ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Δικομματική υποκρισία για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Ρεσιτάλ δικομματικής υποκρισίας χτες στη Βουλή για την κατάσταση στην ΕΡΤ κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναλώθηκαν σε αλληλοκατηγορίες για την κατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, παραγνωρίζοντας τις τεράστιες ευθύνες τους για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια στην ΕΡΤ. Οταν είναι πασίδηλο ότι το εκάστοτε κόμμα που κυβερνά χρησιμοποιεί τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την κυβερνητική προπαγάνδα, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να κάνουν το «μαύρο άσπρο». Οι του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν τη σημερινή κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε κυβερνητικό προπαγανδιστή και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος ανταπάντησε ότι αυτά συνέβαιναν μόνο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αρκετό χρόνο σπατάλησαν και στο επί ποιας κυβέρνησης απασχολούνταν στην ΕΡΤ με παχυλούς μισθούς υψηλόβαθμοι σύμβουλοι.

Παρεμβαίνοντας στην Επερώτηση και επικαλούμενη και την εμπειρία της ως εργαζόμενης επί χρόνια στην ΕΡΤ, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη κατήγγειλε ότι και τα δύο κόμματα όταν είναι στην κυβέρνηση χρησιμοποιούν τη δημόσια τηλεόραση ως τσιφλίκι τους. Και οι δύο, είπε, παρεμβαίνετε απροκάλυπτα στα δελτία ειδήσεων, ενώ τόνισε ότι η ιστορία με τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους δεν είναι σημερινή, καθώς κρατάει χρόνια ολόκληρα. Η Λ. Κανέλλη υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, οι οποίοι εκπληρώνουν το καθήκον τους κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίες και με αμοιβές οι περισσότεροι των 500 ή των 600 ευρώ και έφερε ως παράδειγμα τους μουσικούς της ΕΡΤ που μένουν 20 χρόνια χωρίς αύξηση και μένουν απλήρωτοι για δύο ή τρία χρόνια. Κατηγόρησε και τα δύο κόμματα ότι, παρά τα όσα λένε, προωθούν για την ΕΡΤ τον ανταγωνισμό με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και είπε ότι η συζήτηση της Επερώτησης είναι άκαιρη και υποκριτική, καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ δε λένε κουβέντα για τους απλούς εργαζόμενους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πάει για αργότερα ο... διάλογος

Χωρίς την... ψυχολογική πίεση των εκλογών θα διεξαχθεί ο «διάλογος» που αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ για τον περιορισμό του δικαιώματος των διαδηλώσεων. Την κυβερνητική θέση ανακοίνωσε χτες ο Βύρωνας Πολύδωρας, αρμόδιος για θέματα κρατικής καταστολής. Μάλιστα, σε επιστολή του που απευθύνεται στα κόμματα και στα συνδικάτα δηλώνει ότι «υποχωρεί», ενώ «σε εύθετο χρόνο και εγκαίρως θα σας γνωρίσω την ημερομηνία συγκλήσεως της ανωτέρω συσκέψεως», που την προσδιορίζει στα τέλη του Οκτώβρη.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης πιστεύει πως «το περιθώριο αυτό του χρόνου αλλά και η διεξαγωγή, εν τω μεταξύ, των δημοτικών εκλογών θα επιτρέψει σε όλους μας να μελετήσουμε ακόμη πιο ενδελεχώς το πρόβλημα και να τοποθετηθούμε χωρίς την ψυχολογική πίεση των εκλογών. Ηλπιζα ότι η επικαιρότητα των δημοτικών εκλογών θα ήταν πλεονέκτημα στο διάλογο. Κάποιοι έκριναν άλλως. Υποχωρώ εγώ».

Από τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση της ΝΔ κήρυξε την... έναρξη διαλόγου για τη φαλκίδευση του δικαιώματος στη δημόσια διαμαρτυρία. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας με επιστολή του προς τα κόμματα και τα συνδικάτα ζητούσε, στην ουσία, τον περιορισμό των διαδηλώσεων τις οποίες αντιμετωπίζει με τη λογική της παρακώλυσης των συγκοινωνιών. Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν χαρακτηρίσει «θαρραλέα, σωστή και δημοκρατική» την πρόταση του Β. Πολύδωρα, υποστηρίζοντας την άποψη ότι οι «λίγοι» που διαδηλώνουν, ταράζουν αυτούς που αποτελούν την πλειοψηφία και σιωπηλά ασχολούνται ειρηνικά με τις ασχολίες τους, την ώρα που οι... λίγοι μάχονται στους δρόμους για το οκτάωρο, το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ακρίβεια, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Τους θέλει όλους στο «μαντρί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος προσπαθεί να βάλει καθαρά τις διαχωριστικές γραμμές, ξεκαθαρίζοντας τις πολιτικές συγγένειες του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ και τη σοσιαλδημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να επιτίθεται στο ΚΚΕ, που δεν μπαίνει στο μαντρί.

Αυτή την τακτική ακολούθησε και χτες στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της 71ης ΔΕΘ.

Μόλις και μετά βίας και με μεγάλη του λύπη διαπίστωσε πως «σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση ευνοεί σε μεγάλο βαθμό το πέρασμα των κυβερνητικών θέσεων». Αυτή ήταν η κριτική του στο ΠΑΣΟΚ.

Για το ΚΚΕ είχε περισσότερα να πει. Υιοθετώντας τη γραμμή του Γ. Αθανασάκη (ΠΑΣΟΚ), ουσιαστικά τόλμησε να ισχυριστεί πως η άρνηση του ΚΚΕ να συνεργαστεί με τον ΣΥΝ εξυπηρετεί το σύστημα και την κυβέρνηση. «Την έλλειψη κοινής δράσης των δυνάμεων της εργασίας και των δυνάμεων της αριστεράς τη θέλει το σύστημα. Είναι η μεγάλη άμυνα του συστήματος. Την καλλιεργεί η ηγεσία της ΝΔ με κάθε τρόπο. Και όποιος συμβάλλει σε αυτό, ουσιαστικά βοηθάει το σύστημα. Και γι' αυτό πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα αρνητική η πολιτική του ΚΚΕ σε αυτό τον τομέα», είπε. Και επανέλαβε τη θέση του ΣΥΝ για προσπάθεια σύγκλισης των ευρύτερων δυνάμεων της αριστεράς που θα ξεκινά απ' τους προωθημένους σοσιαλιστές μέχρι τη ριζοσπαστική εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Κατά τα άλλα, επιχειρώντας να κάνει κριτική στην κυβερνητική πολιτική, επιστράτευσε τα 10 στοιχεία της EUROSTAT, που αποκαλύπτουν την πραγματικά δεινή θέση των Ελλήνων κόντρα στην εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός. Και με αφορμή το πρόσφατο σκάνδαλο, ζήτησε να υπάρξει ένας γενικός έλεγχος σχετικά με τη δράση των μεγάλων επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς, τον επισιτιστικό και στους άλλους τομείς της λαϊκής κατανάλωσης, ανάλογος μ' αυτόν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Συμβουλές προς ιερέα εξομολόγο

1. Η εξομολόγηση είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση. Πρώτος απ' όλους όμως ο ίδιος ο εξομολόγος πρέπει να σκέφτεται πάνω στη δική του κατάσταση, και η ζωή του να βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον. Τώρα, όσον αφορά τα παιδιά, η απόφαση για το αν θα προσέλθουν για εξομολόγηση είναι αποκλειστικά δική τους.

2. Οταν η εξομολόγηση επιβάλλεται μεταβάλλεται σε παγίδα. Φορτώνοντας το παιδί ενοχές, δημιουργείς σιγά σιγά μια «νεκρή» ύπαρξη.

3. Η εξομολόγηση δεν επιδέχεται ερμηνεία. Πληρώνεις κι εσύ, ως ιερέας, τις προκαταλήψεις και τα συμπλέγματα της Ιεράς Συνόδου.

4. Πώς είναι δυνατόν, μέσω της εξομολόγησης, να ζητάς από ένα παιδί να «κάνει ταμείο» για τη ζωή του; Εσύ, αντιθέτως, πρέπει να το ελευθερώνεις από κάθε ταμείο. Θυμήσου αυτό που τόνιζε διαρκώς ο Χριστός: «Ηρθα για να σε ελευθερώσω».

5. Πώς είναι δυνατόν, μέσω της εξομολόγησης, να υποδέχεσαι τη φωνή της αθωότητας και να την ανακρίνεις με έμμεσο τρόπο; Το άλλοθί σου εδώ είναι σαθρό: Χρησιμοποιείς την τραγωδία του μικρού Αλεξ για να ισχυροποιήσεις τη θέση σου μέσα στο σχολείο.

6. Μήπως χρησιμοποιείς την εξομολόγηση για να εδραιώνεις την πίστη σου σ' έναν ενδεχόμενο κλονισμό; Αντί τότε να γίνεις ανατόμος της παιδικής ψυχής, άρχισε πρώτα από τα δικά σου σπλάχνα.

7. Αν θεωρείς το παιδί συνώνυμο του Θεού, τότε πώς προσβάλλεις τον Θεό στην πιο όμορφη εκδοχή του;

8. Τι μπορεί να εξομολογηθεί ένα αχαλίνωτο όνειρο σαν το παιδί; Πώς μπορείς να ζητάς εξομολόγηση από ένα πλάσμα που ξέρει μόνο να δροσίζει την πλήξη της έρημης καθημερινής μας ζωής;

9. Γίνε παιδί με τα παιδιά και θα καταλάβεις πως μία είναι η πραγματική ανάγκη: Να τους ζητήσεις να σε ακούσουν και εσύ να εξομολογηθείς σε αυτά.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ