ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάρτη 2013
Σελ. /40
Σκέψεις για τη λαϊκή συμμαχία

Οι θέσεις για το 19ο Συνέδριο περιγράφουν διεξοδικά όχι μόνο το στρατηγικό στόχο του Κόμματος, που είναι η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και η οικοδόμηση του Σοσιαλισμού-Κομμουνισμού, αλλά και τον τρόπο, δηλαδή την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε εκεί.

Από αυτή την άποψη, οι θέσεις για τη Λαϊκή Συμμαχία και για το ρόλο του Κόμματος στην προετοιμασία των δυνάμεων για αυτή την ανατροπή με βρίσκουν σύμφωνο. Δείχνουν ότι το Κόμμα έχει και στην πράξη ως στρατηγικό στόχο το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.

Προωθεί τη συμμαχία της εργατικής τάξης και των άλλων στρωμάτων όχι μόνο ως ποσοτικό, αλλά και ως ποιοτικό στοιχείο. Η εργατική τάξη παρά τον πρωτοπόρο ρόλο που αντικειμενικά θα παίξει σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί μόνη της να φέρει την επαναστατική αλλαγή. Χρειάζεται να ακολουθήσουν σε αυτή την προοπτική και οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, που έχουν σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή και την οικονομία σήμερα. Εκεί είναι η ουσία της Συμμαχίας, που θα προωθεί την πάλη όλων αυτών ενάντια στην καπιταλιστική ιδιοκτησία. Βεβαίως, αυτά τα στρώματα είναι πολύ πιο δύσκολο να αφυπνιστούν προς αυτή την κατεύθυνση από ό,τι η εργατική τάξη, λόγω της ατομικής ιδιοκτησίας που τους κρατάει δεμένους με τον καπιταλισμό. Καθήκον του ΚΚΕ, πέρα από το κύριο βάρος της δράσης του στους εργάτες, είναι να συμβάλλει ώστε στη συμμαχία να μπαίνουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα αυτών των στρωμάτων. Μάλιστα, ξέρουμε και το διατυπώνουμε καθαρά ότι η συμμετοχή στον αγώνα μέσα από τη συμμαχία είναι προϋπόθεση για να αλλάξουν συνείδηση. Γι' αυτό η συμμαχία είναι το μέσο όπου μέσα από αγώνες ενάντια στα μονοπώλια, μέσα από κοινά αιτήματα και στόχους πάλης, μέσα από σκληρή διαπάλη με τον οπορτουνισμό, θα αλλάζουν συνειδήσεις και θα προωθείται ο στρατηγικός μας στόχος. Γι' αυτό η συμμετοχή στη Συμμαχία δεν είναι δυνατόν να προϋποθέτει τη συμφωνία από τα πριν με το Σοσιαλισμό. Αυτή η συμφωνία κατακτιέται, δεν έρχεται έτοιμη.

Είναι λογικό όμως η συμμετοχή στη Συμμαχία να προϋποθέτει τον απεγκλωβισμό από τη λογική που λέει ότι η ανάπτυξη των μονοπωλίων και η εξαθλίωση του λαού είναι μονόδρομος και από τη λογική του συμβιβασμού με την εξαθλίωση που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα.

Η Συμμαχία βάζει στην πρώτη γραμμή της πάλης διεκδικήσεις και για το σήμερα. Γι' αυτό παλεύει για τις Συμβάσεις, για το μεροκάματο, για το εισόδημα του αγρότη και του μικροεπαγγελματία, για τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τη δουλειά, για δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και ό,τι άλλο έχει ανάγκη ο λαός μας, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο. Σε αυτή τη βάση εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες συντονίζουν τη δράση τους με κοινούς στόχους πάλης που πλήττουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, δημιουργούν ρήγματα στην κυριαρχία τους και στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Με αργή και βασανιστική δουλειά, σε πολύ δύσκολες συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, αντεπανάστασης και αντικομμουνισμού, τα μέλη του Κόμματος παλεύουν αυτή η συμμαχία να πάρει σάρκα και οστά. Πρόοδος υπάρχει, αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις και αδυναμίες.

Το Κόμμα παλεύει ώστε η Συμμαχία να παίρνει όλο και περισσότερο αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, να διευρύνεται, να δυναμώνει.

Παλεύει να φτιάξει γερές κομματικές οργανώσεις στους χώρους δουλειάς, κύρια στη βιομηχανία, για να είναι ικανό να καθοδηγήσει την εργατική τάξη στον αγώνα για το Σοσιαλισμό.

Αυτή του την επιδίωξη ποτέ δεν την έκρυψε, αλλά και ποτέ και σε κανέναν δεν την έβαλε ως όρο για να αγωνιστεί μαζί του. Κανείς όμως δεν μπορεί να απαγορεύσει στο Κόμμα να διακηρύσσει ανοιχτά τον στρατηγικό του στόχο και να προσπαθεί να τον κάνει υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού μας.

Αν ήταν να τα λέμε στα γραφεία μας και στο κίνημα να τα κρύβουμε τότε δε θα ήμασταν κομμουνιστές. Από την άλλη, αν έμπαιναν εμπόδιο για να αγωνιστούμε μαζί με τον κόσμο τότε θα ήμασταν σεχταριστές. Πραγματικά, όταν κάποιος μιλάει για σεχταρισμό μάλλον δεν πρέπει να αναφέρεται στο ΚΚΕ, το οποίο εκμεταλλεύεται κάθε μέσο (Κοινοβούλιο), συμμετέχει σε όλα τα συνδικάτα, σε κάθε αγώνα και διεκδίκηση.

Πρέπει το Κόμμα με τα μέλη του που συμμετέχουν στο κίνημα να δένουν όλες τις διεκδικήσεις με τον στρατηγικό στόχο; Βεβαίως και πρέπει. Και αυτό δεν είναι σεχταρισμός αλλά πραγματικά κομμουνιστική στάση.

Αναφέρεται σωστά στις θέσεις ότι στα πλαίσια της Συμμαχίας θα γίνεται διαπάλη ανάμεσα στην επαναστατική γραμμή του Κόμματος και στη ρεφορμιστική λογική των οπορτουνιστών και των μικροαστών. Η διαπάλη αυτή είναι αναπόφευκτη και όποιος την αρνείται, γιατί πιστεύει ότι αυτοί που θα συμμετέχουν στη Συμμαχία θα συμφωνούν απόλυτα με το στρατηγικό μας στόχο, είναι βαθιά νυχτωμένος.

Μέσα από αυτά τα στρώματα είναι πολύ πιθανό να προκύψουν πολιτικοί τους εκπρόσωποι, που θα εκφράζουν πιο συγκεκριμένα τα συμφέροντά τους έχοντας αντιιμπεριαλιστικό-αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, χωρίς όμως να έχουν ξεκάθαρο το ζήτημα της εξουσίας, δηλαδή σε ποιον πρέπει να ανήκουν τα μέσα παραγωγής. Με αυτούς θα βρεθούμε μαζί στα σωματεία και σε όλες τις οργανώσεις του κινήματος. Θα συνεργαστούμε στη δράση για να προωθηθεί παραπέρα η Συμμαχία, χωρίς όμως να αφήνουμε στην άκρη τις στρατηγικές μας διαφορές για να κάνουμε μαζί τους εκλογικές συνεργασίες και συμβιβασμούς στο ζήτημα της εξουσίας. Χωρίς να καλλιεργούμε στο λαό αυταπάτες ότι με την εξουσία στα χέρια των μονοπωλίων μπορεί να έχει φιλολαϊκές κυβερνήσεις. Μέσα στη συμμαχία πρέπει σε αυτό το ζήτημα να κάνουμε σκληρή κριτική στους συμμάχους μας.

Ο συμβιβασμός σε αυτό το ζήτημα θα είναι καταστροφικός, αφού καταλύει την αυτοτέλεια του Κόμματος και καταλήγει στην ενσωμάτωσή του στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης.

Γιατί όταν κάνεις πολιτική συμμαχία με κόμματα σημαίνει ότι αναγκαστικά φτιάχνεις μαζί τους ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας. Δηλαδή, πάει περίπατο ο στρατηγικός στόχος και το πρόγραμμα του Κόμματος που αποφασίζεται σε μια σειρά συνέδριά του, από το 15ο έως και σήμερα, το οποίο μιλάει για επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι είναι δυνατόν μέσα στον καπιταλισμό να οικοδομείς σοσιαλισμό με τα μέσα παραγωγής στα χέρια των μονοπωλίων. Να γιατί όσοι υπερασπίζονται μια τέτοια πολιτική συμμαχία είναι εχθροί, και όχι υπερασπιστές όλων των αποφάσεων και επεξεργασιών του Κόμματος από το 15ο έως σήμερα.

Ουσιαστικά μια τέτοια στάση παραπέμπει το σοσιαλισμό στο μακρινό μέλλον, δηλαδή στο ποτέ, και καταλήγει στη διαχείριση του συστήματος. Καταλήγει στη δημιουργία αυταπατών και στο Κόμμα και στο κίνημα, με αποτέλεσμα στο τέλος ο λαός να απογοητευτεί, να υποχωρήσει και να μας γυρίσει την πλάτη.

Κανένα συνέδριο του Κόμματος δεν πήρε απόφαση να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό, αντίθετα όλες οι αποφάσεις χαρακτήρισαν το σοσιαλισμό και αναγκαίο αλλά και επίκαιρο, δηλαδή για το σήμερα.


Νίκος Μαΐλης
ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Αχτίδα Θριασίου - Μεγαρίδας

Λάθος πορεία

1) Αντιγράφω (Ντοκουμέντα 16ου Συνεδρίου, σελ. 71, σ. Παπαρήγα):

«Στο 15ο Συνέδριο ξεκαθαρίσαμε το εξής πράγμα: Οτι η συγκέντρωση δυνάμεων, η πολιτική συμμαχιών του Κόμματος χτίζεται πάνω στην αντίθεση μονοπώλια - ιμπεριαλισμός. (...). Τι είναι ο ιμπεριαλισμός; Το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού. Ομως, δεν μπορούμε να χτίσουμε συμμαχία στην αντίθεση καπιταλισμός - σοσιαλισμός, γιατί σημαίνει συμμαχία για τη σοσιαλιστική επανάσταση και συμμαχία για τη δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτό δεν μπορούμε να το βάλουμε. Και δεν μπορούμε να το βάλουμε, γιατί είναι και λυμένο θεωρητικά, αλλά και η πείρα αυτό δείχνει». Κανένα νέο δεδομένο δεν επιτρέπει αναθεώρηση όσων θεωρητικά και εμπειρικά, κατά το 16ο Συνέδριο, είναι λυμένα. Εντούτοις στις Θέσεις γίνεται ακριβώς αυτό το λάθος: Προτείνεται οικοδόμηση πολιτικής συμμαχιών στην αντίθεση καπιταλισμός - σοσιαλισμός. Αλλά πάνω σε αυτή την αντίθεση, όπως σωστά διαπιστώναμε στο 16ο Συνέδριο, δεν χτίζεται η - στρατηγικής σημασίας για την Επανάσταση - πολιτική συμμαχιών.

2) Με αυτήν την (μη) πολιτική συμμαχιών «πλησιάζουμε» το σοσιαλισμό μόνο ως αντικατοπτρισμό. Η Λαϊκή Συμμαχία, που δεν είναι πολιτική, δεν συμμετέχει σε εκλογικές μάχες, που απορρίπτει όσους διαφοροποιούνται από το ΚΚΕ (Θέση 67), που «έχει μια ορισμένη μορφή διαμόρφωσης με τη δράση σε κοινό πλαίσιο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ», είναι «συμμαχία» μόνο με τον εαυτό μας.

3) Η πολιτική γραμμή των Θέσεων ουσιαστικά εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Εχουμε ήδη δείγματα ότι δεν περπατάει: οργανωτική στασιμότητα, πτώση κυκλοφορίας «Ρ», επίπεδο ταξικού κινήματος, οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα. Ας σταθούμε στις εκλογές. Η σ. Παπαρήγα («Ρ», 22/3/2012) έλεγε: «Αντικειμενικά λοιπόν στην εκλογική μάχη το κριτήριο ψήφου προς το ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να είναι πάνω στη συνολική του στρατηγική». Δεν συνιστά απολυτότητα να λέμε ότι «επιβεβαιώθηκε» (Θέση 48) μια στρατηγική που την αναδείξαμε ως κριτήριο ψήφου, αλλά αντί να συγκεντρώσει δυνάμεις τις μείωσε στο μισό; Βέβαια, όποτε έρχεται η κουβέντα στο εκλογικό αποτέλεσμα επαναλαμβάνουμε τα περί «κοινοβουλευτικών αυταπατών». Οχι. Αυταπάτες δημιουργούνται όταν αρνούμαστε να ερμηνεύσουμε απροκατάληπτα την ζωντανή εμπειρία από κάθε πολιτική μάχη. Τέτοια μάχη είναι και οι εκλογές. Δεν σπέρνει «κοινοβουλευτικές αυταπάτες» ο Λένιν όταν ισχυρίζεται («Γράμματα στον Γκόργκι») ότι «απ' τα αποτελέσματα των εκλογών εξαρτάται κατά πολύ και η ανάπτυξη του κόμματος».

4) Επί κρίσης, θέτοντας ως προαπαιτούμενο κάθε λαϊκής συσπείρωσης τη συμφωνία με τη θέση μας για λαϊκή εξουσία, αφήσαμε αναξιοποίητους σειρά πολιτικούς «κρίκους». Π.χ. Το «δεν πληρώνω». Εμείς είπαμε: Δεν πληρώνω, αλλά πρώτα λαϊκή εξουσία. Χρέος. Εμείς είπαμε: Οχι στο χρέος, αλλά στη λαϊκή εξουσία. Ευρώ - ΕΕ. Εμείς είπαμε: Δεν αρκεί το όχι στην ΕΕ, χωρίς το «ναι» στη λαϊκή εξουσία. Μνημόνιο. Εμείς είπαμε: Δεν φταίει το μνημόνιο, αλλά ο καπιταλισμός, η κρίση και ότι δεν έχουμε λαϊκή εξουσία. Σωστά. Ομως υπηρετείται ο στόχος της λαϊκής εξουσίας, όταν, στη μαζική πάλη για την ανακούφιση του λαού από τα βάσανά του, τίθεται σαν (διαχωριστική) προϋπόθεση; Πανομοιότυπα απουσιάσαμε από το καθήκον να παρέμβουμε στο αυθόρμητο που εκδηλώθηκε. Δεν δηλώσαμε «παρών» για τον προσανατολισμό και τη συνειδητοποίησή του. Αφήσαμε άλλους να το κατευθύνουν, να το αξιοποιούν. Από τις πλατείες που τις καταγγείλαμε από την Ισπανία κιόλας, πριν ακόμα εμφανιστούν στην Ελλάδα, μέχρι τις πατάτες. Από τις διαδηλώσεις για το μνημόνιο μέχρι τα διόδια - όταν έρχονταν άλλοι εμείς φεύγαμε.

5) Η εξάρτηση για την αστική τάξη μιας εξαρτημένης χώρας είναι το πλαίσιο προσαρμογής της στο διεθνή καπιταλισμό. Πολιτικά, η εξάρτηση για την αστική τάξη σημαίνει τη διεθνή της εγγύηση - στήριξη για την παραμονή της στην εξουσία. Η ταξική ανάδειξη του εξαρτημένου χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού δεν σημαίνει συσκότιση των ευθυνών της αστικής τάξης για τα δεινά του λαού ή απαλλαγή από αυτές, ή πολύ περισσότερο «παράθυρο» συνεργασίας με τμήματά της. Είναι πολιτική της καταδίκη. Η εξάρτηση συνιστά καταισχύνη του συνόλου της αστικής τάξης και χειροπιαστή απόδειξη ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και για το λόγο αυτό, για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, υποδουλώνει το λαό, σε συμμαχία με το ξένο κεφάλαιο. Αυτή η ανάλυση του Λένιν στον «Ιμπεριαλισμό», στο «Η Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα» του Μπάτση, στο «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα» του Μπελογιάννη, ισχύει ακέραια και σε συνδυασμό με τα σημερινά οικονομικά και πολιτικά δεδομένα, η πραγματικότητα βοά: Η εξάρτηση της Ελλάδας βαθαίνει. Πραγματικότητα που για να έχουμε αποτελεσματική πολιτική γενικά (και ειδικά όσον αφορά τη διασύνδεση του ταξικού με το πατριωτικό) δεν γίνεται να αγνοούμε, να θολώνουμε με σχήματα περί «αλληλεξάρτησης», να μισοδεχόμαστε (ή μισοαρνιόμαστε) με φράσεις όπως «ισχυρές εξαρτήσεις», εισάγοντας έτσι στην επιστήμη του μαρξισμού το «ολίγον έγκυος».

6) «Ριζοσπάστης»: Δημοσιεύματα όπως το διήγημα για το δολοφόνο του 15χρονου, τα «πέρασε για λίγο από τον ΔΣΕ» για τον Μίσσιο, ανιστόρητες αναφορές ότι «το ΚΚΕ καμία σχέση δεν έχει με την αριστερά», κείμενα όπου αντί επιχειρημάτων βρίθουν ασυνταξιών και αφορισμών, πρωτοσέλιδα όπου απουσιάζει ή υποβαθμίζεται το σημαντικό της επικαιρότητας (π.χ. θάνατος Τσάβες), δεν συνηγορούν στην εκτίμηση περί «βελτίωσής του».

ΠΡΟΤΑΣΗ: Επαναφορά - επικαιροποίηση του Προγράμματος του 15ου Συνεδρίου, συγκρότηση Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου, με κατεύθυνση την ανατροπή του καπιταλισμού. Ενα Πρόγραμμα πιο αναγκαίο κι από την πρώτη φορά που το εμπνευστήκαμε επειδή ακριβώς τα προβλήματα που επιφέρουν ο ιμπεριαλισμός, τα μονοπώλια, οι αντιδημοκρατικές εκτροπές, η αναβίωση του φασισμού, η καπιταλιστική κρίση, έχουν οξυνθεί στο έπακρο. Το ΑΑΔΜ μπορεί να οικοδομήσει αντικαπιταλιστική συμμαχία, διότι:

Πρώτον, συνδέει τώρα, σήμερα, την πάλη για το καθημερινό πρόβλημα με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.

Δεύτερον, είναι πειστικό και το κατορθώνει γιατί λαμβάνει υπόψη, ειδικά στις παρούσες συνθήκες εξαθλίωσης του λαού, ότι πρώτα «Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να ζουν για να μπορούν να κάνουν ιστορία» (Μαρξ - Ενγκελς, «Γερμανική ιδεολογία»).

Τρίτον, δεν παραιτείται από κανένα όπλο και από κανένα ενδεχόμενο - έστω και το πιο αμυδρό - στον επαναστατικό αγώνα, μη εξαιρουμένου του ενδεχομένου κυβέρνησης του ΑΑΔΜ, η οποία θα συνιστούσε διαστρέβλωση αν συσχετιζόταν με «στάδια», με «ενδιάμεσες εξουσίες» ή με την «αριστερή» κυβέρνηση αστικής διαχείρισης που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέταρτον, μιας και εμείς δεν είμαστε Μπλανκιστές ώστε να αδιαφορούμε για τη λαϊκή πλειοψηφία, συνιστά επιτομή του αντικαπιταλιστικού αγώνα γιατί οικοδομεί λαϊκή πλειοψηφία, που δικό της έργο με επικεφαλής την εργατική τάξη είναι η Επανάσταση, καθώς προωθεί τις αναγκαίες συμμαχίες που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από τον ίδιο τον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου ανατροπής του καπιταλισμού.


Νίκος Μπογιόπουλος
μέλος ΚΟΒ «Ριζοσπάστη»

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Στην πρώτη γραμμή της συζήτησης σε όλη τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου για το 19ο Συνέδριο, μπήκε το ζήτημα της Λαϊκής Συμμαχίας.

Μερικά που τέθηκαν:

«Είναι η Λαϊκή Συμμαχία η προϋπόθεση και το ζητούμενο για την επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου, δηλαδή για τη συγκέντρωση δυνάμεων για την επανάσταση ή όχι;».

«Γιατί καταργήσαμε το ΑΑΔ Μέτωπο και το αντικαταστήσαμε με τη Λαϊκή Συμμαχία;».

«Η Λαϊκή Συμμαχία μάς οδηγεί στην απομόνωση, την περιχαράκωση και την εγκατάλειψη του στόχου μας».

Με τη δημοσίευση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο, οι πολέμιοι της στρατηγικής του ΚΚΕ τοποθετήθηκαν. ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανώνυμοι, επώνυμοι και ... μισο-επώνυμοι μπλόγκερς, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκαν:

1. «Το ΚΚΕ αποσπάται από τα άμεσα, πολύ μεγάλα, ζωτικά και επίκαιρα προβλήματα και αιτήματα της περιόδου και του ελληνικού λαού και απογειώνεται στη "σοσιαλιστική επανάσταση" ως άμεση επιδίωξη, αρνούμενο κάθε μεταβατικό αίτημα και στόχο».

2. «Η ηγεσία του Κόμματος ταύτισε με τον πιο χοντροκομμένο και απαράδεκτο τρόπο την Τακτική με τη Στρατηγική του Κόμματος. Επέτρεψε στο ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει την έλλειψη μιας ουσιαστικής, άμεσης και αποτελεσματικής πρότασης εκ μέρους του Κόμματος(...)»

Αυτό το ζήτημα καλό είναι να θυμόμαστε ότι πρώτος «άνοιξε» ο Τσίπρας πριν τις εκλογές του Μάη του 2012...

Μερικοί επιτίθενται στο ΚΚΕ με επιλεγμένα αποσπάσματα και τσιτάτα, φράσεις των Μαρξ και Λένιν και μάλιστα με αφαίρεση των συγκεκριμένων συνθηκών, για να δικαιολογήσουν την πολιτική των σταδίων, το μίνιμουμ πρόγραμμα, την υποστήριξη της μεταρρύθμισης έναντι της επανάστασης. Φτάνουν σε μια αξιοθρήνητη λαθροχειρία να λένε πως η ηγεσία του ΚΚΕ τσαλαπατά το πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου. Λένε κάτι που ποτέ δεν υπήρξε. Οτι δηλαδή έπρεπε να υπάρξει συμμετοχή σε κυβέρνηση, στήριξη σε κυβέρνηση στο πλαίσιο του καπιταλισμού, σε εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, που θα προγραμματίσει, οργανώσει, δημιουργήσει έστω κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει ...επανάσταση.

Εγινε πουθενά κάτι τέτοιο; 'Η μήπως εδώ υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες, που για πρώτη φορά στην ιστορία θα κάναμε επανάσταση με απόφαση του Κοινοβουλίου; Ανιστόρητα πράγματα. Αυτά αποτελούν πολιτική πλατφόρμα κάποιων φορέων οπορτουνιστικών απόψεων. Αυτό ακριβώς κάνει τη διαφορά του ΚΚΕ από κόμματα και απόψεις που η λογική τους οδηγεί σε μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού που μάλιστα καταντά να είναι απλή συνδικαλιστική πάλη. Συνέχιση του καπιταλισμού και ...ξερό ψωμί.

Οι οπορτουνιστές αποκρύπτουν τη μεγάλη λενινιστική κληρονομιά ότι είναι αδιανόητη η νίκη της εργατικής τάξης, του εκμεταλλευόμενου λαού, ακόμα και η άνοδος της ταξικής πάλης, δίχως ανελέητη πάλη με τον οπορτουνισμό. Αποκρύπτουν ότι άλλο ήταν το περιεχόμενο της πάλης σε συνθήκες εξέλιξης της αστικής επανάστασης και άλλο σήμερα σε συνθήκες ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού.

Στις θέσεις στο σημείο 63 αναφέρεται:

«Η Λαϊκή Συμμαχία συγκεντρώνει τις δυνάμεις της σε κάθε πόλη, με κέντρο τους μονοπωλιακούς ομίλους, τα εργοστάσια, τα εμπορικά κέντρα, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ. (...)

Στις δοσμένες συνθήκες οργανώνεται και συντονίζεται για την αντίσταση, την αλληλεγγύη, την επιβίωση, υπερασπίζεται το εργατικό και λαϊκό εισόδημα: Μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, συντάξεις, εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς, την προστασία αγροτών - αυτοαπασχολούμενων - ανέργων - λαϊκή στέγη από την αισχροκέρδεια τραπεζών και τη φορολογία. Υπερασπίζεται το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια Εκπαίδευση, Υγεία - Πρόνοια, σε φθηνά και ποιοτικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές (...)

(...) Διεκδικεί την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Υιοθετεί την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό - κοινωνικό έλεγχο. Συμφωνεί με την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, από κάθε μορφής σχέση με ιμπεριαλιστικές ενώσεις(...)».

Πού είναι λοιπόν αυτό που λένε; Πού το βρήκαν ότι το ΚΚΕ δε διατυπώνει άμεσα αιτήματα; Εκείνο που τονίζει το ΚΚΕ είναι ότι τα άμεσα αιτήματα δεν μπορεί να είναι στον αέρα. Πρέπει να έχουν μια σαφή κατεύθυνση και για το ΚΚΕ αυτή η κατεύθυνση πρέπει να είναι αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική. Το να πηγαίνεις στη φτωχή αγροτιά και να παλεύεις για τα άμεσα αιτήματα, να μπορούν δηλαδή ΣΗΜΕΡΑ σε συνθήκες κρίσης να ζήσουν οι οικογένειές τους, είναι αυτονόητο και αναγκαίο. Είναι όμως αρκετό για ένα επαναστατικό Κόμμα; Είναι «χοντροκομμένη ταύτιση τακτικής στρατηγικής», να μιλάς και να εξηγείς σε συνθήκες κρίσης στους αγρότες ότι πρέπει να παλέψουν για να δώσουν μια και καλή λύση στο αδιέξοδό τους; Να σκεφτούν τον κρατικό συνεταιρισμό, την κρατική λιπασματοβιομηχανία, την προμήθεια από το κράτος πρώτων υλών, φυτοφαρμάκων για τις καλλιέργειές τους, τη διατροφική επάρκεια όλου του λαού, τα ποιοτικά τρόφιμα που μπορούν να παράγουν οι ίδιοι για το λαό;

Κάποιοι που εξακολουθούν να λένε ότι το ΚΚΕ με την πολιτική του πρόταση δεν περιγράφει άμεσα αιτήματα πάλης, στην ουσία κλείνουν το μάτι σε πολιτική συμμαχία με κόμματα και με στόχο τη διακυβέρνηση σε συνθήκες που οι καπιταλιστές έχουν την οικονομική εξουσία στα χέρια τους. Ας πουν όσοι δεν το λένε καθαρά: Με ποιους θέλουν το ΚΚΕ να κάνει συνεργασία; Υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοί φορείς, κόμματα, με τα οποία το ΚΚΕ μπορεί να κάνει συνεργασία και να χτυπήσει εξουσία; Αστική εννοείται... Μόλις ολοκληρώσουν την κριτική τους περί «άρνησης του προγράμματος του Κόμματος από την ηγεσία του», ας πουν: Ποια είναι αυτά τα κόμματα;

Η διαστρέβλωση που γίνεται και στο ίδιο το 15ο Συνέδριο και στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ από τις συγκεκριμένες απόψεις, προκειμένου να στηριχτεί η άποψη ότι το ΚΚΕ έπρεπε προεκλογικά να διεκδικήσει και να αντιπαραθέσει μια κυβέρνηση ΑΑΔ Μετώπου, είναι υπονόμευση του Προγράμματος του Κόμματος και της στρατηγικής του.

Υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις που να συμφωνούν στη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων; Δεν υπάρχουν.

Οι θέσεις του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ είναι συνέχεια της ουσίας του Προγράμματος του 15ου, τόσο από την άποψη του στρατηγικού στόχου της σοσιαλιστικής επανάστασης όσο και από την άποψη της συμμαχίας της εργατικής τάξης με άλλα τμήματα του λαού.

Σύντροφοι, δεν είμαστε ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε κάποια συνιστώσα διαχείρισης του καπιταλισμού, πολύ περισσότερο δεν είμαστε γυρολόγοι πολιτικών συνεργασιών, με την επίκληση μάλιστα του Λένιν...

Είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που αιτία και όρος της ύπαρξής μας είναι η σοσιαλιστική επανάσταση. Και οι Θέσεις για το 19ο Συνέδριο, το Σχέδιο Προγράμματος, το Σχέδιο Καταστατικού, είναι ενταγμένα ακριβώς σε αυτό.


Κώστας Πασακυριάκος
ΚΟΒ Ριζοσπάστη

Χτίζουμε Κόμμα για νικηφόρα επανάσταση

Χαιρετίζω την ΚΕ για τις Θέσεις της μπροστά στο 19ο Συνέδριο του Κόμματός μας. Με γεμίζουν αισιοδοξία, βάζουν το Κόμμα μπροστά στις ευθύνες του. Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Με συγκίνηση παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια την πρόοδο του Κόμματος στη συλλογική του σκέψη, ειδικά στη μελέτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της Ιστορίας του Κόμματος την περίοδο 1949 - 1968. Ορισμένα συμπεράσματα από αυτές τις επεξεργασίες επιβεβαιώνουν τη διδασκαλία των κλασικών μας, αποτελούν τα ακλόνητα βάθρα του Σχεδίου Προγράμματος του Κόμματος:

  • Ζούμε σε εποχή μετάβασης από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.
  • Ανάμεσα στον καπιταλισμό και στο σοσιαλισμό δε μεσολαβεί «ενδιάμεσος» κοινωνικοοικονομικός σχηματισμός.
  • Η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη μπορεί να γίνει μόνο επαναστατικά.
  • Η αρνητική πείρα από την πολιτική συμμαχιών και τη συνεργασία κομμάτων (ειδικά ΕΔΑ και Συνασπισμός).
  • Το ζήτημα των σταδίων
  • Το ζήτημα της συμμετοχής σε αστικές κυβερνήσεις

Με βάση τα παραπάνω, το σχέδιο του νέου Προγράμματος είναι σωστό, βάζει στόχο την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και χαράζει τις κατευθυντήριες γραμμές της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ενσωματώνοντας και την πείρα του κομμουνιστικού κινήματος και του ΚΚΕ. Το σχέδιο Καταστατικού είναι αρμονικά δεμένο με το Πρόγραμμα, αυστηροποιείται στο ύψος των απαιτήσεων των καιρών.

Η επανάσταση είναι ανέφικτη χωρίς επαναστατική κατάσταση. Αντικειμενικές συνθήκες της επαναστατικής κατάστασης είναι: «Οι πάνω να μην μπορούν και οι κάτω να μη θέλουν» να κυβερνηθούν όπως παλιά, η επιδείνωση, μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη, της ανέχειας και της εξαθλίωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και το ανέβασμα της δραστηριότητας των μαζών για τους παραπάνω λόγους. Χωρίς αυτές τις αντικειμενικές αλλαγές η επανάσταση δεν μπορεί να ξεσπάσει.

Σωστά οι Θέσεις συνδέουν την επαναστατική κατάσταση με το ενδεχόμενο πολέμου (είτε επιθετικού είτε «αμυντικού»), που είναι η συνέχεια της ιμπεριαλιστικής ειρήνης. Από εκεί πηγάζουν τα αντίστοιχα καθήκοντα του Κόμματος σε πολεμικές συνθήκες, π?ως θα συνδεθεί η πάλη για να νικηθεί η αστική τάξη, εγχώρια και ξένη ως εισβολέας με την πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας. Εχουμε πικρή ιστορική πείρα από τον Οχτώβρη του 1944, τον «επαναστατικό μήνα», όπου οι αντιφάσεις στη στρατηγική του Κόμματος δεν επέτρεψαν τη διαμόρφωση πορείας για την κατάκτηση της εξουσίας. Και τελικά καταλήξαμε να μπούμε στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και δεν ανοίξαμε κανένα δρόμο στο σοσιαλισμό...Αντίθετα, δώσαμε αβάντα που εκμεταλλεύτηκαν για να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα.

Το ενδεχόμενο ξέσπασμα ιμπεριαλιστικού πολέμου και εμπλοκής της Ελλάδας υπογραμμίζεται από γεγονότα όπως: Η καπιταλιστική κρίση, η σχέση ανταγωνισμού και συνεργασίας των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, η πολιτική - στρατιωτική προσέγγιση με το Ισραήλ, οι αγωγοί και η διαπάλη που έχει ξεσπάσει, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και το μοίρασμα των «οικοπέδων» και των ΑΟΖ, οι γενικότεροι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Από την άλλη, είναι απαραίτητο οι αντικειμενικές συνθήκες να συνυπάρχουν με υποκειμενικές: Την ικανότητα της επαναστατικής τάξης να αναπτύξει μαζική, ισχυρή επαναστατική δράση, ώστε να τσακίσει την παλιά κυβέρνηση, που δεν «πέφτει», αν δεν την «ρίξουν». Χρειάζεται ισχυρό και προετοιμασμένο κόμμα, που θα παρακολουθεί και θα μελετά θεωρητικά τις εξελίξεις στο σύστημα του ιμπεριαλισμού, θα ανοίγει τη διαπάλη με την αστική τάξη. Βασικός παράγοντας είναι το ανελέητο τσάκισμα όλων των μορφών του οπορτουνισμού. Απαιτείται ιδεολογική - πολιτική ενότητα και μονολιθικότητα, σιδερένια πειθαρχία μέσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς και συγκεκριμένα ιδεολογικά - πολιτικά - οργανωτικά μέτρα προετοιμασίας για την επαναστατική κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω, οι Θέσεις, το Πρόγραμμα και το Καταστατικό είναι το υλικό που θα χτίσουμε και θα δυναμώσουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που θα είναι μπροστάρης της εργατικής τάξης και του λαού, θα καθοδηγήσει σκληρές ταξικές αναμετρήσεις, μέχρι την αποφασιστική έφοδο για την εξουσία. Θα καθοδηγήσει νικηφόρα επανάσταση και σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Ενα στοιχείο που πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα: το χτύπημα και η εκμηδένιση του οπορτουνισμού. Ο οπορτουνισμός είναι το καθρέφτισμα της αστικής ιδεολογίας μέσα στο Κόμμα, οι φορείς του είναι φορείς της αστικής ιδεολογίας. Η πορεία τους είναι προδιαγεγραμμένη, με βάση και την Ιστορία του Κόμματος αλλά και γενικότερα του κομμουνιστικού κινήματος.

Ξεκινώντας από φαινομενικά αθώες «μικρο» - διαφωνίες και λέγοντας «εγώ συμφωνώ με τη στρατηγική αλλά...» (λες και είναι δυνατόν μέλος του ΚΚΕ να διαφωνεί με το σοσιαλισμό), σκορπάνε την ηττοπάθεια και την απογοήτευση, φτάνουν ως τη διαλυτική δράση, μέχρι να φύγουν από το Κόμμα. Αν πάρει κάποιος αυτό το δρόμο συνήθως ο κατήφορος δεν σταματάει, περνάει στις γραμμές του ταξικού αντιπάλου και κάνει χυδαίο αντικομμουνισμό. Πράγματι θλιβερή κατάντια, τους αξίζει η καταφρόνια κάθε κομμουνιστή, κάθε συνειδητού εργάτη. Με οργή παρακολουθώ στον προσυνεδριακό διάλογο και γενικότερα, ορισμένα πρώην στελέχη ΠΓ και ΚΕ να έχουν ακολουθήσει αυτό το επικίνδυνο και ολισθηρό μονοπάτι. Δεν επιτρέπεται σε στέλεχος να βάζει συνεχώς, σε κάθε προσυνεδριακό διάλογο, θέματα και αντιρρήσεις για τη στρατηγική του Κόμματος. Είναι απαράδεκτο, γιατί μεταξύ άλλων, βάζει από την πίσω πόρτα τη συνεργασία με αστικές δυνάμεις και τον οπορτουνισμό, κυβερνήσεις όπως του Γ. Παπανδρέου το 1944....

Μια τελευταία παρατήρηση: Ο «Ριζοσπάστης», όργανο της ΚΕ του Κόμματος, ο καθημερινός μας σύντροφος, μας καθοδηγεί με βάση την πολιτική του ΚΚΕ και τη θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού. Ο συντάκτης της προτελευταίας σελίδας αρκετές φορές ξεστρατίζει από αυτόν το δρόμο.

Θα προχωρήσουμε με επαναστατική αισιοδοξία, για να έρθει το φωτεινό, κόκκινο μέλλον της ανθρωπότητας, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός!


Νίκος Θεοφυλάτος
ΚΟΒ Νότιας Πάτρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ