Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επίθεση με όλμους στη ρωσική πρεσβεία

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ενόψει «Γενεύης ΙΙ»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Την οργή του εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την επίθεση με όλμο που δέχτηκε χτες το πρωί η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Σύρος πολίτης και να τραυματιστούν άλλα εννιά άτομα (στα οποία περιλαμβάνονται και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της πρεσβείας). Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη Μόσχα, η επίθεση, που προκάλεσε «μικρές υλικές ζημιές», έγινε από «ένοπλες αντικαθεστωτικές ομάδες». Είναι σαφές ότι όσο πλησιάζει η πραγματοποίηση της συνόδου «Γενεύη ΙΙ» δυνάμεις που διαφωνούν θα προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις.

Την ίδια ώρα, τα συριακά ΜΜΕ ανακοίνωναν ότι ο συριακός στρατός ανακατέλαβε μετά από σκληρές μάχες την πόλη Ντάιρ Ατίγια, στην επαρχία Καλαμούν, βορείως της Δαμασκού, η οποία είναι κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και σε στρατηγική θέση για τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου Χομς - Δαμασκού. Στην περιοχή μαίνονται ακόμη σκληρές μάχες.

Επίσης, χτες, ο επικεφαλής της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», Αχμάντ Τζάρμπα, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο της «Γενεύης ΙΙ» δίνοντας τέλος στη σχετική φιλολογία. Προχωρώντας σε «ελαφρά αλλαγή» ύφους, ο Τζάρμπα δεν έθεσε ως προϋπόθεση, εκ νέου, την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία αλλά υποστήριξε ότι η «Συμμαχία» αντιμετωπίζει ως «βήμα προς αλλαγή ηγεσίας» τη σύνοδο. Σημείωσε δε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχουν στη σύνοδο «όσοι συμμετέχουν στην αιματοχυσία του συριακού λαού», διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά το Ιράν που συμμετέχει «με τους μαχητές της "Χεζμπολάχ" και με τους Φρουρούς της Επανάστασης».

Αν αποσύρει «τις δυνάμεις αυτές από το συριακό έδαφος, τότε οι συνθήκες θα επιτρέπουν τη συμμετοχή του Ιράν στη σύνοδο», κατέληξε ο Τζάρμπα. Υπενθυμίζεται ότι η «Συμμαχία» δεν αναγνωρίζεται ως εκπρόσωπος αρκετών ένοπλων οργανώσεων που δρουν στη Συρία, αρχής γενομένης από τις ισλαμιστικές, ενώ και ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που θεωρείται στρατιωτικό της σκέλος, δήλωσε, στις αρχές της βδομάδας, ότι δεν θα συμμετάσχει.

Τέλος, χτες, ο ΟΗΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση για παροχή «μαζικής βοήθειας» προς τις χώρες που έχουν δεχτεί περί τα τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και κάλεσε χώρες της ΕΕ και του Κόλπου να δεχθούν επίσης πρόσφυγες στο έδαφός τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση στη Μόσχα ενόψει νέων διαπραγματεύσεων (2014-02-05 00:00:00.0)
Δύσκολες οι απευθείας συνομιλίες στη Γενεύη (2014-01-25 00:00:00.0)
Διπλωματικές ζυμώσεις εν μέσω συγκρούσεων (2014-01-24 00:00:00.0)
Ζυμώσεις και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ενόψει της διάσκεψης «Γενεύη 2» (2014-01-19 00:00:00.0)
Ερωτήματα για τη στάση της Τουρκίας (2013-11-05 00:00:00.0)
Νέες καθυστερήσεις στο «δρόμο» προς τη «Γενεύη ΙΙ» (2013-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ