Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΕΠ
Αυξήθηκε κατά 3,7% το 2005

Με ρυθμό 3,7% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας το 2005, μετά την ισόποση άνοδο που σημείωσε το δ΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Το 2004 το ΑΕΠ είχε σημειώσει αύξηση 4,7% και, με βάση τις επιδόσεις αυτές, το 2005 προκύπτει μία σαφής επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής.

Το πιο ανησυχητικό ίσως είναι η σταδιακή πτώση του ρυθμού αύξησης της τελικής κατανάλωσης, η οποία αποτελεί το πιο δυναμικό στοιχείο που ωθεί ανοδικά το ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι υψηλοί ρυθμοί που εμφάνιζε η τελική κατανάλωση στηρίζονταν σε πήλινα πόδια, καθώς τροφοδοτούνταν από τους αντίστοιχους υψηλούς ρυθμούς αύξησης της πιστωτικής επέκτασης (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια). Παράγοντας, ο οποίος τα επόμενα χρόνια - με δεδομένο ότι το χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες αγγίζει το 40% του ΑΕΠ - θα έχει όλο και μικρότερο θετικό βάρος στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η τελική κατανάλωση το δ΄ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 3,3%, ρυθμός αύξησης ο οποίος είναι ο μικρότερος στην περίοδο δ΄ τρίμηνο 2003 - δ΄ τρίμηνο 2005.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 1,4% στην περίοδο, ενώ στο έτος εμφανίζουν μείωση 1,4%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,8% στην περίοδο και κατά 2,8% στο έτος, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,2% στην περίοδο, ενώ στο έτος εμφανίζουν πτώση 1,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ