ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και έγκαιρη διαδικασία ασύλου

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ χτες

Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο Κουτσόχερο
Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο Κουτσόχερο
Παιδιά που σε κοιτάνε χωρίς χαμόγελο σε ένα τοπίο ξερό και περιφραγμένο. Βράζει ο τόπος! Ο ορίζοντας τρεμοπαίζει από την αφόρητη ζέστη και δίπλα το σύννεφο σκόνης από ένα λατομείο! Η φιγούρα της μάνας που κρατάει από το χέρι τα δυο μικρά παιδιά της μπροστά στο κοντέινερ - ιατρείο σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο πόνο άντεξε για να φτάσει από τη Συρία ως εδώ, στην Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Ασυλο στο Κουτσόχερο Λάρισας. Στα αραδιασμένα κοντέινερ ζουν 305 πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, ξεριζωμένες οικογένειες από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Εκεί, στα ίδια κοντέινερ, ζουν και 61 Ελληνες πλημμυροπαθείς της περιοχής, ξεριζωμένοι από τον «Ντάνιελ». Πρόσφυγες και Ελληνες στοιβαγμένοι σε μερικά τετραγωνικά μέτρα προσδοκώντας μια ηλιαχτίδα να φανεί. Για 60 φιλοξενούμενους η ελπίδα αναθάρρησε, με δικά τους έξοδα ναύλωσαν λεωφορείο και πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν τα χαρτιά του ασύλου έπειτα από μήνες προσμονής.

Τη δομή επισκέφθηκε για μια ακόμα φορά αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Οι Τάσος Τσιαπλές, Γιάννης Σκόκας, Πέτρος Κρίκης και Γιώργος Παπαδούλης συναντήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον διοικητή της δομής, Απόστολο Παπαπαρίση, και μοίρασαν στους εργαζόμενους την ανακοίνωση του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες. Περιηγήθηκαν στους χώρους της δομής και συνομίλησαν με εργαζόμενους από προγράμματα απασχόλησης γυναικών και παιδιών αλλά και από προγράμματα που λήγουν, όπως ενισχυτικής διδασκαλίας και υπολογιστών.

Συνομίλησαν και με τους διασώστες της δομής που στο τέλος Ιούνη μένουν χωρίς δουλειά. Ο ΕΟΔΥ δεν ανανεώνει τις συμβάσεις τους και η παροχή ιατρικής φροντίδας περνάει στους «Γιατρούς του Κόσμου» σε συνεργασία με μια ιδιωτική κλινική, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής της δομής. «Είμαι 5 χρόνια εδώ, σε λίγες μέρες δεν θα έχω δουλειά, είμαι 54 ετών, τι θα απογίνω;», μας λέει αγανακτισμένη η διασώστρια Μαρία Θεοδώρου, η οποία καθημερινά πηγαινοέρχεται στη δομή από τα Τρίκαλα. Στο Ιατρείο απασχολούνται 14 εργαζόμενοι και μια γιατρός με «μπλοκάκι». «Ηρθαμε μέσω ΑΣΕΟ συμβασιούχοι, ήμασταν εδώ στην καραντίνα με τον κορονοϊό και τώρα θα είμαστε άνεργοι», μας λέει η Μαρία καθώς το νέο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει ούτε διασώστες ούτε βοηθούς νοσηλευτή.

«Με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης πρέπει να διασφαλίζονται όλοι οι απαραίτητοι όροι για τη διαβίωσή τους και να διευκολύνονται οι διαδικασίες παροχής ασύλου προκειμένου οι πρόσφυγες να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα, στην προσπάθειά τους να βρουν μια καλύτερη ζωή», τόνισε σε δήλωσή του ο Γιάννης Σκόκας. Πρόσθεσε ότι «το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με τις πολιτικές της ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση. Θα οξύνεται και θα διευρύνεται λόγω των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια να οργανώνει τον αγώνα μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο θα είναι στην Ελλάδα».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ελλειψη ιατρικής κάλυψης και νερού σε μια σειρά χωριά στην Ερισσο

Περιοδεία της Αλ. Μπαλού, περιφερειακής συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέδειξε τα προβλήματα

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ελλείψεις νερού και βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, παραμένουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα σε μια σειρά χωριά της περιοχής Ανω Ερίσσου Κεφαλονιάς.

Πρόκειται για προβλήματα που αναφέρθηκαν και κατά την πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε σε Μεσοβούνια, Κομιτάτα, Καρυά, Πατρικάτα, Κοθρέα και Βασιλικάδες η Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλος Ιονίων Νήσων, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», συνοδευόμενη και από τον Νίκο Γκισκίνη, επίσης περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οπως τονίστηκε από κατοίκους, το Αγροτικό Ιατρείο στις Βασιλικάδες, που ούτως ή άλλως υπολειτουργούσε, έκλεισε από τον Φλεβάρη και δεν υπάρχει ούτε καν η στοιχειώδης ιατρική περίθαλψη για μια μεγάλη περιοχή, όπου το κοντινότερο Κέντρο Υγείας βρίσκεται στη Σάμη!

Ετσι, παραμένει ακάλυπτη υγειονομικά μια πολύ μεγάλη περιοχή, που αφορά και τα συγκεκριμένα χωριά, την ίδια ώρα που οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι μεγάλες, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, που το προσωπικό του δεν επαρκεί να κινήσει τα αναγκαία ασθενοφόρα.

Επισημάνθηκαν επίσης τα μεγάλα προβλήματα με την υδροδότηση. Τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα χωριά δεν έχουν νερό σε σταθερή βάση, καθώς είτε δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο είτε οι δεξαμενές συγκέντρωσής του άργησαν να καθαριστούν, με αποτέλεσμα - λόγω και των λιγότερων βροχοπτώσεων από την άνοιξη και μετά - να μην επαρκεί.

Επιπλέον, παραμένουν τα προβλήματα αντιπλημμυρικής προστασίας, με πολλές «ανοιχτές πληγές», ακόμα κι από την περίοδο του «Ιανού». Αναγκαία έργα δεν έχουν προχωρήσει, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, περιφερειακών και τοπικών αρχών, ενώ παραμένουν επίσης η επικίνδυνη κατάσταση στο οδικό δίκτυο και η έλλειψη αγροτικής οδοποιίας, αλλά και μέτρων αντιπυρικής προστασίας. Σημειώθηκε δε ότι την κατάσταση δυσχεραίνει σε σχέση με την επικοινωνία με το υπόλοιπο νησί και η ελλιπής συγκοινωνία, καθότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία δρομολόγια από το ΚΤΕΛ.

Από το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισημάνθηκαν οι ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές, και απευθύνθηκε κάλεσμα σε πρωτοβουλίες δράσης εντός αλλά και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να ασκηθεί πίεση για επίλυση των προβλημάτων.

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε και στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, όπου συμμετείχε και ο Γιάννης Κουρούκλης, δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στις συνομιλίες με τους εργαζόμενους κυριάρχησε η διαρκώς οξυμένη κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού, καθώς διάφορες υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες, κάτι που επιβαρύνουν περαιτέρω οι συνταξιοδοτήσεις προσωπικού. Την ίδια ώρα, δεν προβλέπονται προσλήψεις και η περιφερειακή αρχή έχει προχωρήσει στη δημιουργία «Αναπτυξιακού Οργανισμού» στην ΠΙΝ, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ιδιωτικοποιώντας επί της ουσίας σειρά υπηρεσιών, με επιπτώσεις τόσο στους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους όσο και στα λαϊκά στρώματα.

Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Από την πυρκαγιά στην Βόλβη
Από την πυρκαγιά στην Βόλβη
Αλλη μια δύσκολη μέρα ήταν η χτεσινή για την Αττική, όπως θα είναι και η σημερινή για πολλές περιοχές της χώρας, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρά τις γνωστές ελλείψεις να δίνουν τιτάνια μάχη. Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι στην περιοχή Θέα στη Βαρυμπόμπη, μια περιοχή που είχε χτυπηθεί πολύ από τις μεγάλες φωτιές στην Πάρνηθα τα προηγούμενα χρόνια. Στο σημείο επιχειρούσαν 45 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Στη Βαρυμπόμπη, λόγω της φωτιάς, γινόταν εκτροπή της κυκλοφορίας στην οδό Τατοΐου στο ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας».

Σε κοντινό χρονικό σημείο εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση κοντά στην οδό Κλεισούρας, στο Μενίδι, δίπλα σε ρέμα στην περιοχή Κόκκινος Μύλος. Επιτόπου βρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα Αλέξανδρο Κάμπα. Εκεί κάηκαν δυο φτωχόσπιτα - παράγκες, ενώ λίγο πιο κάτω από την άλλη πλευρά του ρέματος υπήρχαν και επιχειρήσεις και βιοτεχνίες.

Φωτιές εκδηλώθηκαν στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου, όπου επιχείρησαν 25 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου, 8 οχήματα, ελικόπτερο, στον Σχιστό του Κορυδαλλού όπου επιχείρησαν 30 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 7 οχήματα και 2 ελικόπτερα, όπως και στο Πάτημα του Ασπρόπυργου.

Αλλη φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο ξυλείας στην οδό Αναπαύσεως στο Χαλάνδρι.

Φωτιές σε Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές

Σε εξέλιξη ήταν μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση σε περιοχή της Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 14.00, κοντά στον οικισμό Λίμνη. Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου της 2ης ΕΜΟΔΕ, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Μάλιστα, εστάλη και μήνυμα από το «112», τονίζοντας στους κατοίκους στην περιοχή του οικισμού της Λίμνης Βόλβης να είναι σε ετοιμότητα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 12 μ. σε αγροτοδασική έκταση στους Κομποτάδες Λαμίας. Στο σημείο επιχειρούσαν 35 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 4ης ΕΜΟΔΕ και 10 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 2 αεροσκάφη. Ολες οι φωτιές ήταν σε ύφεση ή σε μερικό έλεγχο αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την Τετάρτη στις 6 μ.μ. μέχρι χτες στις 6 μ.μ. εκδηλώθηκαν 64 αγροτικές και δασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 57 αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Οι άλλες 7 ήταν σε εξέλιξη.

Το καταστροφικό της έργο, έχοντας διάφορες διάσπαρτες εστίες, συνέχιζε και χτες η πυρκαγιά που έκαιγε από προχτές στη Δάρδιζα της Ερμιονίδας στην Αργολίδα. Στην περιοχή που είναι πυκνοκατοικημένη, έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι και καιγόταν χαμηλή βλάστηση και ελιές. Σημειώθηκαν επίσης ζημιές σε μια αποθήκη, ενώ χτες γύρω στο μεσημέρι, στάλθηκε ξανά μήνυμα εκκένωσης «112» στους κατοίκους της Δάρδιζας, προκειμένου να κινηθούν προς Θερμησία και Πετροθάλασσα Ερμιόνης.

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι και στο Σιγούνι Καλαβρύτων της Αχαΐας, όπου ευτυχώς τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Πυρκαγιές σημειώθηκαν χτες και σε περιοχές της Λακωνίας και συγκεκριμένα στα Κονάκια Γυθείου, την Ποταμιά Σπάρτης, στην περιοχή κάμπος των Μολάων και στην Πετρίνα Ανατ. Μάνης, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν μεγάλες ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ