ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
Η Αγκυρα έτοιμη για «προσφορά» και «σταθερότητα» στα Βαλκάνια

Βήματα για διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη συζήτησε ο Ερντογάν και στο Ζάγκρεμπ

Ο Κροάτης Πρόεδρος υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογό του

Copyright 2022 The Associated

Ο Κροάτης Πρόεδρος υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογό του
«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και κάνουμε κάθε προσπάθεια για να προσφέρουμε», διαμήνυσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, και από το Ζάγκρεμπ, τον τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στην περιοχή.

Ξεκαθαρίζοντας ξανά ότι το τουρκικό κεφάλαιο επενδύει στην αναβάθμιση του ρόλου του στην περιοχή, είπε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών του με την κροατική ηγεσία «ανταλλάξαμε απόψεις για πιθανά κοινά βήματα με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Σε κοινή συνέντευξη με τον Κροάτη ομόλογό του, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν συνολικά για τις εξελίξεις στην περιφέρεια αλλά και ειδικότερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σπεύδοντας ξανά να εντοπίσει το «δίκιο που έχει» ο Πούτιν, αυτήν τη φορά όσον αφορά τον χειρισμό των εξαγωγών σιτηρών (βλέπε και σχετικό θέμα). Αναδεικνύοντας μάλιστα ότι η Αγκυρα ιεραρχεί ψηλά τη σχέση και το παζάρι της και με τη Μόσχα, παρέπεμψε στη Σύνοδο του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO), που θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα στο Ουζμπεκιστάν (η Τουρκία αποτελεί «εταίρο σε διάλογο» του Οργανισμού).

Ο Τούρκος Πρόεδρος στάθηκε αναλυτικά στα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με την Κροατία, την οποία χαρακτήρισε «μια από τις παραδειγματικές χώρες στην Ευρώπη από την άποψη της ελευθερίας, του σεβασμού και του περιβάλλοντος γαλήνης που διασφαλίζονται στους μουσουλμάνους».

Από τη μεριά του, ο Μιλάνοβιτς ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία στάθηκε πάντα δίπλα στη χώρα του σε δύσκολες στιγμές, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις τους «εποικοδομητικές και υγιείς».

Σημειωτέον, οι επαφές του Ερντογάν και στην Κροατία εστίασαν μεταξύ άλλων στην κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου ενόψει και των εκλογών στις 2 Οκτώβρη επανήλθαν εδώ και καιρό οι αντιθέσεις και οι κόντρες, τόσο μέσα στην ίδια τη χώρα, όσο και για την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής σε αυτή. Οπως είπε, και στο Ζάγκρεμπ «υπογραμμίσαμε ξανά τη στήριξή μας στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί. Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε τον διάλογο για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη σε ένα μεγαλύτερο εύρος και μετά τις εκλογές».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ερντογάν συνέδεσε «το πρόβλημα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη» με τη Συμφωνία του Ντέιτον (που συνδέθηκε με την ίδρυση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης), την οποία συζητούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ιμπεριαλιστικά επιτελεία με φόντο ευρύτερα σχέδια για επανάχαραξη συνόρων στα Βαλκάνια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ Β'

Εξέπνευσε χτες το βράδυ σε ηλικία 96 ετών, μετά από αρκετά προβλήματα υγείας, η Ελισάβετ Β', βασίλισσα της Βρετανίας και μακροβιότερη μονάρχης διεθνώς, στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκοτίας. Νέος βασιλιάς έγινε αυτομάτως ο μεγαλύτερος γιος της, Κάρολος Γ', σε ηλικία 73 ετών.

Από νωρίς χτες το μεσημέρι είχαν σπεύσει στο πλευρό της Ελισάβετ Β' σχεδόν όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο όταν πέθανε ο πατέρας της, στις 6/2/1952, και από τότε διόρισε 15 πρωθυπουργούς, με πρώτο τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τελευταία την Λιζ Τρας, στην οποία έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μόλις την περασμένη Τρίτη. Η Ελισάβετ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της ηγεμόνας 15 χωρών, μεταξύ τους της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, της Τζαμάικα, της Αντίγκουα και Μπαρμούντα, της Γρενάδας, των Νησιών Σολομώντα, του Τουβαλού, του Σεντ Κιτς και Νέβις κ.ά.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που διέπει αυτόν τον αναχρονιστικό θεσμό, τον οποίο ανέχονται οι Βρετανοί στον 21ο αιώνα, το «εθνικό πένθος» θα είναι 12 ημερών.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Στη Μόσχα μεταβαίνει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της «Χαμάς»

Νέα δολοφονία 17χρονου Παλαιστίνιου από τις κατοχικές δυνάμεις

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς» με επικεφαλής τον αρχηγό της Ισμαήλ Χανίγια σχεδιάζει να μεταβεί την Κυριακή στη Μόσχα, προκειμένου να ξεκινήσει τη Δευτέρα «πολύ σημαντικές» συζητήσεις πάνω σε σειρά προτάσεων που αφορούν τη συγκρότηση ενός «ενιαίου, εθνικού παλαιστινιακού μετώπου» κατά της ισραηλινής κατοχής και σε ιδέες για την ανασυγκρότηση της Λωρίδας της Γάζας με ρωσικά κεφάλαια.

Τις πληροφορίες αυτές ανέφερε χτες η αραβική εφημερίδα Ασάρκ αλ Αουσάτ, επισημαίνοντας πως η αποστολή της αντιπροσωπείας της «Χαμάς» στη Μόσχα γίνεται μετά την ένταση των ρωσο-ισραηλινών σχέσεων που άρχισε να εκδηλώνεται από τον περασμένο Μάη, με αφορμή τη φερόμενη συνδρομή των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία.

Νωρίτερα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ συνάντησε τη Νορβηγίδα ειδική απεσταλμένη για τη Μέση Ανατολή Χίλντα Χάραλνστοντ, ζητώντας την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να επιτραπεί η διεξαγωγή παλαιστινιακών εκλογών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία εμποδίζουν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις. Την ενημέρωσε επίσης για την κλιμακούμενη βία των κατοχικών αρχών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη, όπως είναι οι καθημερινές δολοφονίες και συλλήψεις νεαρών (ακόμη και εφήβων ή παιδιών) Παλαιστινίων, οι εισβολές και οι αποκλεισμοί σε χωριά και πόλεις, οι λεηλασίες παλαιστινιακής γης και περιουσιών από Εβραίους εποίκους με τη στήριξη του ισραηλινού στρατού, κ.ά.

Νέα δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου

Χτες, άλλος ένας Παλαιστίνιος έφηβος μόλις 17 ετών σκοτώθηκε από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, με τη δικαιολογία ότι επιχείρησε να τους επιτεθεί... με ένα σφυρί. Η δολοφονία του εφήβου Χάιθαμ Μουμπακάρ έγινε κοντά στο χωριό Μπεϊτίν στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΚΑΝ μετέδωσε χτες πως Ισραηλινοί και Καταριανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν άμεσα συνομιλίες, με στόχο να επιτραπεί σε Ισραηλινούς φιλάθλους τον Νοέμβρη να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε την Τετάρτη ακόμη μια δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από τη βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια. Σκοπός της δοκιμαστικής εκτόξευσης Minuteman III ήταν η επαλήθευση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της διοίκησης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (AFGSC) που είναι αρμόδια για τους πυραύλους ICBM.

ΣΕΟΥΛ.-- Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας πρότεινε στη Βόρεια Κορέα να εξεταστεί η επανέναρξη συναντήσεων των μελών οικογενειών που είχαν χωριστεί μετά τον Κορεατικό πόλεμο (1950-1953). Ο υπουργός Ενοποίησης Κουόν Γιονγκ-σε έκανε λόγο για «ανοικτό πνεύμα», με το οποίο η Σεούλ θα προσεγγίσει αυτόν τον διάλογο. Οι τελευταίες τέτοιες συναντήσεις έγιναν το 2018, στο πλαίσιο της - τότε προσπάθειας - επαναπροσέγγισης Σεούλ και Πιονγιάνγκ.

ΤΟΚΙΟ.-- Το κυβερνών (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό) κόμμα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι μετά από εσωκομματική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι 179 από τους 379 εκπροσώπους του, που συμμετέχουν στα δύο κόμματα του κοινοβουλίου, είχαν δεσμούς με την «Ενωτική Εκκλησία» (γνωστή και ως «αίρεση Μουν»), που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τους 82 ξεπέρασαν οι νεκροί από τον πρόσφατο σεισμό 6,6 Ρίχτερ στην κινεζική επαρχία Σετσουάν, ενώ η βροχή και ο κίνδυνος κατολισθήσεων λάσπης δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η Αφρική ευθύνεται μόλις για το 2% με 3% των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά η θερμοκρασία στην ήπειρο αυξάνεται πιο γρήγορα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με την προηγούμενη χρονιά να είναι μία από τις ζεστότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την έκθεση «State of the Climate in Africa 2021» που παρουσίασε χτες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

ΡΩΜΗ.-- Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε χτες την κεντρική και τη βόρεια Ιταλία. Στην ευρύτερη περιοχή του Κόμο, η αδιάκοπη νεροποντή προκάλεσε σειρά κατολισθήσεων, ιδίως στην κωμόπολη Μπλέβιο. Πολλά ισόγεια διαμερίσματα γέμισαν λάσπη και προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία. Παράλληλα, έπειτα από σφοδρή χαλαζόπτωση, ανεμοστρόβιλος έπληξε τη λίμνη Γκάρντα, κοντά στην Βερόνα. Ενας δεύτερος ανεμοστρόβιλος στην πόλη Τζιβιταβέκια της κεντρικής Ιταλίας προκάλεσε πτώση δέντρων και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας.

ΣΥΡΙΑ
Αμερικανο-κουρδικά γυμνάσια

Νέα στρατιωτικά γυμνάσια σε περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, πραγματοποίησαν την Τετάρτη αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με δυνάμεις των Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF).

Η εξέλιξη δεν πέρασε απαρατήρητη από την Τουρκία, που παρακολουθεί στενά τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού με οργανώσεις Κούρδων μαχητών τις οποίες θεωρεί «τρομοκρατικές» και ότι πρόκειται για παρακλάδια του ΡΚΚ.

Στις ασκήσεις αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής του κέντρου μέσων ενημέρωσης των SDF, Φαρχάντ Σάμι, τονίζοντας ότι έγιναν στα σύνορα Συρίας, Τουρκίας και Ιράκ.

Το ίδιο 24ωρο βρέθηκε σε συριακές περιοχές υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών ο Νίκολας Γκρέιντζερ, ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, διαβεβαιώνοντας ότι τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής θα παραμείνουν για καιρό, ώστε να εγγυηθούν τάχα την ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Αιχμές της Αραβικής Επιτροπής για τον ρόλο της Τουρκίας

Στις 7 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο η 5η Υπουργική Συνεδρίαση της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής, που αφορά την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις αραβικών χωρών και η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για τη συνέχιση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στα εδάφη αραβικών χωρών όπως η Συρία, η Λιβύη και το Ιράκ.

Απέρριψε οποιαδήποτε αλλαγή στη δημογραφική σύνθεση αραβικών περιοχών που υπόκεινται στον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων, όπως η βορειοανατολική Συρία, και αντιτάχθηκε στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας αραβικών χωρών.

Η Αραβική Επιτροπή εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν σχέση με την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα ψηφίσματα που αφορούν τις τουρκικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά των αραβικών χωρών.

Η Αραβική Επιτροπή αποτελείται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ