Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
"Σανίδα σωτηρίας" η ενίσχυση των εισοδημάτων

Η ηγεσία της ΕΣΕΕ, που είχε συνταχθεί με τις θέσεις του ΣΕΒ για αυξήσεις μισθών κάτω από τον πληθωρισμό, ζητά τώρα "ελαστικοποίηση" της εισοδηματικής πολιτικής, για να ανακάμψει ο τζίρος, αλλά και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

Την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων και συνταξιούχων, ζήτησε χτες η ηγεσία των εμπόρων από την κυβέρνηση, μπροστά στην ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της χώρας μας και η οποία καταγράφεται στην κατακόρυφη πτώση του τζίρου που σημειώνεται στα καταστήματα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά της αδιέξοδης κατάστασης, που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος και στην οποία αναφέρθηκε χτες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Καψάλης,είναι τα επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι στη διετία '93 - '94 τα "φέσια" στην αγορά ξεπέρασαν τα 500 δισ. δραχμές, ενώ στο ίδιο διάστημα πάνω από 9.000 επιχειρήσεις έβαλαν "λουκέτο".Αξιοσημείωτη, ωστόσο, είναι η εμμονή που εκφράστηκε για άλλη μια φορά χτες από την ηγεσία των εμπόρων, για απαρέγκλιτη τήρηση από την κυβέρνηση του προγράμματος σύγκλισης - που δεν είναι άσχετο με τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην αγορά - καθώς και για συνέχιση με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Να θυμίσουμε ακόμη, ότι η ηγεσία της ΕΣΕΕ, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ για την εισοδηματική πολιτική του 1995 στον ιδιωτικό τομέα είχε ταχθεί με τις θέσεις του ΣΕΒ για αυξήσεις των μισθών κάτω από τον πληθωρισμό...

Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν από τον Δ. Καψάλη, με αφορμή την ίδρυση της Συνομοσπονδίας, ο εμπορικός κόσμος της χώρας, αντιμετωπίζει σήμερα την πιο κρίσιμη περίοδο των τελευταίων 30 χρόνων. Οι κύριες αιτίες εντοπίζονται στηνισχνή αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, εξαιτίας της σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής που εφαρμόζεται, στη μετατόπιση τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τις ντόπιες και ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά και στη φορολογική αφαίμαξη που υφίστανται οι ΜΜΕ από τη φορολογική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.Η πτώση του τζίρου που παρατηρείται φέτος στην αγορά - είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ - κυμαίνεται γύρω στο 10% κατά μέσο όρο, αλλά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φθάνει ή και ξεπερνά το 40%,εξαιτίας της μετατόπισης τζίρου από αυτές προς τα πολυκαταστήματα. Ακόμη επισήμανε ότι στα επόμενα χρόνια, οι ρυθμοί με τους οποίους θα κλείνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, θα προκαλέσουν αύξηση της ανεργίας που θα ξεπεράσει το 50% στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ομολόγησε - για πρώτη φορά δημόσια - ότι η εισοδηματική πολιτική δεν αποτελεί την κύρια αιτία για τον πληθωρισμό και πρότεινε την ελαστικοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής.Σε ό,τι αφορά τη ραγδαία εξάπλωση των υπερκαταστημάτων και τον κίνδυνο μονοπώλησης της αγοράς και αφελληνισμού των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων, προτάθηκε μεταξύ άλλων, η θέσπιση κανόνων για τους όρους και τα όρια επέκτασης των υπερκαταστημάτων.

Επίσης κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕαφού επισήμανε ότι στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των "αντικειμενικών" κριτηρίων τον περασμένο Γενάρη αντιμετώπισαν τον κίνδυνο κλεισίματος πάνω από 650 επιχειρήσεις, ζήτησε την κατάργηση των λεγόμενων "αντικειμενικών" κριτηρίων, του φόρου 35%, καθώς και του τεκμηρίου των πιστωτικών καρτών καθώς και την επανεξέταση ορισμένων ρυθμίσεων του νόμου για την επαγγελματική στέγη. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να εναρμονιστεί με τις γενικότερες συντηρητικές επιλογές και λύσεις που προωθούν οι θιασώτες του Μάαστριχτ, καθώς ζήτησε επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, περιστολή των δανειακών αναγκών του δημόσιου τομέα και αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω της περιστολής της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα του ΦΠΑ, της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της άμεσης κατάργησης των φοροαπαλλαγών εκτός από αυτές που κατευθύνονται σε κοινωνικούς σκοπούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ