Τετάρτη 18 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέος γύρος κόντρας για την εξουσία

ΚΑΪΡΟ.--

Ενταση, εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας, επικράτησε, χτες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου, όπου εκδικαζόταν προσφυγή που αμφισβητεί τη νομιμότητα της υπάρχουσας επιτροπής εκπόνησης του συντάγματος, η οποία έχει σχηματιστεί με γνώμονα τη σύνθεση του κοινοβουλίου, γεγονός που καθιστά κυρίαρχη την παρουσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» αλλά και των ακραίων ισλαμιστών του «αλ Νουρ» - σαλαφιστές. Την προσφυγή κατέθεσαν δικηγόροι προσκείμενοι σε οργανώσεις δικαιωμάτων, σε κοσμικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και σε οργανώσεις που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις εκδίωξης του Μουμπάρακ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η σύνθεση της επιτροπής δε διασφαλίζει την εκπροσώπηση όλου του αιγυπτιακού λαού, ενώ παράλληλα ενυπάρχει ο κίνδυνος το σύνταγμα να βρίθει θρησκευτικών στοιχείων.

Εντός δικαστηρίου βρίσκονταν τόσο υποστηρικτές της προσφυγής όσο και υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» οι οποίοι αντάλλασσαν μεταξύ τους κατηγορίες και απειλές με τους μεν να κατηγορούν τους δε ως «κεκαλυμμένους φανατικούς της θρησκείας που οδηγούν τη χώρα σε νέου τύπου αυταρχισμό» και οι δε ν' ανταπαντούν ότι οι καταγγέλλοντες είναι νοσταλγοί του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ανάλογη ατμόσφαιρα επικράτησε και εκτός δικαστηρίου όπου σημειώθηκαν και μικροσυγκρούσεις.

Ο Πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία τουλάχιστον δύο φορές. Αρκετοί αναλυτές επισήμαναν ότι η ατμόσφαιρα αυτή, που αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω όταν θα εκδικαστεί ανάλογη προσφυγή ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου να διαλύσει το, ελεγχόμενο από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», κοινοβούλιο επικαλούμενο σοβαρές παρατυπίες, απειλεί να πυροδοτήσει νέο γύρο κοινωνικής και πολιτικής έντασης και αστάθειας στην Αίγυπτο όπου ισλαμιστές και στρατός, εκπροσωπώντας διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης, συγκρούονται με σφοδρότητα για τον έλεγχο της εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ