Κυριακή 31 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σκέψεις για τη λαϊκή συμμαχία

Οι θέσεις για το 19ο Συνέδριο περιγράφουν διεξοδικά όχι μόνο το στρατηγικό στόχο του Κόμματος, που είναι η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και η οικοδόμηση του Σοσιαλισμού-Κομμουνισμού, αλλά και τον τρόπο, δηλαδή την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε εκεί.

Από αυτή την άποψη, οι θέσεις για τη Λαϊκή Συμμαχία και για το ρόλο του Κόμματος στην προετοιμασία των δυνάμεων για αυτή την ανατροπή με βρίσκουν σύμφωνο. Δείχνουν ότι το Κόμμα έχει και στην πράξη ως στρατηγικό στόχο το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.

Προωθεί τη συμμαχία της εργατικής τάξης και των άλλων στρωμάτων όχι μόνο ως ποσοτικό, αλλά και ως ποιοτικό στοιχείο. Η εργατική τάξη παρά τον πρωτοπόρο ρόλο που αντικειμενικά θα παίξει σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί μόνη της να φέρει την επαναστατική αλλαγή. Χρειάζεται να ακολουθήσουν σε αυτή την προοπτική και οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, που έχουν σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή και την οικονομία σήμερα. Εκεί είναι η ουσία της Συμμαχίας, που θα προωθεί την πάλη όλων αυτών ενάντια στην καπιταλιστική ιδιοκτησία. Βεβαίως, αυτά τα στρώματα είναι πολύ πιο δύσκολο να αφυπνιστούν προς αυτή την κατεύθυνση από ό,τι η εργατική τάξη, λόγω της ατομικής ιδιοκτησίας που τους κρατάει δεμένους με τον καπιταλισμό. Καθήκον του ΚΚΕ, πέρα από το κύριο βάρος της δράσης του στους εργάτες, είναι να συμβάλλει ώστε στη συμμαχία να μπαίνουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα αυτών των στρωμάτων. Μάλιστα, ξέρουμε και το διατυπώνουμε καθαρά ότι η συμμετοχή στον αγώνα μέσα από τη συμμαχία είναι προϋπόθεση για να αλλάξουν συνείδηση. Γι' αυτό η συμμαχία είναι το μέσο όπου μέσα από αγώνες ενάντια στα μονοπώλια, μέσα από κοινά αιτήματα και στόχους πάλης, μέσα από σκληρή διαπάλη με τον οπορτουνισμό, θα αλλάζουν συνειδήσεις και θα προωθείται ο στρατηγικός μας στόχος. Γι' αυτό η συμμετοχή στη Συμμαχία δεν είναι δυνατόν να προϋποθέτει τη συμφωνία από τα πριν με το Σοσιαλισμό. Αυτή η συμφωνία κατακτιέται, δεν έρχεται έτοιμη.

Είναι λογικό όμως η συμμετοχή στη Συμμαχία να προϋποθέτει τον απεγκλωβισμό από τη λογική που λέει ότι η ανάπτυξη των μονοπωλίων και η εξαθλίωση του λαού είναι μονόδρομος και από τη λογική του συμβιβασμού με την εξαθλίωση που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα.

Η Συμμαχία βάζει στην πρώτη γραμμή της πάλης διεκδικήσεις και για το σήμερα. Γι' αυτό παλεύει για τις Συμβάσεις, για το μεροκάματο, για το εισόδημα του αγρότη και του μικροεπαγγελματία, για τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τη δουλειά, για δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και ό,τι άλλο έχει ανάγκη ο λαός μας, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο. Σε αυτή τη βάση εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες συντονίζουν τη δράση τους με κοινούς στόχους πάλης που πλήττουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, δημιουργούν ρήγματα στην κυριαρχία τους και στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Με αργή και βασανιστική δουλειά, σε πολύ δύσκολες συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, αντεπανάστασης και αντικομμουνισμού, τα μέλη του Κόμματος παλεύουν αυτή η συμμαχία να πάρει σάρκα και οστά. Πρόοδος υπάρχει, αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις και αδυναμίες.

Το Κόμμα παλεύει ώστε η Συμμαχία να παίρνει όλο και περισσότερο αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, να διευρύνεται, να δυναμώνει.

Παλεύει να φτιάξει γερές κομματικές οργανώσεις στους χώρους δουλειάς, κύρια στη βιομηχανία, για να είναι ικανό να καθοδηγήσει την εργατική τάξη στον αγώνα για το Σοσιαλισμό.

Αυτή του την επιδίωξη ποτέ δεν την έκρυψε, αλλά και ποτέ και σε κανέναν δεν την έβαλε ως όρο για να αγωνιστεί μαζί του. Κανείς όμως δεν μπορεί να απαγορεύσει στο Κόμμα να διακηρύσσει ανοιχτά τον στρατηγικό του στόχο και να προσπαθεί να τον κάνει υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού μας.

Αν ήταν να τα λέμε στα γραφεία μας και στο κίνημα να τα κρύβουμε τότε δε θα ήμασταν κομμουνιστές. Από την άλλη, αν έμπαιναν εμπόδιο για να αγωνιστούμε μαζί με τον κόσμο τότε θα ήμασταν σεχταριστές. Πραγματικά, όταν κάποιος μιλάει για σεχταρισμό μάλλον δεν πρέπει να αναφέρεται στο ΚΚΕ, το οποίο εκμεταλλεύεται κάθε μέσο (Κοινοβούλιο), συμμετέχει σε όλα τα συνδικάτα, σε κάθε αγώνα και διεκδίκηση.

Πρέπει το Κόμμα με τα μέλη του που συμμετέχουν στο κίνημα να δένουν όλες τις διεκδικήσεις με τον στρατηγικό στόχο; Βεβαίως και πρέπει. Και αυτό δεν είναι σεχταρισμός αλλά πραγματικά κομμουνιστική στάση.

Αναφέρεται σωστά στις θέσεις ότι στα πλαίσια της Συμμαχίας θα γίνεται διαπάλη ανάμεσα στην επαναστατική γραμμή του Κόμματος και στη ρεφορμιστική λογική των οπορτουνιστών και των μικροαστών. Η διαπάλη αυτή είναι αναπόφευκτη και όποιος την αρνείται, γιατί πιστεύει ότι αυτοί που θα συμμετέχουν στη Συμμαχία θα συμφωνούν απόλυτα με το στρατηγικό μας στόχο, είναι βαθιά νυχτωμένος.

Μέσα από αυτά τα στρώματα είναι πολύ πιθανό να προκύψουν πολιτικοί τους εκπρόσωποι, που θα εκφράζουν πιο συγκεκριμένα τα συμφέροντά τους έχοντας αντιιμπεριαλιστικό-αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, χωρίς όμως να έχουν ξεκάθαρο το ζήτημα της εξουσίας, δηλαδή σε ποιον πρέπει να ανήκουν τα μέσα παραγωγής. Με αυτούς θα βρεθούμε μαζί στα σωματεία και σε όλες τις οργανώσεις του κινήματος. Θα συνεργαστούμε στη δράση για να προωθηθεί παραπέρα η Συμμαχία, χωρίς όμως να αφήνουμε στην άκρη τις στρατηγικές μας διαφορές για να κάνουμε μαζί τους εκλογικές συνεργασίες και συμβιβασμούς στο ζήτημα της εξουσίας. Χωρίς να καλλιεργούμε στο λαό αυταπάτες ότι με την εξουσία στα χέρια των μονοπωλίων μπορεί να έχει φιλολαϊκές κυβερνήσεις. Μέσα στη συμμαχία πρέπει σε αυτό το ζήτημα να κάνουμε σκληρή κριτική στους συμμάχους μας.

Ο συμβιβασμός σε αυτό το ζήτημα θα είναι καταστροφικός, αφού καταλύει την αυτοτέλεια του Κόμματος και καταλήγει στην ενσωμάτωσή του στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης.

Γιατί όταν κάνεις πολιτική συμμαχία με κόμματα σημαίνει ότι αναγκαστικά φτιάχνεις μαζί τους ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας. Δηλαδή, πάει περίπατο ο στρατηγικός στόχος και το πρόγραμμα του Κόμματος που αποφασίζεται σε μια σειρά συνέδριά του, από το 15ο έως και σήμερα, το οποίο μιλάει για επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι είναι δυνατόν μέσα στον καπιταλισμό να οικοδομείς σοσιαλισμό με τα μέσα παραγωγής στα χέρια των μονοπωλίων. Να γιατί όσοι υπερασπίζονται μια τέτοια πολιτική συμμαχία είναι εχθροί, και όχι υπερασπιστές όλων των αποφάσεων και επεξεργασιών του Κόμματος από το 15ο έως σήμερα.

Ουσιαστικά μια τέτοια στάση παραπέμπει το σοσιαλισμό στο μακρινό μέλλον, δηλαδή στο ποτέ, και καταλήγει στη διαχείριση του συστήματος. Καταλήγει στη δημιουργία αυταπατών και στο Κόμμα και στο κίνημα, με αποτέλεσμα στο τέλος ο λαός να απογοητευτεί, να υποχωρήσει και να μας γυρίσει την πλάτη.

Κανένα συνέδριο του Κόμματος δεν πήρε απόφαση να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό, αντίθετα όλες οι αποφάσεις χαρακτήρισαν το σοσιαλισμό και αναγκαίο αλλά και επίκαιρο, δηλαδή για το σήμερα.


Νίκος Μαΐλης
ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Αχτίδα Θριασίου - Μεγαρίδας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολέμιος του σοσιαλισμού (2013-05-15 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου (2013-03-30 00:00:00.0)
Θέσεις που πάνε πιο μπροστά το Κόμμα (2013-03-30 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις της ΚΕ (2013-03-22 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις της ΚΕ (2013-03-14 00:00:00.0)
Βουλβούλης Ηλίας, Λέσβος (1996-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ