ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Υψηλοί τόνοι με «μοχλό» και το μποϊκοτάζ της χειμερινής Ολυμπιάδας

Μετά τη σχετική ανακοίνωση από τις ΗΠΑ προχτές, Βρετανία, Αυστραλία και Καναδάς ανακοίνωσαν επίσης διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, σε άλλο ένα μέτωπο της εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Κίνας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός να παρακολουθήσουν Βρετανοί υπουργοί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Κίνα» τον ερχόμενο Φλεβάρη.

Ο Αυστραλός ομόλογός του, Σκοτ Μόρισον, ανακοινώνοντας την ίδια απόφαση, επικαλέστηκε ότι η χώρα του δεν έχει λάβει «απαντήσεις» σχετικά με καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ αλλά και για τις κινεζικές κυρώσεις σε αυστραλιανές εισαγωγές. Στόχος της συμμετοχής στο μποϊκοτάζ, υποστήριξε, είναι να αυξηθεί η διπλωματική πίεση στο Πεκίνο για να συμμετάσχει σε σχετικό διάλογο.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι σχετικές ανακοινώσεις του Καναδού πρωθυπουργού, Τζ. Τριντό, για τη συμμετοχή της χώρας τους στο διπλωματικό μποϊκοτάζ.

Ακόμα, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει μέλη του υπουργικού συμβουλίου στους Αγώνες, επικαλούμενη «διάφορους παράγοντες, που κυρίως έχουν σχέση με τον κορονοϊό», ενώ σύμφωνα με μια σειρά από ρεπορτάζ, αντίστοιχα μέτρα εξετάζουν και άλλες δυνάμεις, όπως η Ιαπωνία.

Οι παραπάνω χώρες ξεκαθαρίζουν ότι οι αθλητές τους θα συμμετάσχουν κανονικά στους Αγώνες, με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τ. Μπαχ, να «καλωσορίζει την υποστήριξη όλων αυτών των κυβερνήσεων στις Ολυμπιακές ομάδες τους».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζ. Λιζιάν, επέκρινε τις ΗΠΑ για «πρακτική που παραβιάζει την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας που κατοχυρώνει ο Ολυμπιακός Χάρτης (...) Η Κίνα λυπάται και αντιτίθεται σθεναρά στις αμερικανικές θέσεις (...) και θα απαντήσει με ισχυρά αντίμετρα». Κατέληξε δε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να υπονομεύουν τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου, να μην αφήσουν διάφορα προβλήματα να επηρεάσουν τον διμερή διάλογο και τη συνεργασία σε σημαντικούς τομείς και σε διεθνή και περιφερειακά θέματα».

Στο μεταξύ, ο Λιζιάν δήλωσε ότι ως «χώρα που περιφρονεί τη δημοκρατία» οι ΗΠΑ «δεν είναι αρμόδιες για τη διοργάνωση μιας συνόδου για τη δημοκρατία», σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ενόψει της διαδικτυακής «Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία» που οργανώνουν σήμερα και αύριο οι ΗΠΑ, χωρίς να έχουν προσκαλέσει Κίνα και Ρωσία. Η Ψάκι ισχυρίστηκε ότι η συνάντηση «θα είναι ευκαιρία για να προστατευτεί η δημοκρατία στον κόσμο, για να αντισταθούμε για αυτή. Δεν υπάρχει τίποτα για να απολογηθούμε, όση κριτική κι αν ασκείται».

Πολυήμερη περιοδεία Μπλίνκεν με επίκεντρο τη Νοτιοανατολική Ασία

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ξεκινά σήμερα νέα περιοδεία με επίκεντρο την παρέμβαση των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αρχικά θα συμμετάσχει από αύριο έως την Κυριακή σε σύνοδο του G7 στο Λίβερπουλ της Βρετανίας, όπου έχουν επίσης προσκληθεί εκπρόσωποι από Αυστραλία, Ινδία, Νότια Κορέα και τα μέλη της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας).

Από τις 13 έως τις 16 Δεκέμβρη, ο Μπλίνκεν θα έχει επαφές σε Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη,«για τη συζήτηση περιφερειακών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Μιανμάρ», ενώ πριν επιστρέψει στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, θα συναντηθεί στη Χαβάη με τον ναύαρχο Τζον Ακιλίνο, διοικητή της INDOPACOM, της διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η χτεσινή δήλωση του Ντ. Κρίτενμπρικ, βοηθού Αμερικανού ΥΠΕΞ για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύεται να ανυψώσει τις σχέσεις ΗΠΑ - ASEAN σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο».

Παράλληλα με τα παραπάνω, η Αμερικανίδα βοηθός ΥΠΕΞ αρμόδια για διπλωματικές υποθέσεις, Ρένα Μπίτερ, θα έχει μέχρι και τις 17 του μήνα συναντήσεις σε Δυτική και Κεντρική Ασία, συγκεκριμένα σε Κατάρ, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE).

Οπως τονίζεται, «η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Ινδία είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, στηρίζοντας ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς». Με φόντο τη συμμετοχή της Ινδίας και στο τετραμερές σχήμα Quad, η Μπίτερ θα λάβει μέρος στον ετήσιο διμερή Διάλογο διπλωματών «που ασχολείται με θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και υπογραμμίζει τη διμερή συνεργασία σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων».

Οσον αφορά τις επαφές της σε Κατάρ και ΗΑΕ η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα επισκεφτεί και «αποστολές που λειτουργούν προς στήριξη της απομάκρυνσης (συνεργατών κ.τ.λ.) από το Αφγανιστάν», σε μια περίοδο που συνεχίζονται και τα παζάρια για τους όρους μιας πιθανής συνεργασίας με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

ΗΠΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Υπέρ της πώλησης πυραύλων στη Σαουδική Αραβία

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την Τρίτη ψήφισμα που θα απαγόρευε την πώληση προηγμένων πυραύλων μέσου βεληνεκούς, συστημάτων εκτόξευσής τους και άλλων όπλων στη Σαουδική Αραβία, αίροντας έτσι και το τελευταίο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Ριάντ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν - επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και το «Διεθνές Δίκαιο» κόβονται και ράβονται στα μέτρα των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών - ξεκαθάρισε ότι εναντιωνόταν σθεναρά στο ψήφισμα. Η υπηρεσία προϋπολογισμού της προεδρίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η έγκρισή του «θα υπονόμευε τη δέσμευση του Προέδρου να βοηθήσει τον εταίρο μας να ενισχύσει την άμυνά του, ενώ αυξάνονται οι επιθέσεις με πυραύλους και UAVs εναντίον αμάχων στη Σαουδική Αραβία».

Η «άμυνα» της Σαουδικής Αραβίας, βέβαια, αποτυπώνεται χρόνια τώρα, μεταξύ άλλων, στο αιματοκύλισμα της Υεμένης...

Το περιβόητο ψήφισμα που καταψηφίστηκε από τη Γερουσία (67 ψήφοι κατά, 30 υπέρ), με συνεισηγητές τους Ρεπουμπλικάνους Ραντ Πολ και Μάικ Λι και τον Δημοκρατικό Μπ. Σάντερς, ζητούσε «εγγυήσεις» ότι ο αμερικανικός εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον αμάχων.

«Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι ανάγκη η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να λογοδοτήσει για πολλά (...) Πιστεύω όμως επίσης πως είναι σημαντικό οι εταίροι μας να ξέρουν ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας», είπε ο... «φιλέλληνας» Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπ. Μενέντες, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, αιτιολογώντας την ψήφο του.

Το πακέτο των όπλων, η πώληση των οποίων εξασφάλισε το «πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, συμπεριλαμβάνει 280 πυραύλους AIM-120C-7/C-8, 596 ράγες εκτόξευσης των πυραύλων αυτών, τύπου LAU-128, και άλλο εξοπλισμό και υποστήριξη. Τους πυραύλους και τα συστήματα εκτόξευσης κατασκευάζει η «Raytheon Technologies».

  • Προχθές βράδυ, εξάλλου, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, με 222 ψήφους υπέρ και 212 κατά, νομοσχέδιο που επιτρέπει να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 28,9 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για το πρώτο από τα δύο κείμενα που θα πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο, στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπου η αύξηση του ορίου θα εγκριθεί μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανέλαβε καθήκοντα καγκελάριου ο Σολτς

Τα καθήκοντά του ως καγκελάριος της Γερμανίας ανέλαβε χτες ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Ολαφ Σολτς, μετά την εκλογή του από το γερμανικό κοινοβούλιο με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών. Οπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, Ελεύθεροι Δημοκράτες).

Ο Σολτς ήταν αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) - Σοσιαλδημοκρατών, με καγκελάριο την Αγκελα Μέρκελ, ενώ ως γγ του SPD το διάστημα 2002 - 2004 υπερασπίστηκε τις αντεργατικές και αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις άνευ προηγουμένου περικοπές κοινωνικής πρόνοιας, επί συγκυβέρνησης SPD - Πρασίνων με καγκελάριο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Χτες το βράδυ αναμενόταν να συνεδριάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ σήμερα ο νέος καγκελάριος θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων με θέμα την πανδημία.

Την εκλογή του Σολτς χαιρέτισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, με τους δύο ηγέτες να έχουν προγραμματίσει συνάντηση αύριο στο Παρίσι.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την προσδοκία να υπάρξουν «συνέχεια» και «εποικοδομητικές σχέσεις» μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν και του νέου καγκελάριου.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τον νέο καγκελάριο, σημειώνοντας ότι «η Κίνα προτίθεται να παγιώσει και να εμβαθύνει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, να διευρύνει τις επαφές και την συνεργασία σε διάφορους τομείς με τη Γερμανία».

Μετά το Παρίσι ο Σολτς θα πάει στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, για την προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Στις Βρυξέλλες, επίσης, σήμερα η νέα ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνεχίζονται οι διεθνείς διαπραγματεύσεις και η έντονη διαπάλη

Συνεχίζονται σήμερα στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις για τη «διάσωση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά από παύση μιας βδομάδας, καθώς τα κράτη που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) ζήτησαν χρόνο για να μελετήσουν τις ιρανικές προτάσεις. Οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν από τα τέλη Νοέμβρη, έπειτα από διακοπή μηνών.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, που έχουν αποχωρήσει από τη συμφωνία επί κυβέρνησης Τραμπ, επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τεχεράνη και σε όσες επιχειρήσεις έχουν δραστηριότητες στο Ιράν, εν μέσω των έμμεσων διαπραγματεύσεών τους με το Ιράν στη Βιέννη για την επιστροφή τους στη συμφωνία, επέβαλαν την Τρίτη νέες κυρώσεις σε βάρος δώδεκα ιρανικών οντοτήτων και αξιωματούχων για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τα μέτρα στοχεύουν ειδικές μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της τάξης (LEF) ή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (NOPO), με αφορμή την καταστολή διαδηλώσεων.

Σχετικά με τα αιτήματα που προτάσσει το Ιράν στις προτάσεις του που θα συζητηθούν σήμερα, εκφράστηκε «απογοήτευση» και σκεπτικισμός από κράτη της Δύσης.

Η Γαλλία εκτίμησε ότι οι προτάσεις της Τεχεράνης «δεν συνιστούν εύλογη βάση» για τη διάσωση της συμφωνίας. «Τα στοιχεία της συζήτησης δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.«Εχουμε την αίσθηση ότι οι Ιρανοί θέλουν να παρατείνουν (τη συζήτηση) και όσο περισσότερο διαρκεί η συζήτηση, τόσο περισσότερο παράλληλα υπαναχωρούν από τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας. Τώρα κάνουν εμπλουτισμό σε ποσοστό 20%, ακόμη και 60% και συνεπώς πλησιάζουν περισσότερο την ικανότητα να αποκτήσουν πυρηνικό όπλο», επισήμανε.

Από την πλευρά του αξιωματούχος του ιρανικού ΥΠΕΞ ανέφερε την «απροθυμία των ΗΠΑ να άρουν όλες τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν» ως την κύρια πρόκληση για την επαναφορά της διεθνούς συμφωνίας του 2015. «Μια συμφωνία θα ήταν εφικτή, εάν η αμερικανική κυβέρνηση εγκατέλειπε την εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης και τα ευρωπαϊκά μέρη επιδείκνυαν σοβαρή ευελιξία και πολιτική βούληση», αναφέρει πηγή του ιρανικού ΥΠΕΞ.

ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση σήμερα για την Παλαιστίνη

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει εκδήλωση για την Παλαιστίνη, σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας «Καίτη Πανοπούλου» (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην επέτειο της 29ης Νοέμβρη, Παγκόσμιας Μέρας Αλληλεγγύης στον Λαό της Παλαιστίνης, και θα περιλαμβάνει ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης Παλαιστίνης, Ακελ Τακάζ, με βιντεοκλήση με τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Στη συνέχεια θα προβληθεί παλαιστινιακή ταινία μικρού μήκους, διάρκειας 25 λεπτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ