ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Την Κυριακή ο ιστορικός περίπατος

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), συνεχίζοντας τις πολύμορφες, επιτυχημένες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, μπροστά στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του, διοργανώνει αυτή την Κυριακή, 18 Ιούνη, ιστορικό περίπατο με θέμα την ιστορία του. Καλεί παλιούς και νέους ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, αλλά και ευρύτερα τον κόσμο, να συμμετάσχει στον περίπατο, να ψηλαφίσει την πορεία του Σωματείου ανά τις δεκαετίες, διατρέχοντας ουσιαστικά και την ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας.

Σημείο συνάντησης ορίζεται, στις 3 μ.μ., η πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), όπου βρισκόταν το Δημοτικό Θέατρο. Εκεί στεγάστηκαν και τα πρώτα γραφεία του Σωματείου. Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στις 9 μ.μ. στο Θεατρικό Μουσείο (Ακαδημίας 50). Η Λίλα Καφαντάρη, πρόεδρος του ΣΕΗ, θα μιλήσει για την ανάγκη ανάδειξης και πρόσβασης του λαού στο ανεκτίμητης αξίας αρχειακό υλικό του Μουσείου, που καταστρέφεται με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού.

Θα πραγματοποιηθούν εφτά ακόμα στάσεις: Πειραιώς 40, τα πρώτα γραφεία του ΕΚΑ στις 16.15, Ιστορικό Κτίριο της Κοραή 4, εκεί όπου ήταν τα κρατητήρια της Kommadatur κατά τη γερμανική Κατοχή στις 17.00, Θέατρο ΡΕΞ στις 17.40 και Θέατρο Τέχνης στις 18.20 για την ηρωική πάλη των ηθοποιών μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, Συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Πατησίων, εκεί που βρισκόταν η Ειδική Ασφάλεια Αθηνών στις 18.50 για τα δύσκολα χρόνια των διώξεων, Θέατρο «Αθήναιον» (Μάρνης και Πατησίων) για την πάλη ενάντια στη χούντα στις 19.30, Θέατρο «Γκλόρια» (Ιπποκράτους 7) για την επανασύσταση του Σωματείου στις 20.30.

Σε όλες τις στάσεις θα πραγματοποιηθούν μικρές δράσεις, όπου παλιοί και νέοι ηθοποιοί, παλιοί και νέοι συνδικαλιστές, μοιράζονται στιγμές από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ΣΕΗ. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΗ Ελένη Γερασιμίδου, Βασίλης Κολοβός, Λεωνίδας Βαρδαρός και Αιμιλία Υψηλάντη, ο Στράτος Σαραντίδης, γιος του Γ. Σαραντίδη, ιδρυτικού μέλους του Σωματείου, η συγγραφέας Αλκη Ζέη, η παλιά πρωταγωνίστρια του θεάτρου Καλή Καλό, ο Στέφανος Ληναίος, ο Κώστας Καζάκος για την παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο». Θα διαβαστεί σημείωμα της Ισμήνης Καλλέργη, κόρης της Μαρίας Φωκά. Οι ηθοποιοί Μαριάνθη Σοντάκη, Σάββας Στρούμπος, Πέρης Μιχαηλίδης, Μαρία Κίτσου και η Αννα Φωτοπούλου, κόρη του Μίμη Φωτόπουλου, θα διαβάσουν αποσπάσματα από βιβλία.

  • Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα του ΣΕΗ, 2103833742, 2103817369 και στο e-mail: support@sei.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΩΝ
«Μεσόγειος... θάλασσα ειρήνης»

Ενα μουσικό ταξίδι από τη Συρία στη Νάξο, το οποίο υπογράφει και παρουσιάζει η Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου της Πάτρας, φιλοξενεί την Παρασκευή 16 Ιούνη, στις 21.30, το Διεθνές Φεστιβάλ Πατρών.

Τίτλος της συναυλίας, στην οποία προσκεκλημένοι είναι οι καλλιτέχνες Γιάννης Ζευγώλης και Αυγερινή Γάτση, είναι «Ψυχή στη Θάλασσα...», με σημείο αναφοράς τη Μεσόγειο ως θάλασσα ειρήνης, που είναι και το θέμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας.

Ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων συμμετέχει και αυτός με τη σειρά του στο Διεθνές Φεστιβάλ Πατρών, διοργανώνοντας διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Μεσόγειος... θάλασσα ειρήνης», την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Ιούνη, στον αίθριο χώρο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος.

Την Παρασκευή 23 Ιούνη, στις 9.30 το βράδυ, το Μουσικό Εργαστήρι του Συνδέσμου, με τη συμμετοχή του Γυναικείου Φωνητικού συνόλου «Αντηχώ», θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση «Μεσόγειος... θάλασσα ειρήνης», με τραγούδια των λαών της Μεσογείου, σπουδαίων συνθετών και ερμηνευτών, όπως Z. Livaneli, Ζ. Μουστακή, Γ. Μαρκόπουλου, E. Piaf, Μ. Θεοδωράκη, L. Liach κ.ά. Το Σάββατο 24 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, τη σκυτάλη παίρνουν όλα τα χορευτικά τμήματα του Συνδέσμου, καθώς και το μουσικό σχήμα «Belle Epoque».

Η είσοδος για τις παραπάνω εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

«Κώστας Νούρος: ξένος δυο φορές»

Στο πλαίσιο των δράσεων «Ανοιγμα στην Πόλη - Πειραιάς - Γεφυρώνοντας τις Διαφορετικότητες», που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Ανθή Γουρουντή παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Κώστας Νούρος: ξένος δυο φορές», σήμερα και αύριο, στην ταβέρνα «Ρούκουνας», Ελ. Βενιζέλου 166 Κερατσίνι, και στις 19 Ιούνη, στην ταβέρνα «Μπαρμπαδήμος», Αγ. Γεωργίου 76 Κορυδαλλός (ώρα προσέλευσης 20.30).

Ο Κώστας Μασσέλος ή Νούρος υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδιστή, του οποίου το ταλέντο άνθισε τόσο στη Σμύρνη όσο και στον Πειραιά. Η φωνή, αλλά και η ζωή του σφράγισαν μοναδικά και ανατρεπτικά το ρεμπέτικο. Μοναχικός και αλύτρωτος τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο βίο του, σφράγισε με τη βελούδινη φωνή του την πρώτη περίοδο του σμυρναίικου - ρεμπέτικου τραγουδιού και δημιούργησε ρήγμα στα στερεότυπα ερωτικής συμπεριφοράς του ρεμπέτη. Δύο φορές πρόσφυγας, μπόλιασε με τη φινέτσα του το μπρούτο πειραιώτικο ρεμπέτικο, μένοντας συγχρόνως αόρατος, μια ντελικάτη φιγούρα που δεν χωρούσε στα στερεότυπα μιας συντηρητικής κοινωνίας.

Κείμενα - Μουσική δραματουργία: Ανθή Γουρουντή, Χρύσα Καψούλη, Τσιμάρας Τζανάτος. Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη. Μουσική - Ενορχήστρωση - Τραγούδια: Χάρης Βλαστάκης, Ανθή Γουρουντή. Φωνητική προετοιμασία: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα. Σκηνική επίβλεψη - Επιμέλεια κοστουμιών: Σπύρος Γκέκας. Εικαστική επιμέλεια - Γραφιστικά: Σταύρος Παπαγιάννης - Stage Design Office.

Ερμηνευτές: Τσιμάρας Τζανάτος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μικαέλα Δανά και το Πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro». Συνεργάζονται: Χριστίνα Ασημακοπούλου (σοπράνο), Λευτέρης Παπακώστας (ηθοποιός). Μουσικοί: Σταυρούλα Μέντη (βιολί), Στάθης Κοντοπάνος (ούτι), Δημήτρης Ασλανίδης (κοντραμπάσο), Ανθή Γουρουντή (πιάνο).

Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι «Πέραμα» του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου σε ποίηση Γιώργου Χρονά, με την ευγενική παραχώρηση του ιδίου.

Εισιτήριο: 22 ευρώ με φαγητό και ποτό (5 ευρώ για τα ταμεία του Φεστιβάλ και το υπόλοιπο ποσό στις ταβέρνες).

Εξι μήνες από το θάνατο του Β. Μηνιώτη

Συμπληρώνονται έξι μήνες από το θάνατο του λογοτέχνη Βαγγέλη Μηνιώτη, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης της εφημερίδας μας, εμπλουτίζοντας επί σειρά ετών τα «Καθημερινά της Κυριακής» με τη λογοτεχνική του πένα με διηγήματα και οδοιπορικά στη στήλη «Καθ' οδόν».

Γεννημένος στον Πειραιά το 1927, βίωσε την περιπέτεια της γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από σκληρές εμπειρίες που σφράγισαν ανεξίτηλα τη μνήμη του και την ψυχή του. Ανθρωπος ευαίσθητος, εσωτερικός και σιωπηλός, οραματίστηκε έναν κόσμο ελεύθερο και ειρηνικό, όπου να επικρατεί η κοινωνική δικαιοσύνη και όχι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτά τα ιδανικά διαπότισαν το συγγραφικό του έργο, το οποίο ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία γράφοντας χρονογραφήματα, διηγήματα και στιχουργήματα, κυρίως σε κλαδικές εφημερίδες και περιοδικά.

Εχει εκδώσει 12 βιβλία, από τα οποία τα «Πισωγυρίσματα» βραβεύτηκαν με το πρώτο βραβείο το 1999 από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας ήταν μέλος, «Χρονογραφήματα 1958-1988», «Μουράγιο», «Γλαρέντζα» κ.ά.

Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη»: «Ετσι φτάσαμε, έφηβοι πια, τα παιδιά της παρέας μας στην Κατοχή και οργανωμένοι στην ΕΠΟΝ προσφέραμε κάποιες υπηρεσίες στους αγωνιστές της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, που έδιναν τη ζωή τους για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ της πατρίδας που στέναζε κάτω από τη βαριά μπότα των κατακτητών. Και φτάσαμε και στο φοβερό μπλόκο της εργατούπολης, καθισμένοι οκλαδόν να κοιτάζουμε τους καταδότες στα μάτια και να λένε "σήκω εσύ, κι εσύ, κι εσύ!". Ετσι, βρέθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα τα γειτονάκια μου: ο Γιώργος, ο Γιάννης και ο Μικές (...).

(...) Πρέπει να πούμε ότι η παρέα μου κι εγώ πιαστήκαμε πριν ακόμα χαράξει, έξω από το συνοικισμό στο σημείο που βρίσκονται σήμερα οι φυλακές, πηγαίνοντας, άλλοι για ξύλα στο κοντινό βουνό, άλλοι για μυστική αποστολή στα πλαίσια της Αντίστασης και οδηγηθήκαμε στο λόφο της Δεξαμενής, κατηγορούμενοι ότι κρύβουμε όπλα, για εκτέλεση! -- Πού κρύβετε τα όπλα, ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν οι Γερμανοί με τα φερέφωνά τους, τους εθνοπροδότες, ώσπου ακούστηκε από τον επικεφαλής γκεσταπίτη το παράγγελμα "Αλες καπούτ!"».

«Φωτιά στα ιστία της νύχτας»

Σήμερα, στην Οπερα Ζαγγόρα της Βουλγαρίας, θα ανέβει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η όπερα του Γιώργου Μηνά «Φωτιά στα ιστία της νύχτας...». Είναι η πρώτη φορά που ελληνική όπερα παρουσιάζεται στη Βουλγαρία με αντιδικτατορικό περιεχόμενο.

Λιμπρέτο, σκηνοθετικές οδηγίες: Γιώργος Μηνάς, ποίηση: Ανδρέας Κάλβος, Κώστας Καρυωτάκης, τενόρος: Γιώργος Φιλαδελφέας, πιάνο: Βαλεντίνα Βασίλεβα, σκηνοθεσία: Πλάμεν Μπεϊκόφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ