ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Διπλωματική διαμάχη για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η κυβέρνηση Ερντογάν εγκαλεί την αμερικανική κυβέρνηση παίζοντας το χαρτί του γεωστρατηγικού ρόλου της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Μύδρους εναντίον των ΗΠΑ εξαπέλυσε η Τουρκία αμέσως μετά την υιοθέτηση πρότασης ψηφίσματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία αναγνωρίζεται ως γενοκτονία η σφαγή των Αρμενίων στην Τουρκία από τους Οθωμανούς το 1915, με 23 ψήφους υπέρ και 22 κατά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ως γερουσιαστής, είχε χαρακτηρίσει και αυτός τη σφαγή ως γενοκτονία, ωστόσο στην τελευταία ψηφοφορία επέλεξε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, χωρίς να πάρει θέση. Αντίθετα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον φέρεται να προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς που συμμετέχουν στην Επιτροπή, ότι ενδεχόμενη έγκριση της πρότασης θα επιφέρει ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε στην Αγκυρα τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, Ναμίκ Ταν, «για διαβουλεύσεις», ενώ σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την αποδοχή του ψηφίσματος, σημειώνοντας ότι «κατηγορεί την Τουρκία για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Οσοι στήριξαν το σχέδιο αυτό, παρέβλεψαν τις ιστορικές πραγματικότητες και τη διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος μεταξύ των ειδικών ιστορικών και υιοθέτησαν, με πολιτικά κριτήρια, μία λανθασμένη και άδικη στάση».

Η τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο και του ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει στην περιοχή της Ασίας ως «παίκτης - κλειδί» στο πλευρό των ιμπεριαλιστών υπογραμμίζει ότι η Αγκυρα από την πλευρά της είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι τυχόν έγκριση του εν λόγω ψηφίσματος θα οδηγούσε σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, απειλώντας για ανακοπή των προσπαθειών για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας και καταλήγει ότι «η απόφαση αυτή που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλουμε με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μας ευρείας κοινής ατζέντας, υποδεικνύει δυστυχώς και την έλλειψη στρατηγικού οράματος».

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος και «υπενθύμισε» ότι η Τουρκία έχει συμβάλλει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του Μπ. Ομπάμα στην περιοχή της Ασίας και αυτό «δε θα έπρεπε να θυσιαστεί για μικροπολιτικά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης», προσθέτοντας με νόημα ότι «αυτή η κίνηση δε θα φέρει ειρήνη στον Καύκασο». Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα στην προβολή του ιμπεριαλιστικού ρόλου της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «από τη μία πλευρά είναι το Κογκρέσο με την επιρροή των λόμπι των διαφόρων εθνοτήτων και από την άλλη είναι τα μεγάλα συμφέροντα των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν και Καύκασο», με τον αναλυτή της «Χουριέτ» να τονίζει ότι είναι στο χέρι των ΗΠΑ να αποφασίσουν «τι έχει μεγαλύτερη σημασία»...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σοβαρά επεισόδια στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Νέα αμερικανική «διαμεσολάβηση»

Από τις χτεσινές συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ
Από τις χτεσινές συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ
IΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων ξέσπασαν, χθες, στην πλατεία των Τεμένων, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μεταξύ Παλαιστινίων προσκυνητών και Ισραηλινών αστυνομικών. Εξερχόμενοι από την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, Παλαιστίνιοι άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες κατά των ισχυρών ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Οι συγκρούσεις γρήγορα επεκτάθηκαν σε όλη τη γύρω περιοχή.

Συνολικά, τραυματίστηκαν 13 Παλαιστίνιοι και 18 Ισραηλινοί αστυνομικοί. Μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγεται και μία Παλαιστίνια που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα από λαστιχένια σφαίρα στο κεφάλι, αν και η ισραηλινή αστυνομία διαψεύδει ότι χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες. Επεισόδια σημειώθηκαν και στη μικρή πόλη Νάμπι Σάλεχ, κοντά στη Βηθλεέμ, όπου, επίσης, τραυματίστηκε σοβαρά ένας 14χρονος Παλαιστίνιος από λαστιχένια σφαίρα (κάτι που κατήγγειλαν Ισραηλινοί φιλειρηνιστές που βρίσκονταν επί τόπου), ενώ μικρότερης εμβέλειας συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Χεβρώνα, χωρίς τραυματισμούς.

Η παλαιστινιακή προεδρία κατήγγειλε την κυβέρνηση Νετανιάχου «ότι υποσκάπτει κάθε πιθανότητα διαμόρφωσης ενός στοιχειώδους κλίματος επανάληψης των διαπραγματεύσεων» και καταδίκασε, πάλι, την ισραηλινή προσπάθεια προσεταιρισμού της παλαιστινιακής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς με την ένταξη δύο μνημείων (Χεβρώνα - Βηθλεέμ) σε ισραηλινή πολιτιστική λίστα, γεγονός που πυροδότησε και την ένταση. Την ίδια ώρα, στη Γάζα, υποστηρικτές της «Χαμάς» διαδήλωναν, καλώντας σε «εξέγερση» στη Δ. Οχθη με αφορμή την εξέλιξη με τα μνημεία.

Καταφθάνει η αμερικανική διπλωματία

Εντός του Σαββατοκύριακου, φθάνει στην περιοχή ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, Τζορτζ Μίτσελ, όπως και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Αντικείμενο της επίσκεψης είναι η έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ - Π. Αρχής, διά μέσου του Μίτσελ, με στόχο σταδιακά να δρομολογηθούν απευθείας συνομιλίες. Η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει ότι θα πρέπει να «παγώσουν» οι εποικισμοί και να υπάρξουν σαφείς ισραηλινές δεσμεύσεις ως προς τα φλέγοντα ζητήματα των συνόρων, των προσφύγων, της ανατολικής Ιερουσαλήμ, κάτι που το Ισραήλ δε δέχεται.

Εντούτοις, την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου τάχθηκαν υπέρ της πραγματοποίησης έμμεσων, διά του Μίτσελ, διαπραγματεύσεων για τέσσερις μήνες. Η παλαιστινιακή πλευρά ανακοίνωσε, χθες, ότι έλαβε γραπτή διαβεβαίωση από την Ουάσιγκτον ότι σε περίπτωση μη επίτευξης προόδου, η αμερικανική διπλωματία θα αποδώσει δημόσια ευθύνες.

ΙΡΑΚ
Στις κάλπες για δεύτερη φορά υπό κατοχή
  • Αρχισαν χτες να ψηφίζουν οι εκτός χώρας Ιρακινοί
  • «Ορθή αν και με λάθη» η εισβολή και κατοχή στο Ιράκ, κατά τον Γκόρντον Μπράουν

BΑΓΔΑΤΗ.--

Με ομιλίες και εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας ολοκληρώθηκε, χτες, η προεκλογική εκστρατεία στο Ιράκ, όπου στις κάλπες καλούνται, την Κυριακή, περίπου 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να εκλέξουν το νέο 325μελές Κοινοβούλιο και τη δεύτερη, κατά σειρά, κυβέρνηση υπό κατοχική παρουσία. Δρακόντεια είναι, ήδη, τα μέτρα ασφαλείας, με τα σύνορα να έχουν κλείσει, τις μετακινήσεις από πόλη σε πόλη να έχουν απαγορευτεί, ενώ αναμένεται απαγόρευση της κυκλοφορίας σε αρκετά σημεία τόσο της Βαγδάτης, όσο και άλλων μεγάλων πόλεων.

Χτες, άρχισε και η ψηφοφορία για τους, εκτός χώρας, Ιρακινούς, που θα διαρκέσει τρεις μέρες και θα ολοκληρωθεί την ώρα που θα κλείνουν οι κάλπες και στο Ιράκ. Ο αριθμός των αποδήμων και προσφύγων Ιρακινών υπολογίζεται μεταξύ 1,5 (κατά τον ΟΗΕ) και 2 εκατομμυρίων (κατά τις αρχές). Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο νοθείας με την ψήφο των εκπατρισμένων Ιρακινών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι σουνίτες. Οι μεγαλύτερες ιρακινές κοινότητες βρίσκονται σε Συρία, Ιορδανία και Λίβανο, όπου χτες σχηματίζονταν ουρές έξω από τα εκεί εκλογικά τμήματα.

«Διστακτικά» αμετανόητος ο Μπράουν

«Ορθή» χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός την απόφαση εισβολής στο Ιράκ, καταθέτοντας στην ειδική εξεταστική επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο. Ο Γκόρντον Μπράουν, που το 2003 ήταν υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε την άποψή του, αποφεύγοντας επισταμένα να αναφερθεί στους ισχυρισμούς περί «όπλων μαζικής καταστροφής» και επιμένοντας στην εξήγηση της «περιφρόνησης εκ μέρους του ιρακινού καθεστώτος αποφάσεων του ΟΗΕ».

Ο Μπράουν παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη από τη βρετανική και την αμερικανική ηγεσία κατά την εισβολή και μετά.

Εμφανίστηκε, δε, εξαιρετικά επικριτικός απέναντι στην Ουάσιγκτον, «γιατί δεν έλαβε υπ' όψιν της τις βρετανικές προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο επικράτησης χάους στο Ιράκ». Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι «δεν περιέκοψε κονδύλια από το στράτευμα», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή πολλών συγγενών νεκρών και τραυματισμένων Βρετανών στρατιωτών, που καταγγέλλουν ότι είχαν σταλεί χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό στο Ιράκ.

ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πιέσεις για «εκτόνωση» της έντασης στη Βοσνία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ άσκησαν χτες πιέσεις στην ηγεσία της Σερβίας και της Κροατίας προκειμένου να «συμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασης» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στη «σταθεροποίηση της κατάστασης» στα δυτικά Βαλκάνια.

«Κοινό μας συμφέρον είναι μία σταθερή Βοσνία» είπε χτες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο στον Κροάτη νέο Πρόεδρο Ιβο Γιοσίποβιτς.

Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, συναντούσε το Σέρβο πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς επισημαίνοντάς του πόσο «ζωτικής σημασίας» είναι η περιφερειακή συνεργασία για την εξασφάλιση της σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια.

Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους εξέφραζαν «σοβαρές ανησυχίες» για τις αυξανόμενες εντάσεις στη Βοσνία μετά από την προ ολίγων μηνών αποτυχία του αμερικανο-ευρω-ενωσιακού σχεδίου για πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ένα ενιαίο σύστημα εξουσίας σε βάρος των εθνοτικών κοινοτητών με άλλοθι την πιο εύκολη ένταξη του προτεκτοράτου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ...

Απέναντι σ' όλα αυτά, στάθηκε η τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Κροατίας και Σλοβενίας και του Σέρβου προέδρου στη σλοβένικη πόλη Πτουτζ στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε μία «στενότερη συνεργασία» μεταξύ των χωρών στα δυτικά Βαλκάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ