Κυριακή 31 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Στην πρώτη γραμμή της συζήτησης σε όλη τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου για το 19ο Συνέδριο, μπήκε το ζήτημα της Λαϊκής Συμμαχίας.

Μερικά που τέθηκαν:

«Είναι η Λαϊκή Συμμαχία η προϋπόθεση και το ζητούμενο για την επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου, δηλαδή για τη συγκέντρωση δυνάμεων για την επανάσταση ή όχι;».

«Γιατί καταργήσαμε το ΑΑΔ Μέτωπο και το αντικαταστήσαμε με τη Λαϊκή Συμμαχία;».

«Η Λαϊκή Συμμαχία μάς οδηγεί στην απομόνωση, την περιχαράκωση και την εγκατάλειψη του στόχου μας».

Με τη δημοσίευση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο, οι πολέμιοι της στρατηγικής του ΚΚΕ τοποθετήθηκαν. ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανώνυμοι, επώνυμοι και ... μισο-επώνυμοι μπλόγκερς, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκαν:

1. «Το ΚΚΕ αποσπάται από τα άμεσα, πολύ μεγάλα, ζωτικά και επίκαιρα προβλήματα και αιτήματα της περιόδου και του ελληνικού λαού και απογειώνεται στη "σοσιαλιστική επανάσταση" ως άμεση επιδίωξη, αρνούμενο κάθε μεταβατικό αίτημα και στόχο».

2. «Η ηγεσία του Κόμματος ταύτισε με τον πιο χοντροκομμένο και απαράδεκτο τρόπο την Τακτική με τη Στρατηγική του Κόμματος. Επέτρεψε στο ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει την έλλειψη μιας ουσιαστικής, άμεσης και αποτελεσματικής πρότασης εκ μέρους του Κόμματος(...)»

Αυτό το ζήτημα καλό είναι να θυμόμαστε ότι πρώτος «άνοιξε» ο Τσίπρας πριν τις εκλογές του Μάη του 2012...

Μερικοί επιτίθενται στο ΚΚΕ με επιλεγμένα αποσπάσματα και τσιτάτα, φράσεις των Μαρξ και Λένιν και μάλιστα με αφαίρεση των συγκεκριμένων συνθηκών, για να δικαιολογήσουν την πολιτική των σταδίων, το μίνιμουμ πρόγραμμα, την υποστήριξη της μεταρρύθμισης έναντι της επανάστασης. Φτάνουν σε μια αξιοθρήνητη λαθροχειρία να λένε πως η ηγεσία του ΚΚΕ τσαλαπατά το πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου. Λένε κάτι που ποτέ δεν υπήρξε. Οτι δηλαδή έπρεπε να υπάρξει συμμετοχή σε κυβέρνηση, στήριξη σε κυβέρνηση στο πλαίσιο του καπιταλισμού, σε εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, που θα προγραμματίσει, οργανώσει, δημιουργήσει έστω κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει ...επανάσταση.

Εγινε πουθενά κάτι τέτοιο; 'Η μήπως εδώ υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες, που για πρώτη φορά στην ιστορία θα κάναμε επανάσταση με απόφαση του Κοινοβουλίου; Ανιστόρητα πράγματα. Αυτά αποτελούν πολιτική πλατφόρμα κάποιων φορέων οπορτουνιστικών απόψεων. Αυτό ακριβώς κάνει τη διαφορά του ΚΚΕ από κόμματα και απόψεις που η λογική τους οδηγεί σε μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού που μάλιστα καταντά να είναι απλή συνδικαλιστική πάλη. Συνέχιση του καπιταλισμού και ...ξερό ψωμί.

Οι οπορτουνιστές αποκρύπτουν τη μεγάλη λενινιστική κληρονομιά ότι είναι αδιανόητη η νίκη της εργατικής τάξης, του εκμεταλλευόμενου λαού, ακόμα και η άνοδος της ταξικής πάλης, δίχως ανελέητη πάλη με τον οπορτουνισμό. Αποκρύπτουν ότι άλλο ήταν το περιεχόμενο της πάλης σε συνθήκες εξέλιξης της αστικής επανάστασης και άλλο σήμερα σε συνθήκες ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού.

Στις θέσεις στο σημείο 63 αναφέρεται:

«Η Λαϊκή Συμμαχία συγκεντρώνει τις δυνάμεις της σε κάθε πόλη, με κέντρο τους μονοπωλιακούς ομίλους, τα εργοστάσια, τα εμπορικά κέντρα, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ. (...)

Στις δοσμένες συνθήκες οργανώνεται και συντονίζεται για την αντίσταση, την αλληλεγγύη, την επιβίωση, υπερασπίζεται το εργατικό και λαϊκό εισόδημα: Μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, συντάξεις, εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς, την προστασία αγροτών - αυτοαπασχολούμενων - ανέργων - λαϊκή στέγη από την αισχροκέρδεια τραπεζών και τη φορολογία. Υπερασπίζεται το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια Εκπαίδευση, Υγεία - Πρόνοια, σε φθηνά και ποιοτικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές (...)

(...) Διεκδικεί την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Υιοθετεί την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό - κοινωνικό έλεγχο. Συμφωνεί με την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, από κάθε μορφής σχέση με ιμπεριαλιστικές ενώσεις(...)».

Πού είναι λοιπόν αυτό που λένε; Πού το βρήκαν ότι το ΚΚΕ δε διατυπώνει άμεσα αιτήματα; Εκείνο που τονίζει το ΚΚΕ είναι ότι τα άμεσα αιτήματα δεν μπορεί να είναι στον αέρα. Πρέπει να έχουν μια σαφή κατεύθυνση και για το ΚΚΕ αυτή η κατεύθυνση πρέπει να είναι αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική. Το να πηγαίνεις στη φτωχή αγροτιά και να παλεύεις για τα άμεσα αιτήματα, να μπορούν δηλαδή ΣΗΜΕΡΑ σε συνθήκες κρίσης να ζήσουν οι οικογένειές τους, είναι αυτονόητο και αναγκαίο. Είναι όμως αρκετό για ένα επαναστατικό Κόμμα; Είναι «χοντροκομμένη ταύτιση τακτικής στρατηγικής», να μιλάς και να εξηγείς σε συνθήκες κρίσης στους αγρότες ότι πρέπει να παλέψουν για να δώσουν μια και καλή λύση στο αδιέξοδό τους; Να σκεφτούν τον κρατικό συνεταιρισμό, την κρατική λιπασματοβιομηχανία, την προμήθεια από το κράτος πρώτων υλών, φυτοφαρμάκων για τις καλλιέργειές τους, τη διατροφική επάρκεια όλου του λαού, τα ποιοτικά τρόφιμα που μπορούν να παράγουν οι ίδιοι για το λαό;

Κάποιοι που εξακολουθούν να λένε ότι το ΚΚΕ με την πολιτική του πρόταση δεν περιγράφει άμεσα αιτήματα πάλης, στην ουσία κλείνουν το μάτι σε πολιτική συμμαχία με κόμματα και με στόχο τη διακυβέρνηση σε συνθήκες που οι καπιταλιστές έχουν την οικονομική εξουσία στα χέρια τους. Ας πουν όσοι δεν το λένε καθαρά: Με ποιους θέλουν το ΚΚΕ να κάνει συνεργασία; Υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοί φορείς, κόμματα, με τα οποία το ΚΚΕ μπορεί να κάνει συνεργασία και να χτυπήσει εξουσία; Αστική εννοείται... Μόλις ολοκληρώσουν την κριτική τους περί «άρνησης του προγράμματος του Κόμματος από την ηγεσία του», ας πουν: Ποια είναι αυτά τα κόμματα;

Η διαστρέβλωση που γίνεται και στο ίδιο το 15ο Συνέδριο και στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ από τις συγκεκριμένες απόψεις, προκειμένου να στηριχτεί η άποψη ότι το ΚΚΕ έπρεπε προεκλογικά να διεκδικήσει και να αντιπαραθέσει μια κυβέρνηση ΑΑΔ Μετώπου, είναι υπονόμευση του Προγράμματος του Κόμματος και της στρατηγικής του.

Υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις που να συμφωνούν στη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων; Δεν υπάρχουν.

Οι θέσεις του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ είναι συνέχεια της ουσίας του Προγράμματος του 15ου, τόσο από την άποψη του στρατηγικού στόχου της σοσιαλιστικής επανάστασης όσο και από την άποψη της συμμαχίας της εργατικής τάξης με άλλα τμήματα του λαού.

Σύντροφοι, δεν είμαστε ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε κάποια συνιστώσα διαχείρισης του καπιταλισμού, πολύ περισσότερο δεν είμαστε γυρολόγοι πολιτικών συνεργασιών, με την επίκληση μάλιστα του Λένιν...

Είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που αιτία και όρος της ύπαρξής μας είναι η σοσιαλιστική επανάσταση. Και οι Θέσεις για το 19ο Συνέδριο, το Σχέδιο Προγράμματος, το Σχέδιο Καταστατικού, είναι ενταγμένα ακριβώς σε αυτό.


Κώστας Πασακυριάκος
ΚΟΒ Ριζοσπάστη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ