Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον "αέρα" οι Ελληνες καταθέτες

Η χρεοκοπία της τράπεζας "Μπάρινγκς" - μιας από τις μεγαλύτερες αγγλικές τράπεζες - κάνει επιτακτική την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα στην Ελλάδα ο θεσμός της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, που καθυστερεί αδικαιολόγητα

Η αγγλική τράπεζα "Μπάρινγκς", μία από τις παλαιότερες και σεβαστότερες - κατά τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - που κηρύχτηκε χτες σε πτώχευση, μετά τη σχετική ανακοίνωση της κεντρικής αγγλικής τράπεζας, ότι "ο τραπεζικός οίκος Μπάρινγκς δεν μπορεί να κάνει συναλλαγές και πρέπει να τεθεί υπό διορισμένη διοίκηση". Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγγλική τράπεζα βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, μετά τις "ατυχείς" τοποθετήσεις τεράστιων χρηματικών ποσών, τις οποίες έκανε στη Σιγκαπούρη το εκεί υποκατάστημά της.

Η χρεοκοπία τις παραπάνω αγγλικής τράπεζας επαναφέρει με οξύτητα το πρόβλημα της προστασίας των Ελλήνων καταθετών, σε περίπτωση που συμβεί και στη χώρα μας παρόμοιο γεγονός. Η Ελλάδα είναι σήμερα η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία - αν και έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος - καθυστερεί αδικαιολόγητα η εφαρμογή του για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, με συνέπεια - αν κάποια από τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα χρεοκοπήσει - οι καταθέτες της θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.

Για τη μη εφαρμογή του συστήματος εγγύησης καταθέσεων, την αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια, καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εμπορικές τράπεζες. Ετσι, ενώ ο νόμος 2.114 για το "Σύστημα εγγύησης των καταθέσεων" έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 28/1/93, η υλοποίησή του βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα επειδή δεν έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα από τη νόμο Προεδρικά Διατάγματα.Τα ΠΔ - σύμφωνα με το άρθρο 2 του ίδιου νόμου - έπρεπε να είχαν εκδοθεί το αργότερο στο διάστημα ενός έτους από τη δημοσίευσή του.

Αυτό σημαίνει ότι τα 11 τρισ. καταθέσεις που είναι τοποθετημένα σήμερα στις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, είναι ανασφάλιστα. Αν και τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει διά της Τράπεζας της Ελλάδος ότι σύντομα θα προωθηθεί η εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων για την εγγύηση των καταθέσεων, στη συνέχεια "πάγωσε" μετά τις αντιρρήσεις των εμπορικών τραπεζών να συνεισφέρουν τα αναγκαία ποσά για τη συγκρότηση και σύσταση του ταμείου εγγύησης των καταθέσεων. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπό σύσταση ταμείο θα είχε αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 3 δισ. δραχμές και στην κάλυψή του θα συμμετείχε τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και οι εμπορικές τράπεζες. Η λύση της νομικής αυτής εκκρεμότητας δεν έχει μόνο θεωρητικό χαρακτήρα, αν σκεφτούμε ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μία σειρά ιδιωτικές και κρατικές τράπεζες - με πρώτη και καλύτερη την Τράπεζα Κρήτης - είτε χρεοκόπησαν (Τ. Κ. Ελληνοαραβική), είτε βρέθηκαν σε δεινή οικονομική θέση (ΕΤΒΑ, Κτηματική, Αγροτική).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ