Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Εξαγγελίες για το πλαίσιο ποινών για ενδοοικογενειακή βία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανακοίνωσε χτες, με αφορμή και τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί με την υπόθεση Λύτρα, 13 διατάξεις που θα φέρει σε νομοθετική πρωτοβουλία και οι οποίες τροποποιούν το ισχύον πλαίσιο για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Η προφυλάκιση μετατρέπεται σε κανόνα, ενώ πλέον δεν θα χορηγείται αναστολή κατά την επιβολή ποινής. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι όσοι βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης λόγω ενδοοικογενειακής βίας, θα παρακολουθούνται στο εξής με «βραχιολάκι» - ηλεκτρονική επιτήρηση. Οπως είπε, η επιβολή προσωρινής κράτησης για τα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, θα τηρείται κατά κανόνα, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα ότι ο κατ' οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων. Ειδικότερα, η προσωρινή κράτηση μετατρέπεται σε κανόνα, σε κακουργηματικής φύσης αδικήματα και μόνο κατ' εξαίρεση θα επιβάλλονται περιοριστικοί όροι. Αντίστοιχα, προφυλάκιση θα υπάρχει και για πλημμελήματα. Δεν θα χορηγείται αναστολή σε καταδικασμένους κατά την επιβολή ποινής, ενώ η ποινή τους δεν θα μπορεί να μετατραπεί, οι υποθέσεις μετά το πέρας της ανάκρισης θα παραπέμπονται κατευθείαν σε δίκη, χωρίς πρώτα να περνάει από την κρίση δικαστικού συμβουλίου.

Για τα αυτόφωρα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας, η κράτηση θα παρατείνεται έως τις πέντε μέρες. Υπάρχει η πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία των θυμάτων στο δικαστήριο, αρκεί η ανάγνωση της κατάθεσής τους στις αρχές και η καταγγελία τους, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη. Δίνεται η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών όρων πριν καν ασκηθεί ποινική δίωξη. Η παραβίασή τους θα ισοδυναμεί με ποινή φυλάκισης για τον δράστη. Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής. Δίνεται το δικαίωμα στον εισαγγελέα να ελέγξει αυτεπαγγέλτως το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών. Επίσης, προβλέπεται η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους και η δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

Βέβαια, όλη αυτή η αυστηροποίηση του πλαισίου δεν αρκεί από μόνη, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και κοινωνικής στήριξης, αναγκαίες υποδομές για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, πάλη ενάντια στα αίτια που γεννούν και αναπαράγουν το «τέρας» της πολύμορφης βίας ενάντια στις γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ