Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σταματούν τις παραδόσεις F-35 λόγω κινεζικού εξαρτήματος

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να σταματήσουν προσωρινά την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε άλλες χώρες, καθώς η κατασκευάστρια «Lockheed Martin» εντόπισε - με μεγάλη καθυστέρηση - ότι ένα μεταλλικό εξάρτημα μαγνήτη που χρησιμοποιήθηκε στον κινητήρα των τζετ προερχόταν από την Κίνα.

Σχετική έρευνα έδειξε ότι το κράμα μετάλλου στην αντλία λιπαντικού του κινητήρα δεν συμμορφωνόταν με τους νόμους περί προμηθειών των ΗΠΑ, οι οποίοι απαγορεύουν κινεζικά, μη εξουσιοδοτημένα εξαρτήματα. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι η ανακάλυψη δεν επηρεάζει τις πτητικές λειτουργίες των F-35 που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία.

Στο μεταξύ, προχτές η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε δεκαετές μορατόριουμ στην ανέγερση εργοστασίων και συναφών εγκαταστάσεων προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα, στο πλαίσιο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης με το Πεκίνο για την εξασφάλιση τεχνολογικού προβαδίσματος. Το εν λόγω μέτρο εντάσσεται στις προϋποθέσεις για συμμετοχή μονοπωλίων στο πακέτο επενδύσεων ύψους 53 δισ. δολαρίων στον τομέα κατασκευής ημιαγωγών προηγμένης τεχνολογίας, που επιδιώκει την επαναφορά της παραγωγής τους σε αμερικανικό έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ