Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
Η Αγκυρα έτοιμη για «προσφορά» και «σταθερότητα» στα Βαλκάνια

Βήματα για διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη συζήτησε ο Ερντογάν και στο Ζάγκρεμπ

Ο Κροάτης Πρόεδρος υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογό του

Copyright 2022 The Associated

Ο Κροάτης Πρόεδρος υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογό του
«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και κάνουμε κάθε προσπάθεια για να προσφέρουμε», διαμήνυσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, και από το Ζάγκρεμπ, τον τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στην περιοχή.

Ξεκαθαρίζοντας ξανά ότι το τουρκικό κεφάλαιο επενδύει στην αναβάθμιση του ρόλου του στην περιοχή, είπε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών του με την κροατική ηγεσία «ανταλλάξαμε απόψεις για πιθανά κοινά βήματα με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Σε κοινή συνέντευξη με τον Κροάτη ομόλογό του, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν συνολικά για τις εξελίξεις στην περιφέρεια αλλά και ειδικότερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σπεύδοντας ξανά να εντοπίσει το «δίκιο που έχει» ο Πούτιν, αυτήν τη φορά όσον αφορά τον χειρισμό των εξαγωγών σιτηρών (βλέπε και σχετικό θέμα). Αναδεικνύοντας μάλιστα ότι η Αγκυρα ιεραρχεί ψηλά τη σχέση και το παζάρι της και με τη Μόσχα, παρέπεμψε στη Σύνοδο του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO), που θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα στο Ουζμπεκιστάν (η Τουρκία αποτελεί «εταίρο σε διάλογο» του Οργανισμού).

Ο Τούρκος Πρόεδρος στάθηκε αναλυτικά στα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με την Κροατία, την οποία χαρακτήρισε «μια από τις παραδειγματικές χώρες στην Ευρώπη από την άποψη της ελευθερίας, του σεβασμού και του περιβάλλοντος γαλήνης που διασφαλίζονται στους μουσουλμάνους».

Από τη μεριά του, ο Μιλάνοβιτς ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία στάθηκε πάντα δίπλα στη χώρα του σε δύσκολες στιγμές, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις τους «εποικοδομητικές και υγιείς».

Σημειωτέον, οι επαφές του Ερντογάν και στην Κροατία εστίασαν μεταξύ άλλων στην κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου ενόψει και των εκλογών στις 2 Οκτώβρη επανήλθαν εδώ και καιρό οι αντιθέσεις και οι κόντρες, τόσο μέσα στην ίδια τη χώρα, όσο και για την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής σε αυτή. Οπως είπε, και στο Ζάγκρεμπ «υπογραμμίσαμε ξανά τη στήριξή μας στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί. Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε τον διάλογο για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη σε ένα μεγαλύτερο εύρος και μετά τις εκλογές».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ερντογάν συνέδεσε «το πρόβλημα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη» με τη Συμφωνία του Ντέιτον (που συνδέθηκε με την ίδρυση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης), την οποία συζητούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ιμπεριαλιστικά επιτελεία με φόντο ευρύτερα σχέδια για επανάχαραξη συνόρων στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ