ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι μάχες στη Δαμασκό

Σήμερα η νέα κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι συγκρούσεις στη Δαμασκό και άλλες πόλεις φαίνεται να κλιμακώνονται
Οι συγκρούσεις στη Δαμασκό και άλλες πόλεις φαίνεται να κλιμακώνονται
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, χτες, μάχες σημειώνονται στη συριακή πρωτεύουσα, ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας επανέρχεται, σήμερα, η σκληρή ενδο-ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση καθώς αναμένεται η συνεδρίαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους παρατηρητές του ΟΗΕ. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία επιμένουν σε σχέδιο απόφασης, που απειλεί τη συριακή ηγεσία με αυτόματες «μη στρατιωτικές» κυρώσεις υπό το καθεστώς του άρθρου 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ σε περίπτωση που εντός δέκα ημερών δεν έχει πλήρως συμμορφωθεί με την κατάπαυση πυρός. Από την άλλη, η Ρωσία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αποσύρει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το δικό της σχέδιο απόφασης ή πολύ περισσότερο να στηρίξει το άλλο, επιμένοντας στην παράταση της αποστολής των παρατηρητών στη Συρία και στη συνέχιση των προσπαθειών για έναρξη διαλόγου.

Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από τις συναντήσεις που είχε, χτες, στη Μόσχα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία. Ο Κόφι Ανάν είχε μακροσκελή συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών. Πούτιν και Λαβρόφ επανέλαβαν ότι στηρίζουν πλήρως το σχέδιο αποκλιμάκωσης του Ανάν και τα βήματά του - κατάπαυση πυρός, έναρξη πολιτικού διαλόγου, κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πολιτική μετάβαση - με το δεύτερο να εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο συναίνεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τη ρωσική θέση φαίνεται να συμμερίζεται και το Πεκίνο, όπου η κυβερνητική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» τόνιζε ότι «τους ηγέτες τους αλλάζουν οι λαοί» και ότι στόχος είναι η αποκλιμάκωση. Ο Ανάν αλλά και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, από το Πεκίνο απηύθυναν νέες εκκλήσεις για «αποφασιστική και ενωτική δράση που δίνει τέλος στους σκοτωμούς άμεσα».

Μάχες στη Δαμασκό

Πυρά σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας μεταδίδουν ότι ακούνε όλοι οι ξένοι ανταποκριτές. Εκπρόσωπος του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» υποστήριξε ότι με συμμετοχή μαχητών από όλη τη χώρα άρχισε η «επιχείρηση Ηφαίστειο για τη Δαμασκό», όπως επίσης και ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 70 στρατιώτες. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει, επίσης, ότι καταρρίφθηκε ελικόπτερο στη ανατολική συνοικία Καμπούς. Εκκληση προς όλους τους Σύρους να συμμετάσχουν στη «σημαντικότερη μάχη μέχρι σήμερα» απηύθυναν ανοιχτά οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι».

Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, από την άλλη, δήλωνε ότι «ορισμένα ένοπλα στοιχεία παρεισέφρησαν στη Δαμασκό, αλλά αντιμετωπίζονται και απωθούνται». Ο ισραηλινός στρατός, επίσης, ανέφερε ότι μονάδες του συριακού στρατού μετακινήθηκαν από τα υψώματα Γκολάν προς τη Δαμασκό.

Η ιρακινή ηγεσία, μιλώντας για εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, κάλεσε όλους τους Ιρακινούς να εγκαταλείψουν τη Συρία άμεσα. Την ίδια ώρα, η Τουρκία ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο πέρασαν τα σύνορα 1.280 πρόσφυγες, μεταξύ αυτών στρατιώτες και ένας ακόμη στρατηγός.

Παρεμβάσεις από τους αποσκιρτήσαντες

Πιθανό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο η ηγεσία Ασαντ να χρησιμοποιήσει το χημικό του οπλοστάσιο ο πρώην Σύρος πρέσβης στο Ιράκ, Ναουάφ αλ Φάρες, πρώην σημαίνον στέλεχος του κρατικού μηχανισμού με στενές σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες. Τη σιωπή του φέρεται να έσπασε για πρώτη φορά και ο πλέον σημαντικός «φυγάς» της Δαμασκού, ο στρατηγός Μανάφ Τλας, διοικητής μεραρχίας στην Προεδρική Φρουρά και παιδικός φίλος του Ασαντ. Ο Τλας, με γραπτή δήλωση που φέρεται να έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζει ότι «επιθυμεί να δει μια εποικοδομητική φάση μετάβασης που θα διασφαλίζει την ενότητα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Συρίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις νόμιμες προσδοκίες του συριακού λαού», ενώ εκφράζει «οργή και πόνο που βλέπει το στρατό να δίνει μάχη ενάντια στις αρχές του».

ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Πρόταση στρατιωτικής βάσης για 49 χρόνια

Για τη βελτίωση της υποδομής της 201ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο Τατζικιστάν, απαιτείται μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη χώρα αυτή, δήλωσε εκ μέρους του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ο επικεφαλής του Στρατού Ξηράς, στρατηγός Βλαντιμίρ Τσίρκιν. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως οι διαπραγματεύσεις σύντομα θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Η ρωσική πρόταση προβλέπει να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς της στρατιωτικής βάσης για τα επόμενα 49 χρόνια χωρίς κάποιο συγκεκριμένο ενοίκιο, αλλά με την πολιτική δέσμευση πως η Ρωσία θα διασφαλίζει «την ασφάλεια της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν».

Στη 201η ρωσική στρατιωτική βάση εδρεύουν περίπου έξι χιλιάδες στρατιωτικοί που σταθμεύουν σε εγκαταστάσεις κοντά σε 3 πόλεις του Τατζικιστάν, την Ντουσαμπέ, το Κουλιάμπ και το Κουργκάν-Tιουμπέ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρωσική βάση εκτός των ρωσικών συνόρων.

Το Σεπτέμβρη του περασμένου έτους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τατζικιστάν του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την επέκταση της παραμονής της ρωσικής στρατιωτικής παραμονής για 49 χρόνια. Αργότερα, ωστόσο, εκπρόσωποι του Τατζικιστάν άφηναν να εννοηθεί πως δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία και στα ρωσικά ΜΜΕ διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Τατζικιστάν ζητά ετήσιο ενοίκιο 250-300 εκατομμύρια δολάρια.

Πολλοί αναλυτές δεν απέκλεισαν στο ζήτημα να υπάρχει παρέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες ενδιαφέρονται μετά τη μείωση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν το 2014 να εδραιώσουν στρατιωτικές θέσεις σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Ασίας. Ηδη στην περιοχή υπάρχει τόσο η ρωσική, όσο και η αμερικανική αεροπορική βάση στην Κιργιζία, που, ωστόσο, θα πρέπει να κλείσει μετά την επίσημη λήξη της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει το Μπισκέκ να καθυστερήσει το κλείσιμο της βάσης, αλλά ο πρόεδρος της Κιργιζίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το 2014 η βάση θα πρέπει να κλείσει.

Εφόσον η Ρωσία καταφέρει να διατηρήσει τις στρατιωτικές θέσεις της σε Τατζικιστάν και Κιργιζία, τότε οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να ρίξουν το «βάρος» τους στο Ουζμπεκιστάν, για να αποκτήσουν στρατιωτικό έρεισμα στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Να σημειωθεί πως πρόσφατα το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που έχει συγκροτήσει η Μόσχα, ανοίγοντας το δρόμο για ένα «παζάρι» με τις ΗΠΑ.

Η περιοχή της Κεντρικής Ασίας, πλούσια σε ενεργειακές πηγές, εξακολουθεί να λειτουργεί ως «μαγνήτης» για τα ξένα ενεργειακά μονοπώλια, αλλά και τις πολεμικές «μηχανές».


Ι.Π.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέος γύρος κόντρας για την εξουσία

ΚΑΪΡΟ.--

Ενταση, εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας, επικράτησε, χτες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου, όπου εκδικαζόταν προσφυγή που αμφισβητεί τη νομιμότητα της υπάρχουσας επιτροπής εκπόνησης του συντάγματος, η οποία έχει σχηματιστεί με γνώμονα τη σύνθεση του κοινοβουλίου, γεγονός που καθιστά κυρίαρχη την παρουσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» αλλά και των ακραίων ισλαμιστών του «αλ Νουρ» - σαλαφιστές. Την προσφυγή κατέθεσαν δικηγόροι προσκείμενοι σε οργανώσεις δικαιωμάτων, σε κοσμικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και σε οργανώσεις που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις εκδίωξης του Μουμπάρακ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η σύνθεση της επιτροπής δε διασφαλίζει την εκπροσώπηση όλου του αιγυπτιακού λαού, ενώ παράλληλα ενυπάρχει ο κίνδυνος το σύνταγμα να βρίθει θρησκευτικών στοιχείων.

Εντός δικαστηρίου βρίσκονταν τόσο υποστηρικτές της προσφυγής όσο και υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» οι οποίοι αντάλλασσαν μεταξύ τους κατηγορίες και απειλές με τους μεν να κατηγορούν τους δε ως «κεκαλυμμένους φανατικούς της θρησκείας που οδηγούν τη χώρα σε νέου τύπου αυταρχισμό» και οι δε ν' ανταπαντούν ότι οι καταγγέλλοντες είναι νοσταλγοί του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ανάλογη ατμόσφαιρα επικράτησε και εκτός δικαστηρίου όπου σημειώθηκαν και μικροσυγκρούσεις.

Ο Πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία τουλάχιστον δύο φορές. Αρκετοί αναλυτές επισήμαναν ότι η ατμόσφαιρα αυτή, που αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω όταν θα εκδικαστεί ανάλογη προσφυγή ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου να διαλύσει το, ελεγχόμενο από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», κοινοβούλιο επικαλούμενο σοβαρές παρατυπίες, απειλεί να πυροδοτήσει νέο γύρο κοινωνικής και πολιτικής έντασης και αστάθειας στην Αίγυπτο όπου ισλαμιστές και στρατός, εκπροσωπώντας διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης, συγκρούονται με σφοδρότητα για τον έλεγχο της εξουσίας.

ΕΣΘΟΝΙΑ
Τιμές στους φασίστες

Ο υπουργός Αμυνας της Εσθονίας, Ούρμας Ρεϊνσάλι, εξέφρασε την εκτίμησή του προς τη λεγόμενη «Ενωση Αγωνιστών της Ελευθερίας», που ενώνει στις γραμμές της τους βετεράνους της 20ής εσθονικής μεραρχίας των SS, που πολέμησαν στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας και τους απογόνους τους. Ο στρατηγός δήλωσε πως «η συνεισφορά τους έσωσε την τιμή του εσθονικού λαού».

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης που έλαβε το εσθονικό κοινοβούλιο τον περασμένο Φλεβάρη με την οποία κι επίσημα η Εσθονία αναγνωρίζει τους Εσθονούς ναζί ως «αγωνιστές της ελευθερίας».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην 20ή μάζωξη της ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στην εσθονική νήσο Σααράμαα στις 14 Ιούλη.

Αντιδρώντας στην εξέλιξη ο Α. Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε το γεγονός ως «σχεδιασμένη επιβολή των φιλοναζιστικών διαθέσεων στην εσθονική κοινωνία και απροκάλυπτη πρόκληση της μνήμης όλων αυτών που θυσιάζοντας τη ζωή τους έσωσαν την ανθρωπότητα από τη φαιά πανούκλα».

Βεβαίως και στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, για άλλη μια φορά αποφεύγεται να γίνει κάποια αναφορά στην πολιτική της ΕΕ, που στηρίζει τη συνολική αντικομμουνιστική διαστρέβλωση της Ιστορίας στην Ευρώπη. Πολιτική, άλλωστε, που πλευρές της στηρίζει και η αστική πολιτική ηγεσία της Ρωσίας, κάτι που καταγγέλλουν οι Ρώσοι κομμουνιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ