Κυριακή 31 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις και το Πρόγραμμα

Συμφωνώ με τις Θέσεις και το σχέδιο Προγράμματος και Καταστατικού του Κόμματος. Κατά τη γνώμη μου είναι βασικό ζήτημα η αφομοίωση της επαναστατικής στρατηγικής του Κόμματος. Το μπόλιασμα της ΚΝΕ και της νεολαίας με την αφομοίωση του Προγράμματος, η προετοιμασία ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική της ΚΝΕ, στην καθοδήγηση της νεολαίας στην πάλη για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση της εργατικής εξουσίας του σοσιαλισμού ως ανώριμης βαθμίδα του Κομμουνισμού.

Η συνολική πορεία του Κόμματος με τις επεξεργασίες του για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την έκδοση και συζήτηση σε όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ του Β τόμου Ιστορίας του Κόμματος, σχετικά με την κομματική οικοδόμηση, τη δουλειά στην ΚΝΕ και τη νεολαία, δείχνουν τα βήματα που έχουν γίνει. Παρά τις όποιες αδυναμίες και καθυστερήσεις στην ένταξη των αποφάσεων στη ζωή είναι δουλειά υποδομής.

Η συνολική πείρα του Κόμματος σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες που για την ΚΝΕ είναι πρωτόγνωρες, η δράση δηλαδή σε συνθήκες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, της όξυνσης των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, τις δυσκολίες του καπιταλισμού να ξεπεράσει την κρίση και του πολιτικού προσωπικού του να τη διαχειριστεί, το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο οικονομικός πόλεμος σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε πόλεμο των όπλων να είναι ανοιχτό. Ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων πρώτα και κύρια των στελεχών.

Βέβαια, ο πόλεμος για τους καπιταλιστές είναι πόλεμος για την περεταίρω καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, νέα εδάφη, νέες αγορές, ξαναμοίρασμα των ζωνών επιρροής για τη θέση των μονοπωλίων στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει ο πόλεμος να αξιοποιηθεί για να ξεμπερδέψει με τους ντόπιους και ξένους ιμπεριαλιστές και την τάξη τους και να μπουν οι βάσεις για τη νέα εξουσία.

Αυτές οι συνθήκες, δηλαδή, το βάθεμα της κρίσης, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που φτάνουν ως τις πολεμικές συγκρούσεις μπορούν να δημιουργήσουν επαναστατική κατάσταση (θέση 76).

Το σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος αποδεικνύει την ωρίμανση του Κόμματος. Εμπλουτίζει την επαναστατική στρατηγική του στις σύγχρονες συνθήκες. Η αφομοίωσή του από τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ από τους φίλους και οπαδούς είναι καίριο ζήτημα για τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε σε μη επαναστατικές συνθήκες. Στο ανέβασμα της ιδεολογικής και πολιτικής ισχυροποίησης του Κόμματος και της ΚΝΕ στην ερμηνεία των εξελίξεων από ταξική σκοπιά, στην αναγνώριση και εδραίωση από την εργατική τάξη του πρωτοπόρου ρόλου του Κόμματος, την ανάπτυξη και προετοιμασία της κρίσιμης μάζας που διαμορφώνεται για την τελική σύγκρουση.

Η ΚΝΕ πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο ρόλο που έχει σαν νεολαία του ΚΚΕ, σε όλες τις συνθήκες. Να συμβάλει στη συγκέντρωση δυνάμεων στην εργατική τάξη και στην ανασύνταξη του κινήματος.

Δουλειά με τη στρατηγική του Κόμματος σημαίνει: Συγκέντρωση δυνάμεων στους βασικούς κλάδους παραγωγής, στη μαθητεία, στους ανέργους, στους μαθητές και στους σπουδαστές.

Στο ανέβασμα των ρυθμών στρατολογίας και της ΚΝίτικης οικοδόμησης σε αυτούς τους χώρους.

Την ιδεολογική πολιτική προετοιμασία των μελών της ΚΝΕ για να παίρνουν τον τίτλο του μέλους του Κόμματος.

Συμβολή του Κόμματος και τα βήματα που έγιναν στην ιδεολογικοπολιτική καθοδήγηση της ΚΝΕ που χρειάζεται να ενισχυθούν, στην κοινή δράση Κόμματος - ΚΝΕ σε όλους τους χώρους. Θα συμβάλει στην περαιτέρω θωράκιση της ΚΝΕ, στην εξειδίκευση της στρατηγικής του Κόμματος, στην οργάνωση και συσπείρωση της νεολαίας, στην ανάπτυξη των αγώνων. Η ΚΝΕ χρειάζεται καλύτερα να ανοίξει το ζήτημα της οργανωμένης πάλης, την ένταξη της νεολαίας στα όργανα του κινήματος, στη διαπαιδαγώγηση νέων αγωνιστών, νέων πρωτοπόρων, να μετρήσουμε βήματα σε αυτούς τους στόχους.

Η μελέτη των Θέσεων, η αφομοίωση του Προγράμματος, αποτελούν εφόδιο και όπλο στα χέρια των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.


Γιώργος Κοτρογιάννος
Μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΣ της ΚΝΕ και τουΓραφείου Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ