ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Τρέχουν» οι διεργασίες για αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας

Επαφές της «Ανυπότακτης Γαλλίας» ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιούνη

Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές επιτάχυναν τα παζάρια και στη γαλλική σοσιαλδημοκρατία

Copyright 2022The Associated P

Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές επιτάχυναν τα παζάρια και στη γαλλική σοσιαλδημοκρατία
Απανωτά διαβούλια και παζάρια φουντώνουν στη Γαλλία, όπου μετά τις προεδρικές εκλογές και παρά την επικράτηση Μακρόν επιβεβαιώθηκαν οι οξυμένες διεργασίες αφενός στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αφετέρου στο χώρο της «Δεξιάς», όπου ο «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν ενίσχυσε σοβαρά τα ποσοστά του και κατά συνέπεια τον ρόλο του στο ευρύτερο πολιτικό «στρατόπεδο».

Χτες, ανακοινώθηκε ότι η «Ανυπότακτη Γαλλία» (France Insoumise - FI) του Ζαν Λικ Μελανσόν (που ήρθε 3ος στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών με 20%) κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με τους Οικολόγους (EELV) για μια «Νέα Λαϊκή Ενωση, οικολογική και κοινωνική» και κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη.

Θυμίζουμε ότι η FI εδώ και καιρό μιλά για μια «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν (μέσω μετακόμισης στις έδρες πρωθυπουργού και Προέδρου), ενώ ο ίδιος ο Μελανσόν ζήτησε λίγα 24ωρα πριν τον β' γύρο των προεδρικών από τους Γάλλους να τον «εκλέξουν πρωθυπουργό».

Με ορμή συνεχίζονται και τα παζάρια της FI με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), με τον Μελανσόν να δηλώνει ανήμερα της Πρωτομαγιάς ότι «πλησιάζουμε στο στόχο» ευρύτερης συνεργασίας στο χώρο της «αριστεράς», της οποίας βασική συνιστώσα στη Γαλλία θεωρούταν πάντα το PS. Οπως είπε ο Μελανσόν, πρέπει να μη «φανούμε ανόητοι» και να «μην αναλωθούμε σε συζητήσεις περισσότερες από αυτές που η ανθρώπινη φύση μπορεί να αντέξει»... Ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Μελανσόν, Μανουέλ Μπομπάρντ, κάλεσε ανοιχτά το PS να προχωρήσει σε «προγραμματικές διευκρινίσεις» και σχολίασε ότι «τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό τους». Αναρωτήθηκε δε αν το PS «συμφωνεί να γυρίσει σελίδα από την 5ετία Ολάντ», ρίχνοντας μπόλικο «νερό στο μύλο» της λαϊκής παραπλάνησης, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μια πολιτική δύναμη ταγμένη στο τσάκισμα των λαϊκών αναγκών μπορεί να ...μετανιώσει και να βελτιωθεί...

Σημειώνουμε ότι στα τέλη Απρίλη, το Εθνικό Συμβούλιο του PS ενέκρινε κατά πλειοψηφία (160 υπέρ, 75 κατά, 10 αποχές και 58 δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία) την έναρξη διαβουλεύσεων με τη FI για να εξεταστεί μια συνεργασία στις βουλευτικές εκλογές. Μια σειρά ρεπορτάζ εμφανίζουν ως «αγκάθια» στις συνομιλίες και τη μοιρασιά των εκατοντάδων μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών, με δεδομένο ότι το μεν PS - παρά την τεράστια υποχώρησή του στις εκλογές από το 2017 και μετά - διατηρεί έναν από τους ισχυρότερους κομματικούς μηχανισμούς σε θεσμικά όργανα, περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, η δε FI θέλει να εξαργυρώσει τα αυξημένα ποσοστά που απέσπασε στις προεδρικές εκλογές, όπου επιβεβαιώθηκε και ο ρόλος που αναλαμβάνει για την αναβάπτιση και αναμόρφωση της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας.

Ο γραμματέας του PS, Ολιβιέ Φορ, δήλωσε ότι «η αριστερά πρέπει να ενωθεί χωρίς αποκλεισμούς, να δείξει ότι μπορεί να φέρει ένα κοινό σχέδιο». Προχωρώντας δε στο «ψητό», τις δεσμεύσεις δηλαδή ότι ζητούμενο θα είναι η υπεράσπιση του γαλλικού κεφαλαίου, κάλεσε τη FI να διαπραγματευτεί θέσεις της, για παράδειγμα αυτές που αφορούν την ΕΕ, συστήνοντας προσοχή στη χρήση του όρου «ανυπακοή», γιατί «μερικές φορές οι Ανυπότακτοι έχουν λέξεις πολύ δυνατές, οι οποίες καλύπτουν πραγματικότητες τις οποίες μπορούν να μοιραστούν αλλά μοιάζουν να μη γίνονται αληθινά κατανοητές». Ενώ, αναδεικνύοντας ότι η διαμόρφωση και η υλοποίηση των όρων συνεργασίας εντός της ΕΕ αποτελούν ζητούμενο συνολικά για τη γαλλική αστική τάξη, πρόσθεσε: «Και εμείς ευχόμαστε να πιέσουμε την Ευρώπη σε έναν αριθμό θεμάτων, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άρα αυτό μπορεί να σημαίνει ότι προσωρινά θα εναντιωθούμε σε κανόνες της ΕΕ».

Σημειωτέον ότι ο όρος «ανυπακοή» περιλαμβάνεται και στη συμφωνία FI - EELV όπου - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - διευκρινίζεται πως θα αφορά «ορισμένους ευρωπαϊκούς κανόνες (ειδικά οικονομικούς και δημοσιονομικούς)»...

ΙΣΡΑΗΛ
Κινήσεις για αλλαγές στο καθεστώς ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ

Την ανατροπή της συμφωνίας με την Ιορδανία για τον ρόλο κηδεμονίας που έχει στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ από το 1967 φαίνεται πως επιχειρεί ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ.

Αραβικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται η αραβική ιστοσελίδα «Asharqal awsat» αναφέρουν πως ο Ισραηλινός Πρόεδρος έκανε την παραπάνω πρόταση στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα και τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, με αφορμή τους εορτασμούς για το τέλος του Ραμαζανιού.

Ο Χέρτζογκ χρησιμοποίησε ως επιχείρημα αναφορές σε προηγούμενα ειρηνευτικά σχέδια που είχαν προτείνει προηγούμενες ισραηλινές κυβερνήσεις και προέβλεπαν μία «εταιρική» σχέση ανάμεσα σε Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή και ορισμένες αραβικές χώρες, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική (για τις ισραηλινές κατοχικές αρχές) η διαχείριση των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ. Κατά τις διπλωματικές πηγές, ο Ισραηλινός Πρόεδρος φέρεται να πρότεινε να έχουν έναν τέτοιο ρόλο (εκτός από την Ιορδανία) η Αίγυπτος και οι τρεις άλλες αραβικές χώρες με τις οποίες ομαλοποίησε σχέσεις μέσω των «συμφωνιών του Αβραάμ», δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο.

Διεργασίες ενόψει της επίσκεψης Μπάιντεν

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Ισραήλ συζήτησαν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός περιφερειακού φόρουμ σε επίπεδο ηγετών με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο τέλος του ερχόμενου Ιούνη στην Ιερουσαλήμ.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά την πρόσφατη συνάντηση των Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας Ισραήλ Εγιάλ Χουλάτα και των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής ιστοσελίδας Axios, η κίνηση αυτή επιδιώκει την εγκαθίδρυση του πρώτου περιφερειακού φόρουμ χωρών που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτη στην έρημο Νεγκέβ μεταξύ χωρών που έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ (ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Μαρόκο, Αίγυπτος). Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ταξίδι του Μπάιντεν στην περιοχή (που θα είναι και η πρώτη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή) θα διαρκέσει το πολύ τρεις μέρες.

ΜΑΛΙ
Απόφαση ακύρωσης στρατιωτικών συμφωνιών με Γαλλία και ΕΕ

Στην ακύρωση των αμυντικών συμφωνιών με τη Γαλλία και χώρες της ΕΕ προχώρησε προχτές η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι, θεωρώντας τις συνυπεύθυνες για την έξαρση της δράσης τζιχαντιστών στη χώρα εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Η κυβέρνηση του συνταγματάρχη Αμπντουλαγί Μαϊγκά πραγματοποίησε την απειλή που είχε εκτοξεύσει πριν μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία τον Αύγουστο του 2020, ανακοινώνοντας ότι «αποκηρύσσει» τις συμφωνίες για το καθεστώς των δυνάμεων (Status of Forces Agreements, SOFA), που όριζαν το νομικό πλαίσιο της παρουσίας της γαλλικής δύναμης «Μπαρχάν» και της ευρωπαϊκής «Τακούμπα» στο Μάλι, καθώς και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που Μάλι και Γαλλία συνυπέγραψαν το 2014.

Στην ανακοίνωσή του, που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση, ο Μαϊγκά αναφέρθηκε στη «μονομερή» απόφαση της Γαλλίας να αναστείλει τον Ιούνη του 2021 τις κοινές επιχειρήσεις των στρατών των δύο χωρών «χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση» με τις μαλινέζικες αρχές, και στις «πολλαπλές παραβιάσεις» του εναέριου χώρου του Μάλι από γαλλικά αεροσκάφη.

Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Ο Μαϊγκά διευκρίνισε ότι η «αποκήρυξη» της SOFA έχει «άμεση ισχύ». Πρόκειται για τη συμφωνία του 2013 που όριζε το καθεστώς της γαλλικής δύναμης «Σερβάλ», μετέπειτα «Μπαρχάν», και για το συμπληρωματικό πρωτόκολλο του Μάρτη του 2020, το οποίο αφορούσε την αποστολή ειδικών δυνάμεων ευρωπαϊκών κρατών που σχηματίστηκε με γαλλική πρωτοβουλία, την «Τακούμπα».

Ο Λαβρόφ για την εταιρεία «Βάγκνερ»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο ιταλικό κανάλι «Mediaset», διαχώρισε τον ρόλο της ρωσικής ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας «Βάγκνερ» από το ρωσικό κράτος, με το οποίο όπως υποστήριξε «δεν έχει σχέση», ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία δρα εκτενώς σε Μάλι και Λιβύη, σε «εμπορική βάση». Χαρακτηριστική είναι και η δήλωσή του πως «ο αγαπητός μου συνάδελφος Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν (σ.σ. Γάλλος ΥΠΕΞ) και ο Ζοζέπ Μπορέλ (σ.σ. επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας) τον Σεπτέμβριο του 2021 μου είπαν ευθέως ότι η Ρωσία δεν είχε καμία δουλειά στην Αφρική, ούτε με κρατικά ούτε με ιδιωτικά μέσα, γιατί η Αφρική είναι περιοχή ενδιαφέροντος της ΕΕ και της Γαλλίας». Πρόσθεσε δε ότι στη Λιβύη «αυτή η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία προσκλήθηκε από τις αρχές στο Τομπρούκ, όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο».

Το ίδιο διάστημα η αμερικανική ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κατηγόρησε τη «Βάγκνερ» για εγκλήματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το 2019, επικαλούμενη «πειστικές αποδείξεις».

Αφρικανική περιοδεία του γγ του ΟΗΕ

Νέα έκκληση σε πλούσιες χώρες να αυξήσουν τις επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες μίας τριπλής - όπως είπε - κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε επισιτιστική ασφάλεια, Ενέργεια και χρηματοπιστωτικό τομέα, απηύθυνε χτες ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναχωρώντας από τη Σενεγάλη για τη Νιγηρία, επόμενο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική.

Επιπλέον, ο Γκουτέρες ζήτησε από τις στρατιωτικές κυβερνήσεις σε Μάλι, Γουινέα και Μπουρκίνα Φάσο να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της εξουσίας σε πολιτικές κυβερνήσεις και διαβεβαίωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει μία επισιτιστική κρίση στην Αφρική. Στη Νιγηρία ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη, συναντώντας τον Πρόεδρο της χώρας Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Γκουτέρες ήταν ο Νίγηρας.

ΗΠΑ
Αντιδράσεις για κινήσεις κατά του δικαιώματος της άμβλωσης

Να προλάβει νέα κοινωνική «έκρηξη» επιχείρησε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά την πολύκροτη αποκάλυψη του «Politico» για σχέδιο γνωμοδότησης από την πλειοψηφία των συντηρητικών δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που προαναγγέλλει το τέλος του δικαιώματος στην άμβλωση με ανατροπή της απόφασης του 1973 για την υπόθεση «Ρόου κατά Γουέιντ».

Μετά την πραγματοποίηση πολλών διαδηλώσεων στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη και άλλες αμερικανικές μεγαλουπόλεις υπέρ της διατήρησης του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση ζητώντας να μείνει ο νόμος ως έχει, τονίζοντας πως αποτελεί νομικό κεκτημένο της τελευταίας 50ετίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, παραδέχθηκε ότι είναι αυθεντικό το προσχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε το βράδυ της Δευτέρας από το «Politico», ζητώντας την άμεση διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες της διαρροής, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας της υπόθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ