ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τον πληθωρισμό... φταίει το «κόστος εργασίας»

Στο απυρόβλητο τα επιχειρηματικά κέρδη και τα αστρονομικά ποσοστά κέρδους, σύμφωνα με σχετική μελέτη που έγινε κατά παραγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Από παλαιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλαιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Την πολιτική της ΕΕ σε ό,τι αφορά την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική, τις λεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την «ανταγωνιστικότητα» των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων έρχεται να στηρίξει ειδική -κατά παραγγελία - μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας με θέμα τη «διερεύνηση των επιδράσεων στην εμμονή και τη δυναμική του πληθωρισμού». Η μελέτη αυτή - που έγινε κατά παραγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις «εθνικές» κεντρικές τράπεζες - υιοθετεί την κλασική αντιδραστική θεωρία ότι για τον πληθωρισμό φταίνε οι μισθοί και όχι τα κέρδη και υπερκέρδη των επιχειρήσεων. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι αφήνει έξω από κάθε πεδίο προβληματιμού και διερεύνησης, τη συμμετοχή που έχουν στο φούσκωμα του πληθωρισμού η εκρηκτική άνοδος των επιχειρηματικών κερδών και τα αστρονομικά ποσοστά κέρδους.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η μελέτη «αποενοχοποιεί», κατά κάποιον τρόπο, τη συμμετοχή της εισοδηματικής πολιτικής στη διαμόρφωση του πληθωρισμού. Οπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, «ορισμένα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας δε φέρουν την κύρια ευθύνη για τη σχετικά αυξημένη εμμονή του πληθωρισμού στην Ελλάδα». Τηρώντας, όμως, τα «κριτήρια» που τους έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να υπεραμυνθούν, δηλαδή, της θεωρίας ότι για τον πληθωρισμό φταίνε οι μισθοί, προσθέτουν αμέσως πως «αυτό δε σημαίνει ότι οι επικρατούσες συνθήκες στην αγορά εργασίας και η διαμόρφωση των αμοιβών δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα»!

Οι πραγματικές βλέψεις των συντακτών της έκθεσης προκύπτουν και από τα παρακάτω:

  • Εμμεση φορολογία: Αποφαίνονται πως η «μόνιμη μεταβολή του ποσοστού της έμμεσης φορολογίας δε δημιουργεί επίμονο πληθωρισμό, καθώς δεν επηρεάζεται το μισθολογικό κόστος»...
  • Εργοδοτικές εισφορές: Σε αντίθεση με το προηγούμενο, ισχυρίζονται πως «η μόνιμη μεταβολή του ποσοστού των εργοδοτικών εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, επομένως και του κόστους εργασίας, δημιουργεί επίμονο πληθωρισμό στην ελληνική οικονομία».
  • «Ανταγωνιστικότητα»: Επιχειρούν να ξεπεράσουν το σκόπελο της εκρηκτικής κερδοφορίας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και των τεράστιων ποσοστών κέρδους, παπαγαλίζοντας την καραμέλα της «έλλειψης ανταγωνισμού». Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρίζονται πως η «ενίσχυση του ανταγωνισμού μπορεί να συμβάλει από μόνη της στην άμβλυνση του προβλήματος της εμμονής του πληθωρισμού στην Ελλάδα».
  • Δημοσιονομική πολιτική: Ισχυρίζονται πως μια δημοσιονομική διαταραχή «δημιουργεί ιδιαίτερα επίμονο και επιταχυνόμενο πληθωρισμό». Και από το συγκεκριμένο γίνεται ολοφάνερη η προσπάθεια «τεκμηρίωσης» με ...επιστημονικό μανδύα των αποφάσεων και της εφαρμοζόμενης πολιτικής από την ΕΕ.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΟΦΙΝ
Κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα

Νυν υπέρ πάντων η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και οι μεταρρυθμίσεις... Αυτά προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των εργασιών των Συμβουλίων ΕΚΟΦΙΝ και ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ... Δηλώσεις, οι οποίες φανερώνουν την κοινή απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου να εντείνουν την επίθεσή τους κατά των εργασιακών και άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ατζέντα των εργασιών, τα δύο σώματα (ΕΚΟΦΙΝ και ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ) ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η αυστριακή προεδρία προετοίμασε το Κείμενο Βασικών Θεμάτων που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο. Ως βασικές προκλήσεις επισημαίνονται στο κείμενο, ο εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός, η πληθυσμιακή γήρανση, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η ανάγκη διασφάλισης των ενεργειακών πόρων. «Προκλήσεις», οι οποίες, από μόνες τους, έχουν σαφή αντεργατική κατεύθυνση και στοχεύουν ευθέως στη μείωση των μισθών των εργαζομένων και στην ανατροπή των δημόσιων συστημάτων σύνταξης και υγείας.

Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, το μεγάλο στοίχημα της ευρωπαϊκής ηπείρου είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας... Αίτημα το οποίο τίθεται λόγω των ανακατατάξεων στη διεθνή οικονομία, με την είσοδο σε αυτή νέων παικτών (Κίνα, Ινδία), αλλά και την τεχνολογική υπεροχή που επιδεικνύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στον εντεινόμενο αυτό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό η ευρωπαϊκή απάντηση περνάει μέσα από την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας. Με απλά λόγια, στο όνομα του ανταγωνισμού, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ επιχειρούν να δικαιολογήσουν την αφαίρεση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων των Ευρωπαίων εργαζομένων ώστε να διασφαλίσουν τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της κερδοφορίας του ευρωπαϊκού πολυεθνικού κεφαλαίου.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι στο διήμερο των συζητήσεων εξετάστηκαν τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων (ιεραρχούνται και υπηρετούν τη στρατηγική της Λισαβόνας) με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων στο σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών...

Αναφερόμενος στα της Ελλάδας, και με τον ...ευρωπαϊκό αέρα της Συνόδου, ο υπουργός προανήγγειλε - εμμέσως πλην σαφώς - την κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Χαρακτήρισε το 2005 έτος σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο κράτος και στις αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, διευκρίνισε, «τηρούνται και αρχίζουν να αποδίδουν από το 2006», για να προσθέσει στη συνέχεια πως στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί το ...μεταρρυθμιστικό έργο και να εμβαθύνει τη δυναμική του. Ανέφερε, επίσης, ότι η κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει να είναι καλύτερη βραχυχρόνια, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον, κυρίως από τις τιμές του πετρελαίου, αλλά και τις ανισορροπίες που υπάρχουν σε κάποιους από τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο παγκόσμιο σκηνικό...

ΑΕΠ
Αυξήθηκε κατά 3,7% το 2005

Με ρυθμό 3,7% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας το 2005, μετά την ισόποση άνοδο που σημείωσε το δ΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Το 2004 το ΑΕΠ είχε σημειώσει αύξηση 4,7% και, με βάση τις επιδόσεις αυτές, το 2005 προκύπτει μία σαφής επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής.

Το πιο ανησυχητικό ίσως είναι η σταδιακή πτώση του ρυθμού αύξησης της τελικής κατανάλωσης, η οποία αποτελεί το πιο δυναμικό στοιχείο που ωθεί ανοδικά το ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι υψηλοί ρυθμοί που εμφάνιζε η τελική κατανάλωση στηρίζονταν σε πήλινα πόδια, καθώς τροφοδοτούνταν από τους αντίστοιχους υψηλούς ρυθμούς αύξησης της πιστωτικής επέκτασης (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια). Παράγοντας, ο οποίος τα επόμενα χρόνια - με δεδομένο ότι το χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες αγγίζει το 40% του ΑΕΠ - θα έχει όλο και μικρότερο θετικό βάρος στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η τελική κατανάλωση το δ΄ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 3,3%, ρυθμός αύξησης ο οποίος είναι ο μικρότερος στην περίοδο δ΄ τρίμηνο 2003 - δ΄ τρίμηνο 2005.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 1,4% στην περίοδο, ενώ στο έτος εμφανίζουν μείωση 1,4%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,8% στην περίοδο και κατά 2,8% στο έτος, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,2% στην περίοδο, ενώ στο έτος εμφανίζουν πτώση 1,4%.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ελληνοϊσραηλινή συμφωνία

Συμφωνία Διμερούς Συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα στη Βιομηχανική Ερευνα και Ανάπτυξη υπέγραψαν χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Τ. Χανεγκμπί, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ελλάδα του Προέδρου του Ισραήλ Μ. Κατσάβ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η συνεργασία επιχειρήσεων, και όχι μόνον ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, στα θέματα καινοτομίας θα αποβεί πολύ χρήσιμη και για τις δύο πλευρές. Η δημιουργία κοινού Ελληνο-Ισραηλινού Ταμείου Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογίας είναι μία πρωτότυπη και ρεαλιστική προσέγγιση». Στη συνεργασία των επιχειρήσεων μεταξύ των δύο χωρών θα είναι δυνατή η συμμετοχή δημόσιων ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων, εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ