Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε την Τετάρτη ακόμη μια δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από τη βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια. Σκοπός της δοκιμαστικής εκτόξευσης Minuteman III ήταν η επαλήθευση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της διοίκησης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (AFGSC) που είναι αρμόδια για τους πυραύλους ICBM.

ΣΕΟΥΛ.-- Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας πρότεινε στη Βόρεια Κορέα να εξεταστεί η επανέναρξη συναντήσεων των μελών οικογενειών που είχαν χωριστεί μετά τον Κορεατικό πόλεμο (1950-1953). Ο υπουργός Ενοποίησης Κουόν Γιονγκ-σε έκανε λόγο για «ανοικτό πνεύμα», με το οποίο η Σεούλ θα προσεγγίσει αυτόν τον διάλογο. Οι τελευταίες τέτοιες συναντήσεις έγιναν το 2018, στο πλαίσιο της - τότε προσπάθειας - επαναπροσέγγισης Σεούλ και Πιονγιάνγκ.

ΤΟΚΙΟ.-- Το κυβερνών (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό) κόμμα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι μετά από εσωκομματική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι 179 από τους 379 εκπροσώπους του, που συμμετέχουν στα δύο κόμματα του κοινοβουλίου, είχαν δεσμούς με την «Ενωτική Εκκλησία» (γνωστή και ως «αίρεση Μουν»), που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τους 82 ξεπέρασαν οι νεκροί από τον πρόσφατο σεισμό 6,6 Ρίχτερ στην κινεζική επαρχία Σετσουάν, ενώ η βροχή και ο κίνδυνος κατολισθήσεων λάσπης δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η Αφρική ευθύνεται μόλις για το 2% με 3% των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά η θερμοκρασία στην ήπειρο αυξάνεται πιο γρήγορα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με την προηγούμενη χρονιά να είναι μία από τις ζεστότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την έκθεση «State of the Climate in Africa 2021» που παρουσίασε χτες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

ΡΩΜΗ.-- Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε χτες την κεντρική και τη βόρεια Ιταλία. Στην ευρύτερη περιοχή του Κόμο, η αδιάκοπη νεροποντή προκάλεσε σειρά κατολισθήσεων, ιδίως στην κωμόπολη Μπλέβιο. Πολλά ισόγεια διαμερίσματα γέμισαν λάσπη και προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία. Παράλληλα, έπειτα από σφοδρή χαλαζόπτωση, ανεμοστρόβιλος έπληξε τη λίμνη Γκάρντα, κοντά στην Βερόνα. Ενας δεύτερος ανεμοστρόβιλος στην πόλη Τζιβιταβέκια της κεντρικής Ιταλίας προκάλεσε πτώση δέντρων και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ