Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αυξάνεται η αντιπαράθεση

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΕΟΥΛ.--

Μαχητικά αεροσκάφη, στην περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει μετά την ανακήρυξη της ζώνης αεράμυνας έστειλε χτες η Κίνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας, Σεν Τζίνκε τα μαχητικά πραγματοποίησαν περιπολίες ρουτίνας, στο πλαίσιο των «αμυντικών μέτρων και σύμφωνα με τις κοινές διεθνείς πρακτικές». Ο Σ. Τζίνκε, επανέλαβε σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ότι η κινεζική αεροπορία παραμένει σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, προκειμένου να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε, από αέρος, απειλής και να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια.

Η κίνηση της Κίνας να ανακηρύξει ζώνη αεράμυνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, μία περιοχή ιδιαίτερου ενεργειακού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, που διεκδικεί τα νησιά Σενκάκου (ιαπωνικά) ή Ντιαόγου (κινεζικά), της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και άλλων χωρών, που θεωρούν ότι απειλούνται τα συμφέροντά τους. Ιαπωνία και Νότια Κορέα απέστειλαν χτες αεροσκάφη τους στην περιοχή που καλύπτει η ζώνη αεράμυνας, χωρίς να ενημερώσουν τις κινεζικές αρχές. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε δε, ότι οι πτήσεις των δικών της αεροσκαφών έγιναν στο πλαίσιο γυμνασίων, γύρω από τη βραχονησίδα Ιεόντο, που διεκδικεί η Σεούλ. Τόσο τα ιαπωνικά όσο και τα κορεάτικα αεροσκάφη πέταξαν χωρίς καμία ενόχληση, όπως και τα αμερικανικά, μία μέρα πριν.

Αρνητική στην απόφαση της Κίνας εμφανίζεται και η ΕΕ, μέσω της Υπατης Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, που σε δήλωσή της αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή και καλεί όλες τις πλευρές να κάνουν βήματα για την εκτόνωση της κατάστασης.

Η Κίνα στις επίσημες τοποθετήσεις επαναλαμβάνει ότι το μέτρο δε στρέφεται εναντίον κάποιας χώρας συγκεκριμένα και μόνο στόχο έχει την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ