του δήμου, κοινότητας ή οικισμού με πληθυσμό κάτω από 4.000 κατοίκους και εφόσον δεν πρόκειται για παραθαλάσσια ή τουριστική περιοχή.Επίσης, στην εξαίρεση δεν περιλαμβάνονται καταστήματα των παλιών εθνικών οδών.
  • Επιχειρήσεις εγκαταστημένες σε μη παραλιακό δήμο, κοινότητα ή οικισμό,του οποίου τα διοικητικά όρια επεκτείνονται μέχρι την παραλία, εκτός από τις επιχειρήσεις που είναι εγκαταστημένες στο παραλιακό τμήμα των ορίων του δήμου με πληθυσμό μέχρι 4.000 κατοίκους και εφόσον δεν έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικοί τόποι.

Αλλαγές έγιναν επίσης και στον "αντικειμενικό" προσδιορισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος των συστεγαζόμενων δικηγόρων και οδοντογιατρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ