ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταλαιπωρία στο λιμάνι της Ραφήνας

Οταν το 1929 ταξίδεψα για πρώτη φορά μ' ένα μικρό καΐκι από το χωριό μου, το Γιαννίτσι Εύβοιας (σήμερα Μαρμάρι), αμούστακο παιδί με το ντρίλινο κοντό παντελόνι, για να 'ρθω στην Αθήνα για δουλιά και σχολείο, ξεμπάρκαρα στη Ραφήνα σ' ένα μικρό ξύλινο μόλο. Εκεί μας περίμενε ένα «αρχαίο» λεωφορείο, μοντέλο 1910, για να μας μεταφέρει στην πρωτεύουσα. Οι υπεύθυνοι του λεωφορείου, πρόθυμοι και καλοσυνάτοι άνθρωποι, μας βοήθησαν να μεταφέρουμε τα μπογαλάκια μας και ν' ανέβουμε πάνω.

Από κείνο το πρώτο μου ναυτικό ταξίδι, έχουν περάσει 71 χρόνια και το αμούστακο αγόρι έγινε 84 χρόνων σήμερα. Το μικρό καΐκι έγινε μεγάλο βαπόρι, το αρχαίο λεωφορείο αντικαταστάθηκε με πούλμαν με αναπαυτικά καθίσματα. Θα 'πρεπε, όπως είναι φυσικό, να 'μαστε όλοι ευχαριστημένοι και, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια ταλαιπωρεί όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν από όλα τα νησιά του Αιγαίου προς το λιμάνι της Ραφήνας, σε σημείο που να αποζητάς την απλοϊκή εκείνη εποχή του 1929, που αποδεικνύεται πιο οργανωμένη.

Η ταλαιπωρία των επιβατών έγκειται στο ότι τα λεωφορεία που πρέπει να πάρουμε δεν έρχονται στο λιμάνι εκεί από όπου ξεμπαρκάρει ο κόσμος, αλλά παραμένουν μακριά. Ετσι υποχρεωνόμαστε με ζέστη ή με βροχή, φορτωμένοι να βαδίζουμε 600 περίπου μέτρα για να φθάσουμε στο λεωφορείο, στο οποίο εμείς οι ηλικιωμένοι δε βρίσκουμε ποτέ θέση, γιατί έχει καταληφθεί από τους νεότερους, που είναι και πιο γρήγοροι δρομείς.

Ρωτώ λοιπόν τους αρμόδιους, τι θα γίνει με το λιμάνι της Ραφήνας, γιατί στοίχειωσε σαν το Γεφύρι της Αρτας και δε λέει να τελειώσει; Χρόνια ολόκληρα πληρώνουμε φόρο για το λιμάνι αυτό. Αν τα 'χαμε κάνει κέρματα και τα ρίχναμε στη θάλασσα, θα είχαν γίνει στεριά για Εύβοια. Τους αρμόδιους τους έχουμε ενοχλήσει πάρα πολλές φορές, αλλά δυστυχώς «στου κουφού την πόρτα...». Ιδωμεν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Χαλάνδρι Αττικής

Να μην ξεπουληθεί η Βόρεια Κέρκυρα

Ολοι γνωρίζουμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια, δεν περνάει μήνας που να μην υπογράφεται και μια καινούρια σύμβαση ξεπουλήματος.

Δεν υπολογίζουν το κόστος για τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό και ξεπουλάνε στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, εργοστάσια, Τράπεζες, οργανισμούς, αεροδρόμια, βουνά, παραλίες κλπ. Ανοίγει συνεχώς η όρεξη στους συμβαλλόμενους πωλητές - αγοραστές και θυμούμαστε καλά τα λόγια του Χαρίλαου Φλωράκη, που είπε πριν αρκετά χρόνια, για το κατάντημα της πατρίδας μας σε «χώρα γκαρσονιών και παροχής υπηρεσιών».

Στο σχέδιο αυτό εντάσσεται και ο υπό συζήτηση ελλιμενισμός μεγαθηρίου πλωτού ξενοδοχείου, σε μια από τις ελάχιστες παραλίες της Κέρκυρας που δεν έχουν καταστραφεί. Εκπρόσωπος γερμανικής εταιρίας περιφέρεται προσφέροντας τ' αργύρια. Πέρασε από το Δήμο Κασσουπαίων και με ανακούφιση οι δημότες υποδέχτηκαν την τιμητική και αξιοπρεπή απόφαση του Δημ. Συμβουλίου να απορριφθεί η πρόταση.

Ο εν λόγω εκπρόσωπος, συνεχίζοντας τη βόλτα του πιο πάνω, στις καλύτερες παραλίες της Β. Κέρκυρας, μαγεύτηκε από το φυσικό περιβάλλον. Είναι εξάλλου και οι μόνες παραλίες που παραμένουν ανθρώπινες για τους Κερκυραίους, αλλά και για τους τουρίστες.

Προτείνει λοιπόν, στο συρρικνωμένο από την κυβερνητική οικονομική μιζέρια, όπως όλοι οι δήμοι, Καποδιστριακό Δήμο, τ' αργύρια που προσφέρει η εταιρία, για να καταστρέψει την περιοχή και το περιβάλλον, συμπληρώνοντας έτσι την καταστροφή των υπολοίπων παραλιών της Β. Κέρκυρας, όπως Ρόδα, Σιδάρι, Αχουράβη κ.ά.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος αποδέχεται να συζητήσει την πρόταση, ψάχνοντας για αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία δε διεκδικεί από την κυβέρνηση.

Ανάστατοι βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής του δήμου Εσπερίων και είναι έτοιμοι να εμποδίσουν την εγκατάσταση του εξαμβλώματος. Περιμένουν τη συνέχεια, τις διαθέσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα τη στάση των Κερκυραίων βουλευτών, που προεκλογικά έταζαν «λαγούς με πετραχήλια», με την εξαγγελία προγραμμάτων αναβάθμισης των δήμων, προστασίας του περιβάλλοντος, έργα υποδομής κλπ.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
Ταύρος, Αθήνα

Διαμαρτυρίες συνταξιούχων προς το ΙΚΑ

Την αντίθεσή τους στο νέο μέτρο του διοικητή του ΙΚΑ κ. Νεκτάριου, για την καταβολή των συντάξεων μέσω λογαριασμού τραπέζης στους δικαιούχους, προβάλλουν με γράμματά τους επιστολογράφοι μας, από όπου δημοσιεύουμε ορισμένα αποσπάσματα: Κωνσταντίνος Κοντογιαννόπουλος, συνταξιούχος οικοδόμος. «Τις προάλλες, πήρα ένα "φιρμάνι"-εντολή του διοικητή του ΙΚΑ, που εντέλλομαι, αν θέλω, να παίρνω την πενιχρή σύνταξή μου των 116.000 δρχ. από τον ερχόμενο Νοέμβριο και μετά, σ' ένα λογαριασμό που θ' ανοίξω σε μια από τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στο φιρμάνι, διαφορετικά το πενιχρό παραδάκι-σύνταξη το χάνω!

Κατ' αρχάς μάς ρωτήσανε εμάς τα γεροντάκια, αν συμφωνούμε με το νέο μέτρο πληρωμής της σύνταξής μας; Αλήθεια, με τι ποδάρια, με τι κότσια, θα πάρουμε τους δρόμους να σταθούμε στις ουρές της τράπεζας; Αλλά και να φτάσουμε τέλος πάντων στο ταμείο και πάρουμε τα ψίχουλα που μας δίνουνε, ποιος θα μας προστατέψει από τους κακοποιούς και τα πρεζόνια που καιροφυλακτούν στους δρόμους, να μας κατακεφαλιάσουν, να μας ποδοπατήσουν και να μας τα πάρουν;

Μα τι διάολο, όλοι αυτοί που μας διοικούν δεν έχουν ίχνος ανθρωπιάς επάνω τους; Τη μια με τα φάρμακα, την άλλη με τη σύνταξη, όλες τις συμφορές σε μας τους ανήμπορους γέρους θα τις ρίξουν; Φανταστείτε τους κατοίκους συνταξιούχους των χωριών τι τους περιμένει. Δε μένει λοιπόν άλλη λύση από το να ξανασκεφθεί ο κ. Νεκτάριος και να επαναφέρει τον τρόπο πληρωμής όπως ήταν πριν. Οι ταχυδρόμοι να μοιράζουν τις συντάξεις.

Φραγκίσκος Μανουσάκης, Κερατσίνι, Πειραιάς. Είμαι 85 χρόνων και είναι η πρώτη φορά που γράφω στο «Ριζοσπάστη», παρόλο που χρόνια είμαι αναγνώστης του. Γράφω για το θέμα που ενέκυψε με το νέο τρόπο πληρωμής των συντάξεών μας από το ΙΚΑ. Αλήθεια, νομίζει και πιστεύει ο κ. διοικητής, ότι είναι καλύτερα να γυρίζει ο ηλικιωμένος συνταξιούχος εδώ και εκεί για να πάρει τη σύνταξή του; Σε όση καλή κατάσταση και αν ευρίσκεται, η αντίληψη, όραση, ακοή, είναι μειωμένα. Δεν είναι προτιμότερο να περιμένει σπίτι του τον ταχυδρόμο, όπως μέχρι τώρα γινόταν;

Τα παιδιά μας πολλές φορές βρίσκονται μακριά μας, άσε που και αυτά βασανίζονται για να τα βγάλουν πέρα.

Γιώργος Κολιοφώτης, Βουβοπόταμο Πρέβεζας. Θέλω να συγχαρώ τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Νεκτάριο, για το όψιμο ενδιαφέρον του για μας τους συνταξιούχους, όταν ανακάλυψε ότι με τον ταχυδρόμο να μας φέρνει στο σπίτι μας τη σύνταξη ζημιωνόμασταν! Εμείς λοιπόν του απαντάμε ότι δεν έχουμε κανένα παράπονο μ' αυτόν τον τρόπο πληρωμής που μέχρι χτες γινόταν, ενώ για να πάμε στην τράπεζα, εμείς που κατοικούμε στο χωριό, θα πρέπει να πληρώσουμε λεωφορείο. Χώρια που οι υπερήλικες χρειάζονται συνοδό για να μετακινηθούνε.

Αλλά το πιο «συγκινητικό», μέσα στο έγγραφο που μας έστειλε ο κ. διοικητής ήταν ότι μας κάνει γνωστό πως θα εξυπηρετούμαστε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 μέρες τη βδομάδα, από 3.000 υποκαταστήματα σ' όλη την Ελλάδα. Βέβαια για τα 15 χρόνια λιτότητας που περνάμε για να μπούμε στην ΟΝΕ, κουβέντα δε γίνεται στο έγγραφο, ούτε για τις συντάξεις πείνας που παίρνουμε και δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), Παράρτημα Παγκρατίου. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απάνθρωπη απόφαση που πήρε η διοίκηση του ΙΚΑ, να μοιράσει στα δυο υποκαταστήματα του ΙΚΑ Παγκρατίου και να καταδικάσει τους ασφαλισμένους του υποκαταστήματος να κάνουν στην κυριολεξία αγώνα δρόμου, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, αφού οι διοικητικές υπηρεσίες βρίσκονται στη Σπύρου Μερκούρη και τα ιατρεία σε άλλη συνοικία, στον Αγ. Αρτέμιο Γούβας. Πώς λοιπόν θα μετακινούνται-εξυπηρετούνται συνταξιούχοι, παιδιά με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενοι, τη στιγμή που δεν υπάρχει άμεση συγκοινωνιακή πρόσβαση και η απόσταση είναι 3-4 χιλιόμετρα; Υπάρχει δε τρόπος να βρεθεί κτίριο κοντά στο παλιό, ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος.

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Ο «902» στην ξενιτιά

Νίκος Πανταζής, Αμβέρσα, Βέλγιο. Καθημερινός μας πλέον σύντροφος, για μας εδώ τους μετανάστες στη Δ. Ευρώπη, μα και σ' όλο τον κόσμο, είναι ο «902 Αριστερά στα FM».

Είναι σημαντικό κάθε πρωί ν' ενημερώνεσαι από το Αριστερό μας Κανάλι με τις συντροφικές φωνές των ραδιοπαρουσιαστών του σταθμού μας, μια και για μας είναι άπιαστη πολυτέλεια η καθημερινή μας επαφή με το «Ρίζο» μας. Με τον «902», συντομεύει η απόσταση επαφής με το αγαπημένο, ιστορικό μας κόμμα, το ΚΚΕ.

Πιστεύω και προτείνω να βρεθεί τρόπος και η οικονομική ευχέρεια σε συντρόφους, φίλους και οπαδούς, άλλα και σε κάθε δημοκράτη και σκεπτόμενο άνθρωπο ξενιτεμένο, ν' αποκτήσει τον αποκωδικοποιητή (Digital)και μέσω Satelite extelsat. στον κώδικα του ΟΤΕ, ν' ακούει καθημερινά την αλήθεια για τις ειδήσεις και τα σχόλια από τον «902», που είναι και τα μόνα έγκυρα.

Χτες (2-8-2000) που ήρθα σε επαφή μαζί σας, ακούγοντάς σας, αισθάνθηκα την ίδια χαρά και ευτυχία που είχα αισθανθεί όταν έπιασα στα χέρια μου το πρώτο νόμιμο φίλο του «Ριζοσπάστη» μας, μετά τη μεταπολίτευση.

Να αντιδράσουμε γρήγορα

Γιώργος Υετίων, Βύρωνας - Αθήνα. Στα μέσα του Ιούλη και ενώ οι φωτιές ήταν στο «φουλ», είδα στην τηλεόραση ένα δημοσιογράφο να ρωτά τον Πάγκαλο, γιατί δεν αγοράζονται πυροσβεστικά οχήματα, αεροπλάνα πυρόσβεσης και δεν παίρνονται και άλλα μέτρα πρόληψης, αφού είναι πια γνωστό, ότι κάθε καλοκαίρι το πρόβλημα με τις φωτιές γίνεται όλο και πιο έντονο. Η απάντηση του υπουργού στο ερώτημα ήταν: «γνωρίζετε τι κόστος έχουν όλα αυτά;».

Ετσι λοιπόν,, μετριέται η ζωή, και το βιος των πολιτών, αλλά και ο φυσικός πλούτος της χώρας μας που κάθε χρόνο καταστρέφεται από τις πυρκαγιές, που οι περισσότερες είναι εμπρησμοί. Πάει λοιπόν περίπατο, η κοινωνική πολιτική, που μας εξαγγέλλουν κάθε τόσο οι κυβερνώντες μας, αφού όλα τα μετρούν με το κόστος και το χρήμα. Να ποια είναι η νέα τάξη πραγμάτων, με τους σοσια-«ληστές» και «εκσυγχρονιστές», που θέλουν να την επιβάλλουν σ' ολόκληρο τον πλανήτη μας.

Χρειάζεται ν' αντιδράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να ανατραπεί αυτή η βρώμικη κατάσταση. Είναι γνωστό, πως τίποτα δεν έρχεται από μόνο του. Ο αγώνας ο μαζικός θα δώσει πίσω όλα όσα μας ανήκουν.

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- Λάζο Πιατίδη: Στουτγκάρδη Γερμανία. Πήραμε την επιστολή σας.

- Θωμά Ακρωτηριανάκη: Χανιά. Ολα τα γράμματά σας, τα έχουμε λάβει.

- Απόστολο Κουτούνια: Αμυγδαλιά Δωρίδας: Εχουμε λάβει την επιστολή σας.

- Διόνυσο, Αργοστόλι: Την εργασία που μας στείλατε την έχουμε λάβει.

- Ιωάννη Μέγγο, Γερμανία: Την επιστολή σας, που απευθύνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τη λάβαμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ