ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ
Τα μονοπωλιακά συμφέροντα στο προσκήνιο

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να αναστείλει τις προετοιμασίες για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, προκρίνοντας την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, βρίσκεται στο επίκεντρο της τρίτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, που ξεκίνησε χτες στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Στη Σύνοδο όπου συμμετέχουν εκτός από τους 28 ηγέτες της ΕΕ - μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς - η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία, αναμένεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις στο Κίεβο για αναθεώρηση της απόφασης. Και με την τωρινή αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία επιβεβαιώνεται ότι η Ανατολική Ευρώπη (που τόση προσπάθεια έκανε ο ιμπεριαλισμός για να ανατρέψει το σοσιαλισμό) είναι και σήμερα πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, και ως αγορά αλλά και ως κόμβος για το πέρασμα αγωγών και δικτύων.

Η απόφαση του Κιέβου - στο πλαίσιο των σφοδρών συγκρούσεων των συμφερόντων στην αστική τάξη της ίδιας της χώρας - να παγώσει τις διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΕ, που αναμενόταν να γίνει στη Σύνοδο του Βίλνιους, προήλθε μετά και από πιέσεις της Ρωσίας, που είδε την επιρροή της στην περιοχή να απειλείται από την ΕΕ, που βεβαίως σε άλλα ζητήματα έχει συνεργασία.

Σε κοινή τους τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ανέφεραν ότι η προσφορά για υπογραφή της συμφωνίας στο Βίλνιους, προς την Ουκρανία ισχύει, με προϋπόθεση την πολιτική βούληση της ουκρανικής ηγεσίας, την αποφασιστική δράση και πρόοδο στους όρους που καθορίστηκαν το Δεκέμβρη του 2012. Μπαρόζο και Ρομπάι υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση των σχέσεων Κιέβου - Βρυξελλών δε γίνεται εις βάρος σχέσεων με άλλες χώρες, και ότι η Ανατολική Εταιρική Σχέση αποτελεί μία «επωφελή σχέση από την οποία θα κερδίσουμε όλοι».

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ενώ πραγματοποιήθηκε και τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, με τους Ζ. Μπαρόζο και Χ. Ρομπάι. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε δήλωσή της ανέφερε ότι δεν αναμενόταν να οριστικοποιηθεί χτες η συμφωνία, ωστόσο, όπως είπε αναφερόμενη στην Ουκρανία, «η πόρτα παραμένει ανοικτή». Στη Σύνοδο αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί η επίτευξη προόδου με τη Γεωργία και τη Μολδαβία, με τις οποίες η ΕΕ ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η υπογραφή συμφωνιών με τις χώρες αυτές.

ΣΥΡΙΑ
Επίθεση με όλμους στη ρωσική πρεσβεία

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ενόψει «Γενεύης ΙΙ»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Την οργή του εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την επίθεση με όλμο που δέχτηκε χτες το πρωί η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Σύρος πολίτης και να τραυματιστούν άλλα εννιά άτομα (στα οποία περιλαμβάνονται και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της πρεσβείας). Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη Μόσχα, η επίθεση, που προκάλεσε «μικρές υλικές ζημιές», έγινε από «ένοπλες αντικαθεστωτικές ομάδες». Είναι σαφές ότι όσο πλησιάζει η πραγματοποίηση της συνόδου «Γενεύη ΙΙ» δυνάμεις που διαφωνούν θα προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις.

Την ίδια ώρα, τα συριακά ΜΜΕ ανακοίνωναν ότι ο συριακός στρατός ανακατέλαβε μετά από σκληρές μάχες την πόλη Ντάιρ Ατίγια, στην επαρχία Καλαμούν, βορείως της Δαμασκού, η οποία είναι κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και σε στρατηγική θέση για τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου Χομς - Δαμασκού. Στην περιοχή μαίνονται ακόμη σκληρές μάχες.

Επίσης, χτες, ο επικεφαλής της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», Αχμάντ Τζάρμπα, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο της «Γενεύης ΙΙ» δίνοντας τέλος στη σχετική φιλολογία. Προχωρώντας σε «ελαφρά αλλαγή» ύφους, ο Τζάρμπα δεν έθεσε ως προϋπόθεση, εκ νέου, την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία αλλά υποστήριξε ότι η «Συμμαχία» αντιμετωπίζει ως «βήμα προς αλλαγή ηγεσίας» τη σύνοδο. Σημείωσε δε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχουν στη σύνοδο «όσοι συμμετέχουν στην αιματοχυσία του συριακού λαού», διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά το Ιράν που συμμετέχει «με τους μαχητές της "Χεζμπολάχ" και με τους Φρουρούς της Επανάστασης».

Αν αποσύρει «τις δυνάμεις αυτές από το συριακό έδαφος, τότε οι συνθήκες θα επιτρέπουν τη συμμετοχή του Ιράν στη σύνοδο», κατέληξε ο Τζάρμπα. Υπενθυμίζεται ότι η «Συμμαχία» δεν αναγνωρίζεται ως εκπρόσωπος αρκετών ένοπλων οργανώσεων που δρουν στη Συρία, αρχής γενομένης από τις ισλαμιστικές, ενώ και ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που θεωρείται στρατιωτικό της σκέλος, δήλωσε, στις αρχές της βδομάδας, ότι δεν θα συμμετάσχει.

Τέλος, χτες, ο ΟΗΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση για παροχή «μαζικής βοήθειας» προς τις χώρες που έχουν δεχτεί περί τα τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και κάλεσε χώρες της ΕΕ και του Κόλπου να δεχθούν επίσης πρόσφυγες στο έδαφός τους.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αυξάνεται η αντιπαράθεση

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΕΟΥΛ.--

Μαχητικά αεροσκάφη, στην περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει μετά την ανακήρυξη της ζώνης αεράμυνας έστειλε χτες η Κίνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας, Σεν Τζίνκε τα μαχητικά πραγματοποίησαν περιπολίες ρουτίνας, στο πλαίσιο των «αμυντικών μέτρων και σύμφωνα με τις κοινές διεθνείς πρακτικές». Ο Σ. Τζίνκε, επανέλαβε σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ότι η κινεζική αεροπορία παραμένει σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, προκειμένου να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε, από αέρος, απειλής και να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια.

Η κίνηση της Κίνας να ανακηρύξει ζώνη αεράμυνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, μία περιοχή ιδιαίτερου ενεργειακού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, που διεκδικεί τα νησιά Σενκάκου (ιαπωνικά) ή Ντιαόγου (κινεζικά), της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και άλλων χωρών, που θεωρούν ότι απειλούνται τα συμφέροντά τους. Ιαπωνία και Νότια Κορέα απέστειλαν χτες αεροσκάφη τους στην περιοχή που καλύπτει η ζώνη αεράμυνας, χωρίς να ενημερώσουν τις κινεζικές αρχές. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε δε, ότι οι πτήσεις των δικών της αεροσκαφών έγιναν στο πλαίσιο γυμνασίων, γύρω από τη βραχονησίδα Ιεόντο, που διεκδικεί η Σεούλ. Τόσο τα ιαπωνικά όσο και τα κορεάτικα αεροσκάφη πέταξαν χωρίς καμία ενόχληση, όπως και τα αμερικανικά, μία μέρα πριν.

Αρνητική στην απόφαση της Κίνας εμφανίζεται και η ΕΕ, μέσω της Υπατης Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, που σε δήλωσή της αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή και καλεί όλες τις πλευρές να κάνουν βήματα για την εκτόνωση της κατάστασης.

Η Κίνα στις επίσημες τοποθετήσεις επαναλαμβάνει ότι το μέτρο δε στρέφεται εναντίον κάποιας χώρας συγκεκριμένα και μόνο στόχο έχει την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας.

ΠΑΜΕ
Στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού

Με αφορμή την 29η Νοέμβρη, Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το ταξικό εργατικό κίνημα στην Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να εκφράζει την αλληλεγγύη του, στον αγώνα του Παλαιστινιακού Λαού με συνεχείς κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εκφράζουμε, για άλλη μια φορά, την αλληλεγγύη μας στον αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσουν οι εποικισμοί και να αποχωρήσουν όλοι οι έποικοι που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67.
  • Να γκρεμιστεί το απαράδεκτο τείχος διαχωρισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στα σπίτια τους με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Να σταματήσει κάθε αποκλεισμός των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
  • Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι Παλαιστίνιοι και οι πολιτικοί κρατούμενοι που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.
  • Την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού από τη βαρβαρότητα των κατοχικών δυνάμεων, του στρατού του Ισραήλ.
  • Την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν και της περιοχής Σεμπάα του Νότιου Λιβάνου.
  • Το ταξικό κίνημα της χώρας ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τη στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ και να στηρίξει άμεσα τις ενέργειες αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους».
Εκδήλωση της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας

Εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, που θεσπίστηκε με ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ το 1977 και τιμάται κάθε 29η Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με την απόφαση διαμελισμού της ιστορικής Παλαιστίνης το 1947 και τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, διοργάνωσε, την Τετάρτη το απόγευμα, στο θέατρο Τεχνών η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης και η Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδας.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι, υπογράμισε τη θετική ελληνική ψήφο για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους στην ΟΥΝΕΣΚΟ και στη ΓΣ του ΟΗΕ. Η Παλαιστινιακή Αντιπροσωπεία επέδωσε τιμητικές πλακέτες σε εκπροσώπους κομμάτων (από το ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του Κόμματος) και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι πολλών πρεσβειών στην Ελλάδα.

Τέλος, προβλήθηκε σύντομη ταινία για τα βάσανα και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παλαιστινιακούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία του Λ. Χαλκιά με τραγούδια από τον δίσκο του «Ιερουσαλήμ» σε στίχους των Παλαιστινίων ποιητών.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πρόσκληση για επιθεωρήσεις από την Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Πρόσκληση από την ιρανική ηγεσία να αποστείλει επιθεωρητές να ελέγξουν την εγκατάσταση βαρέος ύδατος στο Αρακ, όπου γίνεται επεξεργασία πλουτωνίου, στις 8 Δεκέμβρη έλαβε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ανακοίνωσε, χτες, ο επικεφαλής της. Ο Γιουκίγια Αμάνο υποστήριξε ότι οι επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις του Αρακ εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τεχεράνη υπογράφοντας την «ενδιάμεση συμφωνία» για το πυρηνικό της πρόγραμμα, την περασμένη Κυριακή στη Γενεύη, ζητώντας και οικονομική ενίσχυση.

Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη έφθανε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, για επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ, ο οποίος αναμενόταν να συναντήσει τον Πρόεδρο Ροχανί και τον ομόλογό του Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Ιράν και ΗΑΕ έχουν εμπορικές σχέσεις αλλά είχαν ψυχρανθεί σε διπλωματικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια λόγω αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, τηλεφώνησε στον Σαουδάραβα βασιλιά, Αμπντουλάχ, για να τον ενημερώσει για την «ενδιάμεση» συμφωνία, αφού η Σ. Αραβία ανησυχεί ιδιαίτερα από την αυξημένη επιρροή του Ιράν στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ