Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προβάδισμα του σοσιαλδημοκρατικού μπλοκ στις δημοσκοπήσεις

Με τα θέματα της Ενέργειας, του πολέμου στην Ουκρανία και της μετανάστευσης να κυριαρχούν στην προεκλογική ατζέντα, διεξάγονται την Κυριακή βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία.

Σε προχτεσινή δημοσκόπηση (SVT/Novus), πρώτο παραμένει το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών με 27,8% (κοντά στο ποσοστό στις εκλογές του 2018). Με βάση αυτό το ποσοστό θα κέρδιζαν 99 έδρες (έχουν 100 σήμερα).

Το εθνικιστικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες εμφανίζεται πλέον ξεκάθαρα στη δεύτερη θέση, με 20,6% (αύξηση 3,1% από το 2018). Αυτό θα τους έδινε 73 έδρες, 11 παραπάνω από το 2018. Στην τρίτη θέση οι Μετριοπαθείς με 17,3% (μείωση 2,5% από το 2018) και ακολουθούν το κόμμα του Κέντρου με 8,6%, το Αριστερό Κόμμα με 8%, οι Χριστιανοδημοκράτες με 5,9%, οι Πράσινοι με 5,7%, οι Φιλελεύθεροι με 4,8%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το σοσιαλδημοκρατικό «μπλοκ» (Σοσιαλδημοκράτες, Κέντρο, Αριστερό Κόμμα και Πράσινοι) συγκεντρώνει το 50,1% και 177 από τις 349 έδρες, ενώ το λεγόμενο «κεντροδεξιό» μπλοκ (Μετριοπαθείς, Σουηδοί Δημοκράτες, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι) 48,6%.

Οι Μετριοπαθείς έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τους Σουηδούς Δημοκράτες, ωστόσο εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για να στηρίξουν μια κυβέρνηση του «κεντροδεξιού» μπλοκ. Οι Σουηδοί Δημοκράτες πρότειναν ορισμένα πολιτικά μέτρα που ζητούν να υλοποιηθούν, όπως νόμος για υποχρεωτική απέλαση αλλοδαπών πολιτών που διαπράττουν εγκλήματα στη Σουηδία, ζώνες αστυνόμευσης σε περιοχές με προβλήματα εγκληματικότητας και απαγόρευση της επαιτείας!

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν τους Σουηδούς Δημοκράτες ως κόμμα «αναξιόπιστο σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής» και ως κόμμα «που έχει δεσμούς με αντιδημοκρατικούς ηγέτες, δεξιές λαϊκιστικές ομάδες, τη Ρωσία και αυταρχικά κράτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ