Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αντιπαράθεση για την τελευταία έκθεση της ΙΑΕΑ

Την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης προκάλεσε η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πως «δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι αποκλειστικά ειρηνικό». Σε απόρρητη έκθεση, την οποία επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΙΑΕΑ αναφέρεται σε «απουσία προόδων» στο θέμα των τριών μη δηλωμένων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, όπου εντοπίστηκαν στο παρελθόν ίχνη ουρανίου.

Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μπ. Καμαλβαντί, χαρακτήρισε «αβάσιμη» την έκθεση, θεωρώντας πως «αποτελεί επανάληψη για πολιτικούς λόγους προηγούμενων αβάσιμων ζητημάτων».

Η ΙΑΕΑ επέκρινε την προ μηνών απόφαση της Τεχεράνης να απομακρύνει κάμερες παρακολούθησης από διάφορες εγκαταστάσεις, ζητώντας της «να συμμορφωθεί με τις νομικές της υποχρεώσεις» και να προσφέρει «τεχνικά αξιόπιστες εξηγήσεις». «Προκειμένου να αποκατασταθεί το παλαιό σύστημα επαλήθευσης (της ΙΑΕΑ) οι πλευρές που έχουν υιοθετήσει τη συμφωνία (του 2015) πρέπει να συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους», τόνισε από την πλευρά του ο Καμαλβαντί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ