Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και έγκαιρη διαδικασία ασύλου

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ χτες

Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο Κουτσόχερο
Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο Κουτσόχερο
Παιδιά που σε κοιτάνε χωρίς χαμόγελο σε ένα τοπίο ξερό και περιφραγμένο. Βράζει ο τόπος! Ο ορίζοντας τρεμοπαίζει από την αφόρητη ζέστη και δίπλα το σύννεφο σκόνης από ένα λατομείο! Η φιγούρα της μάνας που κρατάει από το χέρι τα δυο μικρά παιδιά της μπροστά στο κοντέινερ - ιατρείο σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο πόνο άντεξε για να φτάσει από τη Συρία ως εδώ, στην Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Ασυλο στο Κουτσόχερο Λάρισας. Στα αραδιασμένα κοντέινερ ζουν 305 πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, ξεριζωμένες οικογένειες από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Εκεί, στα ίδια κοντέινερ, ζουν και 61 Ελληνες πλημμυροπαθείς της περιοχής, ξεριζωμένοι από τον «Ντάνιελ». Πρόσφυγες και Ελληνες στοιβαγμένοι σε μερικά τετραγωνικά μέτρα προσδοκώντας μια ηλιαχτίδα να φανεί. Για 60 φιλοξενούμενους η ελπίδα αναθάρρησε, με δικά τους έξοδα ναύλωσαν λεωφορείο και πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν τα χαρτιά του ασύλου έπειτα από μήνες προσμονής.

Τη δομή επισκέφθηκε για μια ακόμα φορά αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Οι Τάσος Τσιαπλές, Γιάννης Σκόκας, Πέτρος Κρίκης και Γιώργος Παπαδούλης συναντήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον διοικητή της δομής, Απόστολο Παπαπαρίση, και μοίρασαν στους εργαζόμενους την ανακοίνωση του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες. Περιηγήθηκαν στους χώρους της δομής και συνομίλησαν με εργαζόμενους από προγράμματα απασχόλησης γυναικών και παιδιών αλλά και από προγράμματα που λήγουν, όπως ενισχυτικής διδασκαλίας και υπολογιστών.

Συνομίλησαν και με τους διασώστες της δομής που στο τέλος Ιούνη μένουν χωρίς δουλειά. Ο ΕΟΔΥ δεν ανανεώνει τις συμβάσεις τους και η παροχή ιατρικής φροντίδας περνάει στους «Γιατρούς του Κόσμου» σε συνεργασία με μια ιδιωτική κλινική, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής της δομής. «Είμαι 5 χρόνια εδώ, σε λίγες μέρες δεν θα έχω δουλειά, είμαι 54 ετών, τι θα απογίνω;», μας λέει αγανακτισμένη η διασώστρια Μαρία Θεοδώρου, η οποία καθημερινά πηγαινοέρχεται στη δομή από τα Τρίκαλα. Στο Ιατρείο απασχολούνται 14 εργαζόμενοι και μια γιατρός με «μπλοκάκι». «Ηρθαμε μέσω ΑΣΕΟ συμβασιούχοι, ήμασταν εδώ στην καραντίνα με τον κορονοϊό και τώρα θα είμαστε άνεργοι», μας λέει η Μαρία καθώς το νέο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει ούτε διασώστες ούτε βοηθούς νοσηλευτή.

«Με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης πρέπει να διασφαλίζονται όλοι οι απαραίτητοι όροι για τη διαβίωσή τους και να διευκολύνονται οι διαδικασίες παροχής ασύλου προκειμένου οι πρόσφυγες να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα, στην προσπάθειά τους να βρουν μια καλύτερη ζωή», τόνισε σε δήλωσή του ο Γιάννης Σκόκας. Πρόσθεσε ότι «το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με τις πολιτικές της ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση. Θα οξύνεται και θα διευρύνεται λόγω των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια να οργανώνει τον αγώνα μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο θα είναι στην Ελλάδα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ζάρια» με τον θάνατο, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων(2022-08-20 00:00:00.0)
Κυβέρνηση για πρόσφυγες σε καταυλισμούς: «Να πίνετε πολλά υγρά!»(2021-08-03 00:00:00.0)
Εθεσε το θέμα της δομής προσφύγων στον Ελαιώνα(2021-05-26 00:00:00.0)
Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική τόσο θα επιδεινώνεται το πρόβλημα για Ελληνες και μετανάστες(2019-12-03 00:00:00.0)
Στο πλευρό των προσφύγων στον Σκαραμαγκά(2019-04-02 00:00:00.0)
Ενας ακόμα χειμώνας, ένας ακόμα εφιάλτης για χιλιάδες ανθρώπους(2019-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ